Maastricht magazine >
lifestyletip

De voordelen van zonnepanelen voor je huis

De voordelen van zonnepanelen voor je huis
Artikel begint onder de advertentie

Je ziet ze op steeds meer daken: zonnepanelen. Steeds meer huiseigenaren besluiten om de stap toch maar te zetten. En dat is niet zo vreemd. Want waarom zou je betalen voor stroom terwijl de zon het gratis levert, zelfs als het bewolkt is. De installateurs hebben na een korte dip in 2023 inmiddels weer een volle agenda. Als je kiest voor zonnepanelen dan is de kans groot dat je enkele weken of langer op je beurt moet wachten voordat ze kunnen worden geplaatst. Je kan dit eventueel ook zelf doen, alleen de aansluiting op het stroomnet moet door een gecertificeerde elektricien worden gedaan. Je stroomleverancier regelt dit vaak, omdat de verrekening van zelf opgewekte stroom via dit bedrijf gaat. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

Duurzame energie

Als je het milieu een warm hart toedraagt dan is overstappen op zonnestroom een logische keuze. Het is samen met windenergie één van de duurzame manieren om stroom op te wekken. Er komt geen gas of olie aan te pas. Met een acceptabel aantal panelen op het dak van je huis kun je in de meeste gevallen genoeg stroom opwekken om in de energiebehoefte van een gemiddeld gezin te kunnen voorzien. Nog een voordeel: je bent niet meer afhankelijk van het lage stroomtarief. Dus je kunt gerust doordeweeks midden op de dag een was draaien. Je hoeft dat niet meer ’s avonds na 11 uur of in het weekend te doen. Ook hoef je je geen zorgen te maken als je een apparaat gebruikt dat veel stroom nodig heeft, zoals een elektrische kachel. Natuurlijk moet je wel in de gaten houden of je zelf genoeg stroom opwekt. Als dat niet het geval is dan springt het stroomnet automatisch bij en betaal je uiteraard voor die stroom het tarief van je leverancier.

In 5 jaar terugverdiend

Zonnepanelen in Deventer laten plaatsen betekent een flinke investering. Maar die verdien je gemakkelijk terug. Ook particulieren betalen geen btw. Voorheen kon je die terugvragen, maar sinds 2023 wordt de btw niet meer in rekening gebracht. Dat geldt zowel voor de aankoop als de installatie. Gemiddeld duurt het 5 tot 7 jaar voordat je de investering eruit hebt. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Dat betekent dat je rond de 20 jaar kunt profiteren van gratis stroom. Als je even een snelle rekensom maakt dan hoeft niemand je meer uit te leggen dat zonnepanelen een prima investering zijn.

Een hoger energielabel voor je huis

Een huis met zonnepanelen krijgt een hoger energielabel. Daar heb je profijt van als je je huis te koop zet. Huizenkopers letten op het energieverbruik van een woning. Als jouw huis zonnepanelen heeft en een vergelijkbaar huis niet, dan is de kans groot dat de keus op jouw woning valt om een bod op te doen. Voor een duurzaam huis krijgen kopers bij steeds meer banken een hogere lening. Ook dat werkt in je voordeel als je een huis hebt met zonnepanelen op het dak en je wilt dit in de verkoop zetten.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *