Maastricht magazine >
lifestyletip

Elektrische fiets: Wat voor motor is het beste?

Elektrische fiets: Wat voor motor is het beste?
Artikel begint onder de advertentie

Je weet het zeker: je wilt een elektrische fiets kopen. Waar je bij een gewone fiets vooral naar het uiterlijk en wellicht het merk keek, komen er bij het aanschaffen van een elektrische fiets ook nog hele andere keuzes om de hoek kijken. De twee belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn: Hoeveel kilometer moet ik minimaal kunnen fietsen met een volle accu en waar moet de motor zitten? In dit artikel helpen we je om die laatste vraag te beantwoorden.

Verschillende motoren

Bij een elektrische fiets kan de motor op drie verschillende plekken zitten: op je voorwiel, achterwiel of in het midden. Wellicht denk je dat het niet zoveel uitmaakt waar de motor zit zo lang hij maar doet wat hij moet doen, maar er zit wel degelijk verschil in het gebruik. Welke motor het beste bij jou past hangt af van waar je de fiets (vooral) voor gaat gebruiken. Wij leggen de drie verschillen aan je uit.

Elektrische fiets met voorwielmotor

Fiets jij vooral korte afstanden en zijn de wegen vlak? Dan past een elektrische fiets met voorwielmotor het beste bij jou. Een elektrische fiets met voorwielmotor wordt vooral gebruikt om te fietsen naar school, werk of naar de stad.

Doordat het voorwiel direct wordt aangedreven voelt het alsof je voorgetrokken wordt. De rotatiesensor in het voorwiel meet of je trapt of niet en geeft aan de hand daarvan ondersteuning. Het nadeel is dat er niet gemeten wordt hoeveel kracht je zet, waardoor de ondersteuning constant blijft en deze zich niet aanpast wanneer je bijvoorbeeld moe bent en wat minder kracht hebt. Ook is een elektrische fiets met voorwielmotor bij tegenwind of een heuvel op fietsen minder krachtig en is het lastig om je voorband te plakken of te vervangen. De prijs daarentegen is wel een stuk gunstiger dan de elektrische fietsen met een ander soort motor.

Elektrische fiets met middenmotor

Wanneer je lange afstanden fietst en/of graag door de heuvels rijdt dan kun je het beste elektrische fiets met middenmotor kopen. Met name mensen die naar hun werk fietsen en recreatieve fietsers kiezen voor een fiets met middenmotor.

Elektrische fietsen met middenmotor zijn populair en worden op dit moment het meeste verkocht. Doordat de motor in het midden van de fiets zit is deze erg stabiel en wendbaar en voelt de ondersteuning heel natuurlijk. Bij een middenmotor wordt er gebruik gemaakt van meerdere sensoren waardoor de ondersteuning nauwkeuriger en krachtiger is bij onder andere het fietsen in tegenwind of door heuvels. Zet je echter wat minder kracht, dan zal je ook minder ondersteuning krijgen. Dat kan vervelend zijn wanneer je wellicht wat moe bent. Daarnaast maakt een middenmotor vaak meer geluid. Maar waar je bij een voor- en achterwiel motor problemen hebt met het vervangen of plakken van de band, heb je daar met een middenmotor dan weer geen last van. Ook heeft deze meer vermogen dan een voorwielmotor.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Ook de elektrische fiets met achterwielmotor is goed voor het fietsen van lange afstanden en/of fietsen door de heuvels. Deze wordt veel gebruikt door sportievelingen en mensen die naar hun werk fietsen.

Vind jij het heerlijk om te fietsen met de wind in je rug? Zo voelt het ook als je fietst met een achterwielmotor doordat het achterwiel direct wordt aangedreven. Deze fiets is enorm geschikt voor het fietsen door heuvelachtig landschap vanwege de trapkrachtsensor en de extra kracht die de motor vaak heeft. Wel voelt het wat minder stabiel aan vanwege het zware achterwiel en heeft een achterwielmotor meestal meer onderhoud nodig door de open kettingkast en de derailleurversnelling. Ook is het lastig om je achterband te plakken of te vervangen. Daar krijg je voor terug dat de fiets wel zeer krachtig en erg stil is.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *