Maastricht magazine >
lifestyletip

De magie van zelf foto’s plakken

De magie van zelf foto’s plakken
Artikel begint onder de advertentie

Misschien heb je hem nog in de kast liggen: het fotoalbum dat je ouders maakten toen je een baby was. De eerste foto’s van een pasgeboren kindje dat langzaam uitgroeit tot een peuter, kleuter en uiteindelijk puber. Of misschien blader je nog wel eens door oude fotoboeken van die geweldige vakanties op de camping in Frankrijk. Vandaag de dag maken we onze foto’s digitaal. Soms met een camera, maar veel vaker met onze smartphone. En die foto’s, wat gebeurt daar eigenlijk mee? Vaak niet veel. Terwijl foto’s plakken juist zo ontzettend leuk kan zijn.

De emotionele waarde van een ingeplakt fotoboek

Een fotoalbum met ingeplakte foto’s heeft zeker emotionele waarde. De kans dat je zo’n fotoboek regelmatig eens doorbladert is aanzienlijk groter dan de kans dat je door de duizenden foto’s op je telefoon scrolt. En je kunt er ook iemand anders mee verrassen. Je kind een fotoboek meegeven vanaf de babytijd als zoon of dochter het huis uit gaat bijvoorbeeld. Of maak een mooi fotoboek van de kleinkinderen voor opa en oma. Het trouwalbum is nog steeds een traditie die veel stellen in ere houden. Vaak wordt er voor zo’n gelegenheid een professionele fotograaf ingehuurd die ook een album maakt. Maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen met de bestelde foto’s.

Een fotoalbum blijft bewaard voor volgende generaties

Nog een belangrijk voordeel van foto’s plakken: Volgende generaties kunnen er ook nog van genieten. Als je foto’s alleen maar op je telefoon staan of ‘ergens’ in de cloud, dan gaan ze meestal verloren na je overlijden. Of erger nog: als je je telefoon kwijtraakt en je hebt geen cloud opslag geregeld. Veel mensen krijgen pas spijt als hun telefoon wordt gestolen of als die ergens in het water valt. Zorg dat jou dat niet overkomt. Print je meest dierbare foto’s uit en plak ze in een album. Ook dat kan zoekraken of bij een band verloren gaan, maar die kans is een stuk kleiner.

Zelf foto’s printen

Je kunt je zelf gemaakte digitale foto’s professioneel laten afdrukken. Online vind je bedrijven waar je fotobestanden kunt uploaden voor een mooie afdruk. Je kunt hiervoor ook naar een plaatselijke printshop gaan. Zelf afdrukken kan natuurlijk ook. Doe dit dan wel op fotopapier zodat de kleuren mooi blijven. Veel printen gebruiken speciale foto inkt cartridges voor het afdrukken van foto’s. De kleuren en details komen dan nog beter tot hun recht. Je kunt de foto’s vervolgens op maat snijden met een speciale snijtafel om ze daarna in je fotoboek te plakken. Het voordeel van zelf foto’s afdrukken is dat je zelf het formaat kunt kiezen. Je kunt foto’s groter en kleiner afdrukken of een detail van een foto selecteren. Op die manier kun je een geheel eigen creatief fotoalbum samenstellen.

Hoe plak je je foto’s gemakkelijk in een album?

Je kunt foto’s op verschillende manieren in een album plakken. De ouderwetse fotosplitjes zijn nog steeds te koop. Je kunt ook speciale foto lijm gebruiken. Bedenk van tevoren hoe je de foto’s op een pagina wilt rangschikken en ga daarna pas aan de slag met plakken. Het handigst is om het hele album eerst samen te stellen en pas dan je foto’s in te plakken. Zo voorkom je dat je halverwege ineens bedenkt dat er eigenlijk nog een pagina tussen had gemoeten wat dan vaak niet meer kan.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *