Maastricht magazine >
lifestyletip

Dit zijn de smartphones met de beste camera van 2024

Dit zijn de smartphones met de beste camera van 2024
Artikel begint onder de advertentie

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Nog maar 25 jaar geleden was een mobiele telefoon een uitzondering, nu heeft iedereen een telefoon op zak en is bellen met een vaste lijn bijna alleen nog van toepassing bij bedrijven en instellingen. De ontwikkeling van smartphones gaat snel. Het zijn allang geen ‘telefoons’ meer maar een soort draagbare computers waar je, als je dat wilt, ook mee kunt bellen. Een belangrijke functie is de camera. De camera’s van de nieuwste smartphones zijn zo goed dat ze met gemak de concurrentie aan kunnen met een compact camera. Dit zijn de smartphones met de beste camera’s van 2024.

iPhone 15

De nieuwste iPhone, de iPhone 15, beschikt uiteraard over een prima camera. Vooral bij nachtopnames is het een uitblinker. Bij foto’s gemaakt bij daglicht valt het resultaat soms wat tegen en moet de iPhone 15 een aantal concurrenten voor zich dulden. Bij het maken van portretfoto’s scoren zowel de iPhone 15 als de iPhone 15 Pro uitstekend. Ze eindigen in een test van 20 vergelijkbare toestellen op de 3e respectievelijk 5e plaats.

Samsung Galaxy S24 Ultra

De nieuwste loot aan de Samsung boom is de Samsung Galaxy S24 Ultra. Deskundigen zijn het er over eens dat deze telefoon een uitstekende camera heeft. Eerder waren de foto’s bij een kritische analyse nog wel eens wat te groen of te blauw. De stralend blauwe luchten en ultra groene grasvelden van buitenopnamen waren typisch voor een Samsung camera. Bij de nieuwste versie is daar duidelijk aandacht aan gegeven waardoor de foto’s er een stuk realistischer uitzien. De lens beschikt over 3x optische zoom waardoor details haarscherp kunnen worden vastgelegd. Bij het maken van nachtopnames heeft de camera wat meer moeite met scherpstellen als er weinig licht van straatlantaarns is, maar maakt wel de meest natuurgetrouwe foto’s qua kleuren.

Google Pixel 7A

De camera van de Google Pixel 7A levert uitstekende prestaties als het gaat om het natuurgetrouw weergeven van de kleuren en de witbalans. Onder alle omstandigheden stelt de camera snel scherp waardoor je ook bij weinig licht uitstekende opnames kunt maken. Bij het nemen van foto’s bij daglicht laat deze smartphone zelfs 20 vergelijkbare toestellen achter zich. Ook het maken van portretopnames gaat de Google Pixel 7A prima af. De beperkte scherptediepte kan veeleisende fotografen misschien doen besluiten om niet voor deze smartphone te kiezen.

OnePlus Open

De OnePlus Open valt eveneens in de hogere prijsklasse als het om smartphones gaat. Dit toestel beschikt dan ook over een uitstekende camera. Deskundigen zien de OnePlus als een serieuze concurrent voor vergelijkbare modellen van Samsung. De camera beschikt over drie lenzen waaronder een telelens met 3x optische zoom. Vooral bij voldoende (dag)licht kun je met deze smartphone prima foto’s maken. Met foto’s in het donker heeft hij soms wat meer moeite, waardoor bewegende objecten fotograferen bij onvoldoende licht soms een uitdaging is.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Ook de voorganger van de S24 van Samsung, de Galaxy S23 Ultra, heeft een prima camera. De camera heeft 200 megapixels ten opzichte van eerdere modellen is vooral de autofocus verbeterd. Je kunt hierdoor gemakkelijker scherpe foto’s maken. Ook een onervaren fotograaf kan daardoor met dit toestel mooie foto’s schieten. Zoals valt te verwachten zijn de prestaties van de S23 Ultra net wat beter dan die van eerdere Samsung modellen. De fabrikant presenteerde dit model bij de introductie als het ‘vlaggenschip’ als het gaat om de prestaties van de camera en dat is ook zeker niet onterecht. Ook in het donker presteert de camera uitstekend met mooie foto’s met scherpe details.

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 werd bij zijn introductie door veel kenners uitgeroepen tot beste smartphone van het jaar 2022/2023. Dat was onder andere vanwege de camera. De camera is sterk verbeterd ten opzichte van de iPhone 13 en beschikt over 48 megapixels. Met de camera maak je uitstekende foto’s in het donker. Ook beschikt deze smartphone over een groothoek- en telelens. Ook als je overdag foto’s maakt bij slecht licht, bijvoorbeeld binnenopnamen, zijn de resultaten verrassend goed.

Welke smartphone moet je kiezen in 2024?

Voor welke smartphone je kiest hangt natuurlijk niet alleen af van de camera. Merkvoorkeur kan een rol spelen of een voorkeur voor een bepaald besturingssysteem. Ook de prijs kan doorslaggevend zijn bij het maken van je keuze. Een nieuw model smartphone komt qua prijs in de meeste gevallen ruim boven de 1500 euro uit. Soms kun je goedkoper uit zijn door voor een refurbished toestel te gaan. Deze zijn soms ook nieuw, maar zijn bijvoorbeeld showmodel geweest of komen uit een restpartij van een model dat inmiddels een opvolger heeft. De aanschaf van zo’n smartphone kan honderden euro’s goedkoper zijn.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *