Maastricht magazine >
lifestyletip

Droge ogen voorkomen? Kies voor goede zuurstofdoorlatende lenzen

Droge ogen voorkomen? Kies voor goede zuurstofdoorlatende lenzen
Artikel begint onder de advertentie

Wanneer je lenzen draagt kan je kiezen uit harde of zachte lenzen. Zachte lenzen zijn doorgaans gemaakt van siliconen en kan je een dag, een week of een maand dragen. Deze zachte lenzen zijn grofweg te verdelen in twee categorieën; lenzen met hydrogel en siliconen hydrogel lenzen. De eerste categorie, de hydrogel lenzen, zijn zeer flexibel en dun maar ze laten weinig zuurstof door. Hierdoor kan je droge ogen krijgen, zeker wanneer je de lenzen meerdere uren per dag draagt. Zuurstof is namelijk zeer belangrijk voor je ogen en het behouden van goed zicht. Wil je je lenzen langere tijd dragen? Dan kan je beter voor siliconen hydrogel lenzen kiezen. Deze lenzen hebben een siliconen laagje wat ervoor zorgt dat er zuurstof door de lens gelaten wordt. Ben je benieuwd naar de samenstelling van deze lenzen en de voordelen van deze lens ten opzichte van normale hydrogel lenzen? Lees dan snel verder.

De oorzaken van droge ogen wanneer je lenzen draagt

Wanneer je zachte lenzen draagt kan je dus te maken krijgen met droge ogen. Maar hoe ontstaan deze droge ogen? En wat kan je eraan doen? Het is belangrijk om te weten dat droge ogen ontstaan doordat zuurstof en vocht niet bij het oog kunnen komen wanneer je lenzen draagt. Juist dit zuurstof en het natuurlijk traanvocht zorgen ervoor dat je oog gezond blijft en dat droge ogen voorkomen worden. Het watergehalte in de lens is dus een belangrijk gegeven want hoe lager het watergehalte, des te meer zuurstof naar je oog kan doordringen. Wanneer het zuurstof het hoornvlies bereikt zal er meer natuurlijk traanvocht worden aangemaakt wat je ogen vochtig zal houden. Hoe meer zuurstof des te gezonder het oog dus.

De eigenschappen van hydrogel lenzen

De hydrogel lenzen zijn de minst zuurstofdoorlatende lenzen. Ze worden gemaakt van waterhoudende kunststoffen die ook wel hydrogels genoemd worden. Doordat deze lenzen heel dun en flexibel zijn, passen ze zich eenvoudig aan en vormen ze zich naar de oppervlakte van het oog. Hydrogel lenzen bestaan al sinds de jaren zeventig en zijn door een steeds verbeterd draagcomfort aan een echte opmars begonnen. Hydrogel zorgt er namelijk voor dat je ogen vochtig blijven, maar je kan de lenzen niet zo heel lang achter elkaar dragen. Omdat er mogelijk een verband bestaat tussen het gebruik van siliconen en allergische reactie aan het oog, blijven de hydrogel lenzen vaak de eerste keuze van opticiens. Het nadeel van deze lenzen is wel dat de hydrogel snel verdampt waardoor en het draagcomfort afneemt en je last kan krijgen van droge ogen.

De voordelen en nadelen van hydrogel lenzen

Hydrogel lenzen zijn de meest gedragen lenzen en dat heeft te maken met de voordelen. De hydrogel lenzen zijn namelijk zeer duurzaam en hebben een hoog draagcomfort. Daarnaast passen ze perfect op het menselijk oog en zijn ze geschikt voor gevoelige ogen. Het nadeel van de hydrogel lenzen is dat ze niet zo heel veel zuurstof doorlaten en dat ze minder elastisch zijn dan siliconen hydrogel lenzen. Het maakt de lenzen daardoor minder geschikt om ze langer dan acht uur op een dag te dragen.

De eigenschappen van siliconen hydrogel lenzen

Naast hydrogel lenzen heb je ook siliconen hydrogel lenzen. Deze lenzen laten meer zuurstof door dan normale hydrogel lenzen wat ervoor zorgt dat je minder snel last hebt van droge ogen. De siliconen hydrogel lenzen zijn op de markt gekomen ,omdat er veel vraag is naar zuurstofdoorlatende varianten. De siliconen hydrogel zorgt voor een langere prestatie van de lens. Dit type lens wordt inmiddels aangeboden door verschillende merken. Een van de meest populaire merken van dit moment zijn de lenzen van Precision1.

De voordelen en nadelen van siliconen hydrogel lenzen

Siliconen hydrogel lenzen hebben als grote voordeel dat ze meer zuurstof doorlaten waardoor de kans op droge ogen af zal nemen. Bovendien verminderen ze de symptomen die passen bij eventuele hypoxie en kan je de lenzen gerust langere tijd achter elkaar dragen. Wel zijn deze lenzen minder geschikt voor mensen met gevoelige ogen en kan er kans zijn op meer afzettingen op het oog. Ook zijn de lenzen niet geschikt voor mensen die siliconen intolerant zijn.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *