Maastricht magazine >
lifestyletravel

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Rotterdam

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Rotterdam
Artikel begint onder de advertentie

Rotterdam is met 651.631 inwoners de op één na grootste stad van Nederland. De prachtige en moderne havenstad ligt in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. Vergeleken met Amsterdam en Utrecht heeft het veel nieuwe gebouwen met een modern karakter en moderne architectuur. Met name bij de Erasmusbrug en de Wilhelminapier zijn vele architectonische hoogstandjes te vinden. Vanuit de Euromast heb je een geweldig uitzicht over de stad. Er is enorm veel te doen en te zien in Rotterdam. Hieronder hebben we de tien mooiste bezienswaardigheden van Rotterdam voor je op een rijtje gezet.

1. Euromast

De Euromast is de hoogste toren van Rotterdam en meet 185 meter. De Euromast staat in Het Park, een groot groen park dat ten oosten van de Erasmusbrug ligt. De uit 1960 stammende Euromast is een echte blikvanger van Rotterdam. De mast is te beklimmen tot een hoogte van 107 meter. Daar bevindt zich het platform die rondom de toren loopt en een schitterende 360 graden panoramisch uitzicht over het centrum van de stad en over de rivier de Maas verschaft. Bij goed weer kun je zelfs steden als Delft en Den Haag zien liggen. Vanaf het platform kun je met een glazen lift omhoog tot een hoogte van 185 meter. Deze lift draait cirkelend omhoog en bied je geweldige uitzichten en leert je bovendien alles over de dingen die te zien zijn. In het restaurant in de Euromast kun je lekker eten of iets drinken. Actievelingen kunnen bij de Euromast ook tokkelen en abseilen, ondertussen genietend van het perfecte uitzicht.

2. Erasmusbrug

Naast de Euromast is de Erasmusbrug één van de meest bekende bezienswaardigheden van Rotterdam. Deze brug is uitgegroeid tot een echt boegbeeld van Rotterdam en prijkt op menig ansichtkaart. De in 1996 gebouwde brug is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Erasmus. Middels de brug worden Kop van Zuid en het centrum met elkaar verbonden. De hoge geknikte palen zijn 139 meter hoog en zijn met vele enorm dikke stalen kabels verbonden met de brug. De brug wordt ook wel “De Zwaan” genoemd, omdat de vorm,met een beetje fantasie, op een zwaan lijkt. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam. ‘s Avonds is de brug heel mooi verlicht, ook zeker de moeite waard.

3. Oude Haven

Eén van de oudste en tevens mooiste havens van Rotterdam is de Oude Haven. Vroeger deed het dienst als havengebied, tegenwoordig is het een druk uitgaansgebied met talloze terrasjes en barretjes waar je heerlijk kunt genieten van een prachtig uitzicht. In de haven liggen tal van oude schepen. Naast de haven staat het bekende Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en zelfs van Europa. Het gebouw heeft als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement in de Tweede Wereldoorlog in 1940 doorstaan.

4. Kubuswoningen

Naast de Oude Haven, tegenover het Witte Huis, bevinden zich de Kubuswoningen. Deze bijzondere woningen in de vorm van kubussen zijn ontworpen door Piet Blom en gebouwd tussen 1982 en 1984. De 51 gele kubuswoningen staan op hun punt op een paal. Elke woning lijkt daardoor op een boom en alle woningen bij elkaar hebben iets weg van een bos. Het geheel wordt daarom ook wel het Blaakse Bos genoemd. Een gedeelte van deze Kubuswoning is in particulier bezit, een ander gedeelte wordt gebruikt als kantoor, winkel of hotel. Onder de kubuswoningen heb je een soort overdekte winkelcentrum met winkels, terrasjes en je hebt er een prachtig uitzicht op de bijzondere vorm van deze woningen. Er is ook een kijk-kubus, een kubuswoning die helemaal ingericht is en die is opengesteld voor publiek. Daar kun je gratis een kijkje nemen in een echte kubuswoning.

5. Markthal

In de buurt van de Kubuswoningen en de Oude Haven bevindt zich de Markthal, een prachtig maar vooral imposante woon- en winkelgebouw in het centrum van Rotterdam. Het bouwwerk met een hoogte van 40 meter bestaat voornamelijk uit glas en heeft de vorm van een hoefijzer. Het plafond in de Markthal bestaat uit een bijzonder kunstwerk van felgekleurde bloemen, vruchten, groenten en insecten. Dit kunstwerk verwijst naar een verhaal uit de Griekse mythologie en heeft de naam Hoorn Des Overvloeds gekregen. In de zijkanten van de Markthal bevinden zich woningen, kantoren, winkels en restaurants. In het midden van de hal vind je allerlei marktkraampjes waar je een kunt genieten van de plaatselijke specialiteiten of je groente, fruit en kaas kunt kopen. Bovenop enkele marktkraampjes vind je kleine terrasjes. In de volksmond wordt de Markthal ook wel de Vreetboog genoemd.

6. Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven is absoluut de moeite van een bezoekje waard. Deze indrukwekkende haven is de grootste haven en industriecomplex van Europa. De haven ligt aan de kust, een stuk buiten het centrum van de stad. Wil je de haven bezoeken, dan kun je het beste één van de vele rondvaartboten nemen. Die brengt je over het water van de Maas, langs al die mega grote containerschepen naar het hart van de haven. Een gids vertelt je dan alles over de werkzaamheden en bedrijvigheid in en rond de Rotterdamse haven. Een andere optie is om met een watertaxi een stuk de haven in te varen en vanaf de verschillende kades de haven zelf ontdekken. Zeker een aanrader als je een prachtige wandel- of fietstocht wilt maken. Bovendien kom je op die manier ook nog verrassend veel natuur tegen.

7. Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat is bij uitstek dé uitgaansstraat van Rotterdam. Deze hippe straat barst van de restaurants, cafés, winkels, kunstgalerijen en gemeentelijke monumenten. Je vindt er op elke hoek weer een ander leuk zaakje, kunstgalerij of restaurant of terras waar je heerlijk kunt eten. Deze straat is in 1871 vernoemd naar de Rotterdamse vlootvoogd Witte Cornelisz. de With. Eén van de kunstgalerijen is Kunstinstituut Melly, een centrum voor hedendaagse kunst met veel tentoonstellingen. Ook Galerie de Aanschouw, Galerie Ecce en TENT Rotterdam zijn echte aanraders.

8. Museumpark

Het door architect Witteveen ontworpen Museumpark ligt ten Noordwesten van de Euromast. Door de vele prachtige kunstwerken die verspreid staan door het hele park, is het park net een openluchtmuseum. Het park is het middelpunt van het museumkwartier. Vanuit het park kun je eenvoudig 6 leuke musea bezoeken, allen op loopafstand. Hierbij is een bezoekje aan het Museum Boijmans van Beuningen een absolute aanrader. In dit museum voor beeldende kunst vind je een mix van oude, moderne en hedendaagse kunst. Je vindt er tevens één van de belangrijkste collecties van tekening in de wereld. Ook het Nieuwe Instituut, een museum voor de architectuur, design en digitale cultuur is zeker de moeite waard. Je vind er alles over de Nederlandse architectuur. Daarnaast zijn de Kunsthal Rotterdam, met wisselende exposities, het Huis Sonneveld en het Natuurhistorisch Museum zeker aan te raden.

9. Kralingse Bos en Plas

Eventjes genoeg van alle drukte in de stad? Breng dan eens een bezoekje aan het Kralingse Bos en Plas. Op de Kralingse Plas worden vele watersporten, zoals zeilen, kayakken en kanoën, beoefend. Tevens kun je er uitstekend vissen. In het park en het bos om het meer kun je heerlijk wandeling, lekker luieren in de zon of eventjes naar het klimbos. Er is ook een strand waar je lekker van de zon en het water kunt genieten. Er is zelfs een stukje naaktstrand te vinden. Voor de kleintjes zijn er diverse speeltuinen en een grote kinderboerderij met onder andere konijnen en geiten. Tijdens je rondje om de Kralingse Plas kom je een restaurant tegen waar je heerlijk kunt eten, onderwijl genietend van het prachtige uitzicht op de schitterende natuur, met de skyline van Rotterdam op de achtergrond.

10. Wilhelminapier

De Wilhelminapier is een langwerpig gebied, gelegen langs de Nieuwe Maas aan de voet van de Erasmusbrug, op de Kop van Zuid in Rotterdam. De pier wordt door de Erasmusbrug met het stadscentrum van Rotterdam verbonden. Sinds de eeuwwisseling wordt dit prachtig stukje Rotterdam gekenmerkt door hoogbouw en moderne voorzieningen, bijzondere architectuur en gezellige horecagelegenheden. Eind 2013 werd het appartementen- en kantorencomplex De Rotterdam opgeleverd. Het gebouw met drie torens is ontworpen door Rem Koolhaas en is 150 meter hoog. Daarnaast bevindt het nieuwe Luxor Theater zich sind 2001 op de Wilhelminapier. In het prachtige oude gebouw van de Holland Amerika Lijn is nu het populaire Hotel New York gevestigd. Na je bezoek aan de Wilhelminapier kun je al wandelend via de Rijnhavenbrug naar Katendrecht, waar je overheerlijk kunt eten en drinken in diverse gezellige, hippe eettentjes.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *