Maastricht magazine >
lifestyletip

Dit zijn de mooiste wandelroutes van Nederland

Dit zijn de mooiste wandelroutes van Nederland
Artikel begint onder de advertentie

Nederland is een prachtig land dat je prima al wandelend kunt ontdekken. Er zijn talloze mooie plekken waar je kunt genieten van natuur en cultuur. Wat de mooiste wandelroute is, dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar als je inspiratie zoekt voor je volgende wandeling in eigen land dan kunnen deze tips je hopelijk letterlijk op weg helpen.

Wandelen door de duinen bij Schoorl

Een wandeling maken terwijl je de zilte zeelucht inademt, dat is op en top genieten. Het duinengebied bij Schoorl leent zich daar uitstekend voor. Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen start je voor een wandeling van 11 kilometer. Die voert je door het hoogste duinengebied van Nederland. In augustus staan de uitgestrekte heidevelden in bloei en is het dus nog meer genieten. Mocht je hier gaan wandelen vergeet dan niet je goede wandelschoenen aan te trekken van bijvoorbeeld het merk Lowa. Ga je in de zomermaanden om de heidevelden te bewonderen dan kun je ook voor wandelsandalen van Teva gaan. Let op: Honden zijn in dit wandelgebied niet toegestaan, ook niet aan de lijn.

De geschiedenis van het kloosterlieven langs het Kloosterpad Noord-Brabant

Vanaf de vroege middeleeuwen werden er in Noord-Brabant ruim 650 kloosters gesticht. Nonnen en monniken leefden er een vroom, sober en teruggetrokken leven. Vandaag de dag zijn er nog ruim 400 kloosters over. De wandelroute Kloosterpad Noord-Brabant voert langs een aantal van deze kloosters. Sommige kun je bezoeken om meer te leren over de geschiedenis van het kloosterleven door de jaren heen. Het Kloosterpad bestaat uit 15 etappes. Daarnaast kun je een aantal rondwandelingen doen die beginnen en eindigen bij een bepaald klooster. De routes zijn tussen de 2,5 en 12 kilometer lang, er is dus altijd wel een etappe die past bij je plannen voor de dag.

Het Groninger Borgenpad

Borgen zijn statige landhuizen waarvan je er in Groningen nog honderden kunt vinden. Langs het Groninger Borgenpad loop je een route die voert langs de 16 borgen die vandaag de dag nog bewaard zijn gebleven. De route is in totaal 240 kilometer lang maar verdeeld in etappes van circa 12 kilometer. Je kunt wandelen van A naar B maar je kunt ook kiezen voor een rondwandeling die begint en eindigt op hetzelfde punt. Geniet van de eeuwenoude huizen en de prachtige landgoederen er om heen met mooie bijgebouwen zoals koetshuizen en gastenverblijven.

De verdediging van Nederland bekijken langs het Waterliniepad

Het Waterliniepad loopt door vier provincies, te weten Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. De Hollandse Waterlinie werd in de 19e eeuw aangelegd en bestaat uit forten, kanalen, sluizen en dijken. Het doel was duidelijk: vijanden buiten de deur houden. De route is in totaal zo’n 350 kilometer lang en verdeeld in 20 trajecten. Wandel van Volendam naar Dordrecht langs gezellige vestingsteden zoals Gorinchem en Culemborg. Ook de Stelling van Amsterdam maakt deel uit van deze wandelroute. De Hollandse Waterlinie werd in 2021 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Bevrijdingspad in Zeeland

Het Bevrijdingspad is een wandelroute van in totaal 135 kilometer die voert langs de soms pijnlijke herinneringen aan de Slag om de Schelde. Deze ging vooraf aan de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De route loopt langs gedenkplaatsen maar ook langs musea die de geschiedenis van Zeeland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vertellen. Daarnaast kun je genieten van het Zeeuwse land met zijn prachtige vergezichten.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *