Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Binnenkijken bij Wieke

Binnenkijken bij Wieke

Wie ben ik

Hi, aangenaam! Mijn naam is Wieke Walmink en ik ben 29 jaar. Samen met mijn vriend en onze twee katten Eddy & Sjuul wonen we in ons geheel verbouwde huis in Zuid-Limburg.

In 2012 heb ik mijn Masterdiploma Interieurarchitectuur gehaald aan de Universiteit Hasselt. Na een jaar werken bij DMV Architecten begon ik mijn eigen bedrijf als interieurarchitect. In de tussentijd haalde ik nog mijn lerarendiploma. Momenteel combineer ik mijn eigen bedrijf met een baan als learning specialist bij het CBS.

Ik ben gek op reizen (altijd last van wegwee), redelijk sportief (volleybal 2x per week en hardloop 3x per week) en een tikkeltje fanatiek. Ik hou van vintage spulletjes, planten en do-it-yourself-projecten.

Het verbouwen van een jaren ’50 woning

Twee jaar geleden kochten we onze jaren ’50 woning in Sittard en begonnen we aan een enorme klus. Een gevalletje van bijna alleen de buitenmuren bleven staan. We kozen voor dit huis omdat het 500 meter van het Stadspark ligt en je in vijf minuten fietsen in de stad bent. Toen ik de plattegrond van de woning op Funda bekeek, klopte het meteen voor mijn gevoel. De woning is 8 meter breed (dat zie je niet meer zo vaak!) en de benedenverdieping was al uitgebouwd aan de achterkant. Met een aantal muren breken en functies naar een andere plek verplaatsen, zag ik meteen de perfecte indeling voor me.

Zo gezegd, zo gedaan. Op de begane grond sloopten we twee muren waardoor er mooie, open ruimtes ontstonden: een ruime entreehal en een fijne leefkeuken. Grote raampartijen zorgen ervoor dat er veel daglicht de woning binnenkomt. Op de eerste verdieping kozen we ervoor om de plafonds eruit te halen. Weg kleine bergzolder en hallo mooie hoge ruimtes! Ook maakten we een groot dakraam boven de trap, waardoor we nu kunnen genieten van lekker veel daglicht in de hal en op de overloop.

Één van de vier slaapkamers voegden we samen met de oorspronkelijk kleine badkamer. Zo ontstond er een grote, luxe badkamer met ruimte voor een dubbele wastafel, een inloopdouche, een toilet en ligbad. Om zoveel mogelijk originele elementen van het huis te behouden, lieten we de oude planken vloeren liggen. Deze zorgen voor een warme, authentieke sfeer in de slaapkamers. Ook de oude deuren, deurklinken- en kozijnen zijn bewaard gebleven.

Dankzij zonnepanelen, een warmtepomp, vloer, spouwmuur- en dakisolatie, nieuwe kozijnen met HR++ isolatieglas, vloerverwarming en laaggestookte convectoren is dit huis milieubewust en energieneutraal ontworpen. Afgelopen jaar kregen we zelfs geld terug van het energiebedrijf!

Mijn stijl

Ik zou mijn stijl omschrijven als een beetje retro modern met wat bohemian invloeden. Een moderne basis met natuurlijke materialen (hout en beton bij ons in huis), lekker veel planten en vintage spulletjes. En ik hou van kleur bekennen, dat zie je wel aan onze gele bank en de zalmroze slaapkamer 🙂

Mijn favoriete plek in huis

Op dit moment kan ik eigenlijk niet meer kiezen #luxeproblemen! We hebben een jaar enorm hard geklust aan de achtertuin en het is zo’n fijn plekje geworden! Heerlijk om in de avondzon nog op de zelfgemaakte loungebank te eten en genieten van al het werk dat we hebben verzet.

Na de recente make-over van de slaapkamer vind ik dit ook echt een onwijs tof plekje in huis. Wakker worden in het geverfde nisje met de opkomende zon die op m’n gezicht schijnt terwijl Sjuul rondbanjert over het bed. Dat zijn wel echt geluksmomentjes. In de winter is het ligbad één van m’n favo plekjes. Ik vind de sfeer in de badkamer heel fijn en kan er zo met een tijdschrift of boek in blijven liggen tot ik langzaam verrimpel 🙂

Favoriete element

Mijn favo element in huis is het schilderij van onze kat Eddy, gemaakt door een vriend van ons. Het zijn 28 houten panelen van 20x20cm die samen een soort IXXI vormen. In het schilderij komen de kleuren van ons huis terug. Zo zijn de roestkleurige onderdelen op het schilderij van de restjes verf die we over hadden van de muur in de woonkamer. Het is een echte eyecatcher in de woonkamer!

Mijn tips

Als je materialen en kleuren kiest, zorg er dan voor dat je een staaltje mee naar huis neemt. Kijk hoe het eruit ziet in combinatie met de andere interieurelementen, materialen en kleuren. En met daglicht en kunstlicht. Vooral bij elementen die elkaar raken (vloer-muur, raambekleding-muur, keukenblad-keukenfrontjes, zitbank-muur, etc.) is het belangrijk dat ze matchen. En dat zie je het best in het echt, in z’n geheel.

Wil je eens iets anders met verlichting? Laat een wand, muur of meubelelement eerder stoppen zodat er plek ontstaat voor mooie, indirecte verlichting. Wij deden dit bij het toilet, het hoofdbord achter het bed en in de badkamer. Het geeft al snel een hele speciale touch aan de ruimte!

Wil je blijven binnenkijken bij Wieke? Volg dan haar Instagram account @wiekeontwerpt!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *