Maastricht magazine >
lifestyletip

Dit zijn de mooiste kastelen in Nederland

Dit zijn de mooiste kastelen in Nederland
Artikel begint onder de advertentie

Nederland heeft een rijke historie en dat blijkt onder andere uit een aantal mooie kastelen die in de loop der eeuwen in opdracht van de adel werden gebouwd. Sommige kastelen zijn deels toegankelijk voor bezoekers. Zo niet dan kan er wel vaak gewandeld worden in de fraaie kasteeltuinen. Dit zijn de mooiste kastelen van Nederland die een bezoek zeker waard zijn.

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Kasteel De Haar in het Utrechtse dorp Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Het werd eind 19e eeuw gebouwd op de ruïnes van een eerder kasteel dat in de loop der tijd verloren was gegaan. De adellijke familie Van Zuylen, eigenaar van het kasteel, droeg het complex en later ook de antieke inboedel over aan een stichting die het sindsdien in beheer heeft. De familie heeft nog steeds het exclusieve recht om in september in het kasteel te verblijven. Ook wordt de kapel op het terrein nog door hen gebruikt voor speciale ceremonies zoals doop, huwelijk of rouwdienst.

Kasteel Westhove in Oostkapelle

Net buiten het Zeeuwse dorp Oostkapelle, op het eiland Walcheren, ligt Kasteel Westhove. Het kasteel werd al genoemd in een document uit het begin van de 13e eeuw, maar de leeftijd is niet precies bekend. Sinds 1880 werd het kasteel een herstellingsoord, het was toen in handen van de zuster van Jacques Phoenix Boddaert, een rechter uit Middelburg. Vandaag de dag is museum Terra Maris gevestigd in de voormalige Orangerie van het kasteel. Het kasteel zelf en de bijgebouwen hebben de functie van hotel.

Kasteel Hoensbroek – Heerlen

Kasteel Hoensbroek is één van de grootste kastelen van Nederland. Vanwege e strategische ligging tussen de rivieren de Rijn en de Maas was het van strategisch belang voor de handel met Maastricht en Aken. Mede om die reden werd het kasteel in de loop der tijd steeds met extra gebouwen uitgebreid. De markante ronde toren stamt uit 1360 en werd gebouwd in opdracht van Herman Hoen. Het kasteel telt 67 zalen en andere ruimtes. Kasteel Hoensbroek is vandaag de dag eigendom van een stichting van de gemeente Heerlen, Historisch GOUD. De familie Van Hoensbroeck bewoonde het kasteel tot het einde van de 19e eeuw. Hierna raakte het in verval, maar dankzij verschillende renovaties is het pand nu in goede staat. De gemeente Heerlen huurt het kasteel van de Stichting Historisch GOUD om een aantal zalen als museum te kunnen gebruiken.

Huis Bergh – ’s-Heerenbergh

Huis Bergh is de grootste waterburg van Nederland en ligt in ’s-Heerenbergh in Gelderland. Het was het stamslot van de Graven van Bergh. De oudste delen van Kasteel Bergh dateren uit de 13e eeuw. In latere eeuwen werden er delen aan toegevoegd. In de 18e eeuw en vervolgens in 1939 werd Huis Bergh grotendeels door brand verwoest. Beide keren werd de schade hersteld. In de Italiaanse Kamer wordt een doorlopende expositie van Italiaanse kunst gehouden. Het is mogelijk om in één van de torenkamers te overnachten. De kasteeltuin staat bekend als ‘de oudste tuin van Nederland’. Deze werd in 2016 teruggebracht naar de staat anno 1727.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *