Maastricht magazine >
lifestylediy

DIY Marmeren vaas

DIY Marmeren vaas
Artikel begint onder de advertentie

Sommige DIY zijn gewoon te leuk om niet te proberen. Zo ook deze, het marmeren van een vaas met nagellak. Het leek mij niet al te moeilijk, maar bij het uitvoeren bleek dat wat oefenen wel fijn is. Dus misschien eerst even proberen met een leeg glazen potje, die nog staat te wachten om naar de glasbak gebracht te worden.

Overigens ook geen man overboord als het op je goede vaasje niet direct is gelukt. Laat hem even weken in heel heet water en met een schuursponsje verwijder je het meeste wel weer. De rest haal je gewoon weg met een watje en wat nagellak remover. Gewoon net zo lang proberen tot je tevreden bent.

Deze vaas is bij poging #3 wel aardig gelukt en staat nu met een distel die ik zwart gespoten heb op mijn bureau.

De benodigdheden:

 • Een of meerdere vaasjes
 • Nagellak in een of meerdere kleuren
 • Satéprikker
 • Een grote kom
 • Keukenrol
 • Een placemat of iets dat vies mag worden
 • Eventueel een handschoen om je handen te beschermen tegen de nagellak

Aan de slag:


Stap 1 Vul je kom met goed warm water. Als het water te heet is, dan smelt de nagellak en wanneer het te koud is wordt de nagellak vrijwel gelijk hard en kun je geen patroon meer maken, laat staan meerdere kleuren gebruiken om mee te marmeren.

Hier al even een voorbeeld van het resultaat als je te koud water gebruikt. De kapotte film laag wordt dan eigenlijk een dikke klodder nagellak op je vaasje en dat ziet er dus echt niet uit.

Stap 2 Laat wat druppels nagellak in het water vallen.

Stap 3a Trek heel voorzichtig vormen in de druppels nagellak. Let er hierbij op dat je niet de filmlaag, die door de nagellak op het wateroppervlak is ontstaan, stuk maakt. Leg je prikker naast de kom op een stukje keukenrol.

Stap 3b Als je meerdere kleuren wilt gebruiken, laat deze dan allebei in het water vallen (op en door elkaar) voordat je het patroon gaat trekken met de prikker.

Stap 4 Als je tevreden bent met het patroon, dan is het tijd om dit over te brengen op je vaas.

Stap 5 Doop je vaas door het filmlaagje in het water en haal met de satéprikker het overtollige filmpje weg van je vaas. Zo voorkom je dat deze alsnog aan je vaas gaat plakken als een los velletje of als tweede laag, waardoor je marmereffect niet meer (zo goed) zichtbaar is.

En zo ziet het er uit na veel oefenen. Al zie je op de linker vaas nog wel een witte cirkel waar ik mijn vinger op de vaas had, dus ook ik ben nog geen volleerd expert. Maar ik blijf gewoon nog even oefenen, want ik vond deze DIY erg leuk om te doen!

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *