Maastricht magazine >
lifestyletip

Een eigen sauna thuis? Hier moet je rekening mee houden

Een eigen sauna thuis? Hier moet je rekening mee houden
Artikel begint onder de advertentie

Lekker in de sauna, veel mensen genieten ervan. Maar wat nu als je thuis een eigen sauna hebt? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor een infrarood sauna of een Finse sauna. In huis kun je deze bouwen in bijvoorbeeld een slaapkamer of op zolder. Een buitensauna is ook een optie, bijvoorbeeld in een tuinhuisje of blokhut in je tuin. Maar waar moet je op letten als je besluit om een eigen privé sauna te maken? Dit zijn onze beste tips.

Een buitensauna – let op de locatie

Een buitensauna is natuurlijk fijn. Maar houd wel rekening met inkijk. Natuurlijk kan niemand je verbieden om naakt in je eigen achtertuin te lopen, maar als buren vrij zicht op je tuin hebben dan is het misschien toch beter om dat niet te doen. Het is niet alleen het risico dat je bespied wordt dat hierbij een rol speelt, maar anderen kunnen heel eenvoudig met hun telefoon foto’s en video opnamen van je maken. Het is niet echt aangenaam om jezelf ergens op een online platform terug te zien. Zorg er dus voor dat je je buiten sauna op een beschutte plaats maakt of kleed je pas uit als je in de sauna bent en verlaat deze altijd met een handdoek om je heen geslagen of draag een badjas.

Foto gemaakt door Crystalweed

Van welke houtsoort wordt de sauna gemaakt?

Voor het bouwen van een sauna wordt meestal Canadian Red Cedar hout gebruikt. Dat is niet zonder reden. Deze houtsoort heeft namelijk de eigenschap schimmels en bacteriën te doden. Dat is prettig want een sauna is vanwege het vocht en de hoge temperaturen een paradijs voor deze ongewenste gasten. Omdat Canadian Red Cedar hout in een hogere prijsklasse valt kun je als alternatief ook White Cedar in overweging nemen.

Het formaat van de sauna

Een sauna moet minimaal 2 meter lang en minstens 1.75 meter breed zijn. Dan kun je er met twee personen gebruik van maken met twee banken boven elkaar. De sauna moet op een stabiele ondergrond staan, het liefst waterpas. Voor het afvoeren van de warme lucht moet de sauna over goede ventilatie beschikken, zeker als je stoom wilt maken door middel van opgieting.

Welke kachel kies je voor je sauna?

Voor een buitensauna kun je gebruik maken van een hout gestookte kachel. Die geven doorgaans meer warmte dan een elektrische kachel. Als je voor elektrisch gaat bereken dan 1 kW aan vermogen per kubieke meter. Meestal ben je aangewezen op een kachel die gebruik maakt van krachtstroom. Hiervoor moet je een erkende installateur inschakelen. Ook moet je je realiseren dat een elektrische saunakachel behoorlijk wat stroom verbruikt.

Mag je een sauna in je tuin plaatsen?

Meestal kun je zonder vergunning aan te hoeven vragen een sauna in je tuin bouwen. Het ‘bebouwen’ van je tuin is toegestaan voor een bepaald percentage van de oppervlakte. Heb je ook al een schuur of een tuinhuis en wil je ook nog een sauna? Informeer dan voor de zekerheid bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt en of je überhaupt een sauna mag plaatsen. Voor een indoor sauna is geen toestemming nodig, hooguit als je in een huurwoning woont.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *