Maastricht magazine >
lifestyletip

Dit zijn de mooiste dorpen in Nederland

Dit zijn de mooiste dorpen in Nederland
Artikel begint onder de advertentie

Ondanks diverse gemeentelijke herindelingen die dorpen en steden bestuurlijk samenvoegden hebben veel kleine dorpen hun eigen identiteit kunnen behouden. Ze stralen nog steeds de gemoedelijkheid en rust uit die daar al eeuwenlang overheerst. Dit zijn de mooiste dorpen van Nederland die zeker een bezoekje waard zijn.

Bourtange in Groningen

Bourtange is het enige Nederlandse dorp dat wordt vermeld in de Lonely Planet als het om Nederland gaat. Voor het overige rept de wereldberoemde reisgids alleen over steden in de Randstad. Bourtange heeft een historisch centrum dat stamt uit de 18e eeuw. Het dorp is slechts via één weg bereikbaar. Voor het overige ligt het op drassig terrein. De Spanjaarden liepen erin vast tijdens hun poging de regio te veroveren.

Frederiksoord in Drenthe

Dit dorp werd planmatig aangelegd, uniek aan het begin van de 19e eeuw. Frederiksoord heeft geen centrum. Je vindt er alleen rechte straten die keurig netjes haaks op elkaar zijn aangelegd. Het dorp staat vol karakteristieke huisjes met kleine ramen en rieten daken. Het unieke uiterlijk van het dorp zorgde voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bronkhorst in Gelderland

Bronkhorst past eigenlijk niet in dit rijtje, want deze plaats heeft stadsrechten en is dus formeel geen dorp. Maar voor het overige heeft het daar wel alle kenmerken van. Je vindt er boerderijen en in Bronkhorst rijden geen auto’s. De plaats heeft maar een kleine honderd inwoners.

Urk in Flevoland

De inwoners van Urk zijn en blijven bijzonder. Je woont niet in Urk maar óp Urk. Het was vroeger dan ook een eiland, dat aan land kwam na de drooglegging van de Zuiderzee. In tegenstelling tot de jonge steden van de provincie Flevoland vind je op Urk de kenmerkende smalle straatjes en authentieke huizen van lang geleden. Het is nog steeds een vissersdorp, waar het vak van vader op zoon overgaat.

Dreischor in Zeeland

Dreischor is een zogenaamd ‘ringdorp’. Die zijn alleen gebouwd op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse Eilanden. De naam danken ze aan de kerk die in het midden van het dorp staat. Om de kerk ligt uiteraard het kerkhof. De huizen zijn er vervolgens letterlijk in een ring omheen gebouwd. Dreischor ligt op Schouwen-Duiveland en is één van de mooiste ringdorpen in dit deel van Nederland.

Drimmelen in Noord-Brabant

Drimmelen heeft net als Amsterdam een Herengracht. Deze is beschermd stadsgezicht met fraaie panden uit de 18e en 19e eeuw. Maar vooral de fraaie natuur van dit Brabantse dorp maakt dat Drimmelen zeker een plekje verdient op de lijst van mooiste dorpen van Nederland. In natuurgebied De Worp rond het riviertje de Amer vind je bouwwerken van de in dit gebied woonachtige bevers.

Elsloo in Limburg

In Limburg vind je talloze fraaie dorpen in het prachtige heuvelland. Elsloo is er daar één van. Hier vestigden zich de eerste boeren van Europa, dankbaar gebruik makend van de vruchtbare grond. De Maas trok schippers aan die karakteristieke huizen bouwden op de Maasberg. De Maasberg is tevens de enige heuvel met kasseien die Nederland rijk is.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *