Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

De geschiedenis van houten jaloezieën: Van traditioneel ambacht tot eigentijdse stijl

De geschiedenis van houten jaloezieën: Van traditioneel ambacht tot eigentijdse stijl
Artikel begint onder de advertentie

Aan de raambekleding zoals je die kent van kantoren, moderne huizen en hippe winkels en horeca gaat een hele historie vooraf. Jaloezieën, hebben die echt met afgunst te maken of is dat toeval? Van welke voordelen profiteer je met het installeren van vouwgordijnen, shutters, lamellen of andere raambekleding? En welke soorten raamdecoratie zijn even trendy als tijdloos? Lees het hieronder!

Houten jaloezieën op maat – hoe ging dat vroeger?

Houten jaloezieën op maat bestellen in aluminium of hout doe je bijna gedachteloos, maar in vroeger tijden was dit niet zo vanzelfsprekend. Eeuwen geleden werden vergelijkbare schermen vervaardigd die harems privacy gaven. De eigenaren gebruikten ze tegelijk om hun groep vrouwen af te schermen van minder fortuinlijke mannen, opdat deze niet jaloers zouden worden. Het waren een soort kamerschermen waaruit later de bekende louvredeurtjes ontstonden. Die ken je vooral van Zuid-Europese huizen. Ze fungeren als buitenluiken om het huis koel en donker te houden.

De eerste luxaflex halverwege de vorige eeuw

Het verschil met louvredeurtjes is dat jaloezieën van tegenwoordig geopend en gesloten kunnen worden. En geheel neergelaten of juist omhoog getrokken. Halverwege de vorige eeuw kwamen de aluminium jaloezieën in trek. Vooral in kantoren – we zagen dat veel in Amerikaanse politieseries – waren de zogenaamde luxaflex vaste prik. Luxaflex is een merknaam, dus hedendaagse fabrikanten gebruiken liever de term jaloezieën. Intussen worden ze ook van kunststof en andere materialen gemaakt. In trappenhuizen en badkamers van Zuid-Europese huizen zie je de glazen variant die niet als zonwering geldt, maar als een raam dat met een vergelijkbaar mechanisme open en dicht kan.

Duurzame houten varianten voor een Scandinavisch effect

Er is steeds meer aandacht voor ecologisch interieurontwerp en dat zien we eveneens terug in raambekleding. De duurzame houten variant geeft een Scandinavisch tintje aan een woning en is zeer trendy. De neiging om wat vriendelijker met onze planeet om te gaan – hout is het meest duurzame bouwmateriaal dat er bestaat – loopt parallel aan de drang om meer buiten te leven. Friluftsliv, noemen ze dat in Noord-Europa. Kinderen krijgen daar met de paplepel ingegoten dat buiten recreëren belangrijk is. En dat doen we hier ook steeds meer.

Hout past overal bij, zeker als het je raambekleding betreft

Het mooie van houten jaloezieën is dat ze overal bij passen. Ze staan op zich als eyecatcher en de natuurlijke uitstraling zorgt voor warmte. Over warmte gesproken: raambekleding isoleert je woning – bewezen – beter, dus ook op dat vlak ben je duurzaam bezig. ’s Zomers blijft het koel in huis, ’s winters hou je de gestookte warmte vast. Daarnaast voldoen jaloezieën nog steeds aan hun oorspronkelijke functie, namelijk het geven van privacy. Geluiden van buitenaf worden er ook door gedempt. Raamdecoratie heeft dus veel voordelen, en geldt als investering in de waarde van je huis. Zeker als je voor een eigentijdse stijl kiest.

Blijf op de hoogte!

Interessant toch, al die weetjes over raambekleding? Dat is het leuke van LovestoHAVES: je komt altijd wel opvallende feitjes tegen in onze blogs. Lees meer over lifestyle en gerelateerde onderwerpen. Alle trends in fashion, weekendjes weg en eten en drinken vind je hier.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *