Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Een sfeermaker in huis: een houtkachel of sfeerhaard

Een sfeermaker in huis: een houtkachel of sfeerhaard
Artikel begint onder de advertentie

Als je bij iemand langsgaat die een houtkachel of een sfeerhaard heeft, krijg je vaak de kriebels om er zelf ook een te nemen. Het geeft heel veel sfeer in huis en is bovendien ook heerlijk warm tijdens de koude dagen. Maar wat past nu het beste bij jou, een houtkachel of een sfeerhaard? Ik ging maar al te graag voor jullie op zoek naar wat voorbeelden en meer informatie hierover.

Houtkachel

De klassieker is natuurlijk de houtkachel. Je slaat een berg hout op en steekt deze in het vuur zodra  je wat sfeer of warmte wilt hebben. Niets gaat boven een echte houtkachel, waar je zelf probeert het vuurtje aan te houden door af en toe wat extra hout op het vuur te leggen of door een beetje te porren. Het geknetter van het hout geeft ook echt een ontspannend gevoel.

Het nadeel van een houtkachel is dat het niet zo eenvoudig te plaatsen is in huis. Er moet namelijk een hele koker door het huis aangelegd worden waar het rook doorheen naar buiten kan gaan. Deze koker is vaak een doorn in het oog in de kamers waar hij doorheen loopt. Mooi en subtiel zijn de kokers namelijk niet echt. Verder moet je ook veel hout opslaan en is dit ook niet zo goedkoop.

Pelletkachel

De pelletkachel heeft net als een houtkachel een rookkanaal nodig. Het verschil zit hem bij deze kachel alleen in wat er in gedaan wordt. Deze kachel brandt namelijk op houtpellets, wat eigenlijk geperste houtkorrels zijn. Het makkelijke aan pelletkachels is dat je alleen af en toe het reservoir moet bijvullen met houtkorrels. Verder regelt de kachel de rest; deze regelt de temperatuur en voert de korrels aan. De pelletkachel is milieuvriendelijk doordat de houtkorrels van schoon hout gemaakt worden, wat de CO2 uitstoot laag maakt. Er zijn maar weinig korrels nodig om het huis lekker warm te krijgen dus dat maakt deze kachel ook nog eens goedkoper dan als je het huis gaat verwarmen met gas.

Gashaard

Is de warmte voor jou niet zo belangrijk maar wil je gewoon wat meer sfeer in huis, dan kun je kiezen voor een gashaard. Een gashaard is erg makkelijk in gebruik, je bedient hem vaak lekker makkelijk met een afstandsbediening en hebt geen gedoe met hout en het opruimen hiervan. Deze haard geeft wel warmte, maar niet genoeg om het hele huis mee op te warmen. Dit blijft beperkt tot de ruimte waarin de gashaard staat.

Bio-ethanolhaard

Nog een mooie haard voor als je vooral voor de sfeer gaat: een bio-ethanolhaard. Deze haard brandt op, hoe kan het ook anders, bio-ethanol. Omdat deze haard niet rookt en geen stroom gebruikt, kun je deze vrijwel overal in huis plaatsen. Uiteraard een beetje oppassen dat je hem niet te dicht bij andere spullen plaatst als je niet wilt dat deze vlam vatten. Voor de warmte moet je deze haard niet kiezen want de warmte die er af komt is maar beperkt.

Elektrische sfeerhaard

De makkelijkste oplossing voor een haard voor alleen de sfeer is een elektrische haard. Geen gedoe met het aanleggen van een rookkanaal, je plaatst de haard simpel op een plek waar ook een stopcontact zit. Je steekt de stekker er in en klaar is kees. Vroeger was het vuur van elektrische sfeerhaarden wel erg nep, maar tegenwoordig zijn er varianten waarbij de vlammen erg realistisch lijken.

Hebben jullie thuis een houtkachel of sfeerhaard? Of overwegen jullie er een te nemen?

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *