Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

DIY: Macramé veren deel 2

DIY: Macramé veren deel 2
Artikel begint onder de advertentie

Zoals ik in mijn vorige Macramé veren DIY al schreef begonnen we met de makkelijke veren, deze keer dus de wat uitgebreidere versie.

De benodigdheden:

 • Macramékoord
 • Houten ring (7,5cm doorsnede)
 • Tape
 • Schaar
 • Kam

Aan de slag:

Stap 1 Meet en knip eerst alle draden op maat. Ik gebruikte vijf stukken van 130 centimeter.

Stap 2 Bevestig de vijf lange draden om de ring.

Stap 3 Plak de ring vast aan tafel met een stuk tape, dat werkt het makkelijkste.

Stap 4 Leg nu vijf draden naar links en vijf draden naar rechts. Hou de linker draad van de rechterkant vast en pak het tweede draad. Het tweede draad haal je onder het eerste draad door, vervolgens er overheen voor de eerste knoop.

Stap 5 Trek de knoop aan en duw de knoop omhoog.

Stap 7 Voor de tweede knoop in het eerste touw ga je met het tweede draad eerst over de eerste heen en dan er onderdoor. Precies contra aan stap 5 dus.

Stap 8 Breng ook deze knoop strak naar boven.

Stap 9 Het tweede draad ligt nu links van het eerste draad. Herhaal de knopen nu ook met draad 3, 4 en 5 om de eerste draad. Let erop dat de eerstvolgende knoop onder je laatste knoop komt, zodat ze schuin onder elkaar komen.

Stap 10 Dit is het resultaat als de je de eerste rij knopen aan de rechterkant af hebt.

Stap 11 Herhaal het knopen nu aan de linkerkant, beginnend van rechts naar links.

Stap 12 Nu de eerste rij knopen klaar zijn leg je de buitenste draden aan de kant en leg je de overgebleven acht draden in een weefpatroon neer, beginnend met de binnenste twee linker draden over de binnenste twee rechter draden.

Stap 13 Vervolgens leg je de onderste twee van rechts over de bovenste van links en dan de bovenste van rechts over de onderste linker draden, die je daarna over de onderste twee van rechts legt.

Stap 14 Pak vervolgens het buitenste draad van rechts en knoop daar de overige vier draden aan de rechterkant, zoals je de bovenzijde eerder ook knoopte.

Stap 15 Herhaal dit voor de linkerkant. En pak daarna weer de meest linker draad van de rechter helft en knoop in een schuine lijn laag. Doe dit ook weer met de linker helft en herhaal dan stap 12 en 13 en ga zo door tot je 3 ruiten hebt geknoopt.

Stap 16 Als je klaar bent, knip dan de langste draden af zodat alles ongeveer even lang is.

Stap 17 Knip nu 18 draden van 20cm af.

Stap 18 Knoop nu aan de buitenste draden van het project steeds drie van de korte draden zoals in stap 2 de lange draden om de ring werden geknoopt, door ze dubbel te vouwen, onder de draad door te halen en de uiteinden door de lus te trekken.

Stap 19 Ontrafel de draden en kam ze daarna.

Stap 20 Knip vervolgens de draden af in de vorm van een veer, en dan is je macramé veer klaar.

Op de afbeelding hierboven geen veer, maar een ander voorbeeld van een simpele macramé die ik een paar jaar geleden maakte. Deze is gemaakt met dezelfde knoop als de veer. Als je eenmaal wat knopen kent, dan kun je het zo gek en groots maken als je zelf wilt.

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *