Maastricht magazine >

 
lifestyletravel

De beste surfplekken in Europa

De beste surfplekken in Europa

Voor de beste surfplekken hoef je helemaal niet zo ver te reizen als de meeste mensen denken. Europa, en zelfs Nederland, bevat een heleboel prachtige surfspots die je zeker eens bezocht moet hebben als liefhebber van surfen. We nemen je graag mee naar de mooiste, meest bijzondere surfplekken in Europa.

Cornwall in Engeland

In het zuidwesten van Engeland vind je Cornwall. Eén van de beste plekken om te surfen in Engeland en ook het meest geliefd bij de surfers in het land. Het gebied kent 402 kilometer aan kustlijn en heeft 150 baaien en stranden en daarom ook genoeg plekken om te surfen. Voor iedere surfer is er wat wils. Zo vind je er grote en kleine stranden, maar ook zand- en rotsstranden. De surfplekken liggen dichtbij elkaar dus je kunt eventueel een aantal plekken met elkaar vergelijken om te kijken welke surfplek het beste voor je is. Houd er wel rekening mee dat sommige stranden geliefd zijn bij vakantiegangers en het op sommige plekken dus behoorlijk druk kan zijn in het hoogseizoen.

Ericeira in Portugal

Deze surfspot bevindt zich op een uurtje rijden van Lissabon, een perfecte vakantiebestemming dus. Je kunt het surfen goed combineren met de prachtige omgeving van Ericeira en een bezoekje aan de hoofdstad van Portugal. Surfen in Ericeira is geschikt voor surfers van elk niveau. Je vindt een zeer gevarieerd aantal surfspots rondom het stadje met elk hun eigen charme. Ericeira is eigenlijk de enige officiële surfplek in Europa, omdat het sinds 2011 in de lijst van ‘World Surf Reserves’ staat. Op het strand Praia Ribeira d’Ilhass worden regelmatig surfwedstrijden gehouden waar internationale surfers op af komen.

Cantabrië in Spanje

Dit gebied in het noorden van Spanje is enorm geliefd bij surfers. Sinds 2010 is er enorm geïnvesteerd in de surfmogelijkheden en is het gebied net zo geliefd als het bekende San Sebastian. De verschillende baaien bij Cantabrië maakt het surfen er echt fantastisch. De baaien staan in verschillende richtingen waardoor er altijd een plek te vinden is waar je de beste golven kunt vinden. De minder sterke onderstroming maakt Cantabrië tot een zeer geschikte plek voor beginnende surfers die nog niet de benodigde spieren hebben gekweekt voor de ruige zee. Cantabrië is uitermate geschikt voor een surfvakantie met eventueel ook andere activiteiten. De omgeving is er namelijk prachtig: mooie witte bergtoppen en groene baaien.

Sardinië in Italië

Het Italiaanse eiland Sardinië is de perfecte plek om naartoe te gaan voor een echte surfvakantie. Het eiland, dat ten westen van Italië ligt, is een niet al te groot eiland waardoor je eenvoudig naar de volgende surfplek kunt reizen. Het eiland kent enorm veel surfplekken en is internationaal bekend bij surfliefhebbers. Jaarlijks komen er dan ook vele surfers vanuit de hele wereld naar Sardinië voor een surfvakantie. Zowel in het noorden, oosten, zuiden en westen van het eiland vind je prachtige surfplekken. Ben je een beginner? Op veel plekken op het eiland vind je ook surfscholen, waardoor je het surfen eenvoudig onder de knie krijgt.

Bundoran in Ierland

Ook het Ierse plaatsje Bundoran is een bekende en geliefde surfplek van over de hele wereld. Waar in het begin alleen nog in de zomer gesurft werd, wordt er nu bijna elk weekend gesurft in ieder seizoen. Het surfen in Bundoran staat ook wel bekend om de golf ‘The Peak’. Deze golf bepaalt de branding. De golf is vernoemd naar de stad: de Bundaron Peak. In het gebied vind je vele verschillende stranden; sommige erg rustig en de andere ruig met een hoge golfslag. Vanwege de soms uitdagende zee heeft in Bundaron al meerdere keren de Europese surfkampioenschappen plaatsgevonden.

Domburg in Nederland

En last but not least… ons eigen land kent natuurlijk ook goede golven om op te surfen. Wanneer je besluit in Nederland te gaan surfen, is het belangrijk om de windrichting goed in de gaten te houden. De meest bijzondere plek om te surfen in Nederland is Domburg. Voornamelijk in de provincie Zeeland vind je vele paalhoofden in de zee. Je weet wel, die rijen met palen die een heel stuk de zee in lopen. De paalhoofden zorgen ervoor dat er tijdens eb en vloed niet te veel zand wordt meegenomen de zee in. Hierdoor vind je een aantal zandbanken in de zee en dat zorgt er nou juist voor dat Domburg een goede surfplek is.

Genoeg surfplekken dus in Europa om naartoe te gaan, je hoeft niet per se naar Australië of de Verenigde Staten. Sterker nog, zij komen naar Europa toe om te genieten van de beste surfspots.

Wat zijn jouw favoriete surfplekken in Europa?

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *