Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Energie besparen met goed ventileren?

Energie besparen met goed ventileren?

De huidige woningen zijn veelal voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem. Voor het woonklimaat is het belangrijk dat er een ventilatie is om vervuilde lucht en vocht te verwijderen. Dit geldt vooral voor goed geïsoleerde woningen omdat de natuurlijke ventilatie nagenoeg verdwenen is.

Constante circulatie is belangrijk

Het grote voordeel van een goed ventilatiesysteem is een constante circulatie van verse lucht. Met luchtkanalen wordt elke ruimte in de woning aangesloten op een ventilatiebox. Afhankelijk van het systeem wordt de lucht afgevoerd of ververst. Bij de eerste optie dient verse lucht met roosters te worden aangeleverd. De ventilatiebox zuigt de vervuilde lucht uit de woning. Met een driestanden regelknop kan de hoeveelheid afgezogen lucht gekozen worden.

Ramen en roosters open

Een goed binnenklimaat heeft een positief effect voor de gezondheid. Een slecht klimaat leidt tot vervelende klachten. Bij woningen die geen mechanische ventilatie hebben, zal de lucht ververst moeten worden door beluchtingroosters en het openzetten van ramen. Om dan een goede luchtcirculatie te krijgen, dienen ramen tegenover elkaar opengezet te worden, bijvoorbeeld boven en beneden of bij de voor- en achtergevel.

Nauwelijks warmteverlies bij mechanische ventilatie

Het openzetten van ramen betekent wel een aanzienlijk warmteverlies wat leidt tot een hoger verbruik. Bij een mechanische ventilatie is er nauwelijks sprake van warmteverlies. In dat opzicht is een ventilatiesysteem energiebesparend. Het energiegebruik van de ventilatiemotor is erg bescheiden. Het is wel van belang om het systeem en filters schoon te houden. Vieze filters zorgen niet alleen voor een mindere luchtkwaliteit, maar ook voor een hoger energieverbruik.

Het belang van ventilatie bij corona

Door corona is het belang van goed ventileren nogmaals aangetoond. Een goede ventilatie verkleint de kans op infectie. Tijdens de corona verblijven we – al dan niet gedwongen – meer in de woning. Besmettingen vinden dan ook voornamelijk binnenshuis plaats. Een goede en constante ventilatie zorgt voor een afvoer van aerosolen.

Een goede indicator voor een goed binnenklimaat is het meten van het CO2-niveau. Een hoog koolstofdioxide betekent een ongezond klimaat en geeft de noodzaak van ventileren aan. Met een CO2 meter kan het binnenklimaat gemeten worden. Het voorkomt hoofdpijn of geïrriteerde ogen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *