Maastricht magazine >
lifestylediy

DIY: Nordic Canvas

DIY: Nordic Canvas
Artikel begint onder de advertentie

Hip and happening: een Nordic poster met abstracte lijntekeningen en/of grafische vormen in trendkleuren aan de muur. Ik vind het zelf echt prachtig! En toen ik weer eens verdwaald was tussen al het leuks op Pinterest, kwam ik een variant tegen waarbij de lijntekening was geborduurd op canvas. Super leuk, dus ging ik ermee aan de slag.

De benodigdheden:

 • Een wit canvas
 • Afplaktape
 • Liniaal of rolmaat
 • Iets met een ronde vorm
 • Een afbeelding naar keuze (via Pinterest kun je vast een geschikte afbeelding vinden)
 • Potlood
 • Kwastjes of penseel
 • Verf op waterbasis
 • Schaar
 • Garen
 • Naald (voor het borduren is een stompe naald prettig)
 • En de prikpen van je nichtje (of gebruik een scherpe naald)

Aan de slag:

Stap 1 Ik begon met het afplakken van de korte zijde met twee regels afplakband en één langs de lange zijde.

Stap 2 Vervolgens tekende ik een lijn van 20 cm vanaf de lange kant en 25 cm van de korte kant.

Stap 3 Na het afmeten plakte ik de lijnen af en zocht ik een plek voor de ronde vorm.

Stap 4 Teken de ronde vorm af met potlood.

Stap 5 Verf met de eerste kleur eerst de cirkel. Begin strak langs de lijn.

Stap 6 Vul daarna de cirkel. Vergeet niet de rand mee te nemen.

Stap 7 Verf de rechthoek met de tweede kleur. Begin ook hier eerst met de randen en verwijder de tape direct om doorlopen van de verf te voorkomen.

Stap 8 Verf de rest van de rechthoek.

Stap 9 Omdat ik een canvas van 40x50cm heb gebruikt vond ik een afbeelding op A4 formaat te klein. Ik sneed mijn afbeelding met een foto programma in twee delen en drukte die op A4 formaat af. Knip zo nodig bij en plak de prints met tape op de randen aan elkaar.

Stap 10 zoek de perfecte plek voor de afbeelding en plak deze vast met wat tape.

Stap 11 Prik met de prikpen of naald nu gaatjes op de lijnen. Zorg dat de afstand tussen de gaatjes ongeveer gelijk is (8 tot 10mm uit elkaar). Op rechte stukken kunnen ze wat verder uit elkaar, maar zorg bij golvende lijnen en hoeken dat ze wat dichter bij elkaar staan (afhankelijk van het detail circa 5 mm), dat zorgt straks voor een vloeiender geheel.

Stap 12 Verwijder de print van het canvas en bewaar deze als voorbeeld straks bij het borduren. Op de print is namelijk, in tegenstelling tot de priklijnen in het canvas, duidelijker zichtbaar welke lijn je het beste kunt volgen.

Stap 13 Rijg je draad door de naald en kies het einde van een lijn uit om te starten. Omdat ik sinds de lagere school niet meer geborduurd heb, koos ik om met de makkelijkste lijn te starten. Om te beginnen steek je de naald aan de achterzijde van het canvas door het eerste gaatje naar voren. Rol wat garen af en maak een knoopje aan het uiteinde.

Stap 14 Steek de naald aan de voorzijde door het volgende gaatje (dus het tweede gaatje) weer naar achter. Van achter steek je de naald weer naar voren in het derde gaatje en aan de voorzijde ga je niet verder, maar terug. Je steekt hem, zoals je op de foto ziet, terug in het tweede gaatje.

Stap 15 Ga op deze manier de hele lijn af. Dus aan de achterzijde pak je steeds één gaatje vooruit en aan de voorkant steek je hem steeds in het gaatje daarvoor terug naar achter.

Stap 16 Het kan voorkomen dat je bezig bent en je draad niet lang genoeg is. Het gebeurde mij op bovenstaande foto.

Stap 17 Laat het oude draad zitten en steek de naald met het nieuwe draad door het gaatje, waar het oude draad uit komt, naar voren.

Stap 18 Maak een knoopje in het oude en nieuwe draad en borduur de lijn verder af.

Stap 19 Als je de lijn die je volgt af hebt, haal dan de naald aan de achterzijde onder een van de geborduurde draden door.

Stap 20 Trek het draad zover door dat je nog een lusje overhoudt en steek daar de naald weer door om er een knoopje in te leggen. Knip het overtollige draad weg en ga door naar de volgende lijn, en zo door en door tot je alle lijnen af hebt.

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *