Maastricht magazine >
lifestyleentertainment

Dit zijn de grootste carnavalsoptochten in Nederland

Dit zijn de grootste carnavalsoptochten in Nederland
Artikel begint onder de advertentie

Nederland maakt zich dit jaar weer op voor een grootse viering van het carnaval. Dit van oorsprong katholieke feest staat gepland voor zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 februari 2023. Na een aantal coronajaren waarin optochten moesten worden gecanceld willen de verenigingen in met name Zuid-Nederland weer ouderwets uitpakken. Sommige optochten zijn beroemd vanwege hun omvang en prachtig versierde praalwagens. Ook al hebben sommige verenigingen aangekondigd minder te kunnen uitpakken vanwege gestegen kosten zijn de verwachtingen hooggespannen. In deze blog lees je waar je de grootste en leukste carnavalsoptochten van Nederland kunt vinden.

Twee soorten carnaval in Nederland

Wie carnaval gaat vieren in Zuid-Nederland zal ontdekken dat dit in Limburg heel anders gaat dan in Noord-Brabant. In de Brabantse gemeenten wordt het Bourgondisch carnaval gevierd. De burgers steken zich meestal in eenvoudige kleding, kenmerkend voor de armoede van dit deel van Nederland. Een ander kenmerk is dat plaatsnamen een andere naam krijgen tijdens het carnavalsweekend. In Limburg is de viering gebaseerd op die in het Duitse Noordrijn-Westfalen. Hier besteden mensen aandacht aan hun kostuum. Dat wordt vaak zelf gemaakt en daar wordt al maanden voor het carnavalsweekend mee begonnen. De traditionele kleuren zijn groen, geel en rood.

Oeteldonk

Wie carnaval wil vieren in hartje Brabant moet natuurlijk naar Oeteldonk, dat de rest van het jaar bekend staat als Den Bosch of ’s-Hertogenbosch. De traditionele optocht in Den Bosch vindt plaats op de maandag van het carnaval, in 2023 dus op 20 februari. De tocht vertrekt om 12.33 uur voor een rondrit door het centrum van de stad. Deze optocht trekt altijd duizenden bezoekers. Niet alleen de inwoners van Oeteldonk lopen ervoor uit, ook carnavalsvierders uit de rest van de provincie willen erbij zijn. Belangrijkste figuur is Boer Knillis, de vermeende ‘oprichter’ van Oeteldonk.

’t Kielegat

Breda gaat tijdens carnaval door het leven als ’t Kielegat. Ook hier rijdt en loopt de carnavalsoptocht door de straten van het centrum op de maandag van het carnaval. De tocht start om 12.51 uur. Dit is één van de langste carnavalsoptochten die in Nederland plaatsvinden. Duizenden bezoekers staan langs de kant om zich te vergapen aan de fraai gebouwde wagens en uitbundig uitgedoste feestvierders.

Vossestad

Wie denkt dat er alleen in Limburg en Noord-Brabant carnaval wordt gevierd vergist zich. Ook in Zeeland weten ze dit feest te waarderen. Dat blijkt onder meer uit de optocht in het Zeeuwse Hulst, dat tijdens het carnavalsweekend door het leven gaat als Vossestad. De optocht vindt plaats op zondag 19 februari en vertrekt rond 14.00 uur. Ook in andere steden buiten Brabant en Limburg kun je genieten van grote optochten op de zondag van het carnavalsweekend, zoals in ’t Zandkruuersgat (Hoogland), Kronkeldörp (Kloosterburen) en Puupenkoppenland (Achterveld).

De Rijnlandse traditie

In Limburgse steden zoals Maastricht, Venlo en Roermond wordt op een andere manier carnaval gevierd dan in Brabant. Hier dus geen optochten met extravagante praalwagens. In Limburg heerst de Rijnlandse traditie. Carnavalsvierders besteden zeer veel aandacht aan hun kostuum, accessoires zoals pruiken, schoeisel en attributen en natuurlijk een goede schmink. Als je carnaval viert in Limburg dan kun je je ogen uitkijken naar de fraai uitgedoste lokale bevolking.

Gerelateerde blogs

    Reacties (2)

    1. En Oldenzaal “Boeskoolstad” ? Route van 4.8km….optochtlengte ruim 2km…100 deelnemende nummers(6000 mensen)…20 grote praalwagens…6000 mensen lopen mee. Altijd ruim 100000 kijkers langs de route.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *