Maastricht magazine >
lifestyletip

Dit zijn de kenmerken van energiezuinige wasmachines

Dit zijn de kenmerken van energiezuinige wasmachines
Artikel begint onder de advertentie

We zijn allemaal steeds meer bezig met duurzaamheid en daarom is het ook goed om naar je witgoed te kijken. In dit artikel bespreken we de kenmerken van energiezuinige wasmachines. In principe is een wasmachine energiezuinig als hij het energielabel A heeft. Dit label betekent dat de wasmachine minder energie en water gebruikt dan andere modellen. Met zo’n energiezuinige wasmachine kan je veel geld besparen op je energierekening. Lees er hier meer over!

Verbruikt minder water en stroom

Energiezuinige wasmachines gebruiken minder water en stroom. Normaal gesproken kost een wasmachine ongeveer €100 per jaar aan energie en water, als je 4 keer per week wast (3 keer met katoenwas en 1 keer met synthetische was). Doordat energiezuinige wasmachines efficiënter zijn, kun je flink besparen op je energierekening.

Lagere kosten per wasbeurt

Energiezuinige wasmachines zijn goedkoper in gebruik per wasbeurt. Zo kost een wasbeurt met een zuinige machine ongeveer €0,20, terwijl minder zuinige modellen wel €0,80 per wasbeurt kunnen kosten. Over een heel jaar kun je daarmee wel tot €75 besparen, wat best veel geld is.  Ga daarom altijd op zoek naar de wasmachines beste koop en kies voor energiezuinig.

Kijk naar het energielabel

Het energielabel van een wasmachine geeft je handige informatie over hoe zuinig het apparaat is. Het label gebruikt een schaal van G (minst zuinig) tot A (zuinigst) om de energie-efficiëntieklasse aan te geven, gebaseerd op het energieverbruik tijdens het eco 40-60 wasprogramma. Daarnaast vind je details over het energieverbruik per 100 wasbeurten, de maximale vulcapaciteit van de trommel, de tijdsduur van het programma bij een volle trommel, het waterverbruik per wasbeurt, en de centrifuge-efficiëntieklasse van G (minst droog) tot A (erg droog). Met de QR-code kun je zelfs nog meer details over het specifieke model vinden. Het nieuwe energielabel hanteert lagere energieklasse-aanduidingen dan het oude label, dus een wasmachine die eerder A+++ had, kan nu bijvoorbeeld een C of B hebben. Dit betekent echter niet dat de wasmachine minder zuinig is; het komt gewoon doordat de normen en testmethoden strenger zijn geworden.

Er zijn meerdere energiezuinige klassen

Naast het standaard energielabel A zijn er nu nog zuinigere klassen, zoals A+++ 10%, 20%, 30%, 40%, 50% en zelfs 65%. Deze percentages geven aan hoeveel zuiniger de machine is vergeleken met een standaard A+++ wasmachine. Hoe hoger het percentage, hoe minder energie de machine verbruikt, en dat betekent dat je over de levensduur van de wasmachine flink op kosten bespaart. Dus, wil jij ook een energiezuinige wasmachine? Let dan op bovenstaande kenmerken!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *