Maastricht magazine >
entertainment

Wil je lezen: Het geluk van Limburg

Wil je lezen: Het geluk van Limburg
Artikel begint onder de advertentie

Het boek lag al een tijdje op me te wachten. Ik dicht het mijn nieuwe leesbril toe dat ik er eindelijk in ben begonnen. Hoewel dat niet helemaal waar is. Was ook een kwestie van een moment vinden om te beginnen met lezen. Zoals ik nu niet kan wachten tot het vakantie is. Vakantie om in één ruk Het geluk van Limburg van Marcia Luyten uit te lezen. Vooruitlopend kan ik je echter al verklappen: dit wil je lezen! Ook wanneer je niets met Limburg hebt.

Bij het voorwoord tranen in mijn ogen

En dat is nog geen enkele schrijver gelukt. Marcia Luyten wel. Ze schrijft dat ze zich realiseerde over de meest onbeduidende (mijn woorden) plaatsen ter wereld te hebben geschreven, maar de geschiedenis van haar eigen roots niet te kennen. Het zorgde bij mij voor herkenning. Raakte iets in mij persoonlijk. Namelijk dat we zo vaak zoveel met van alles bezig zijn, dat we de kern vergeten. En juist die kern is zo belangrijk als we verbinding willen maken met anderen. Het is Marcia Luyten wonderwel gelukt de kern te raken. Niet voor niets is Het geluk van Limburg deze zomer een absolute bestseller.

Ik had een saai verhaal verwacht

Momenteel ben ik werkzaam in Parkstad; de regio in Limburg waar het boek zich afspeelt. Want ja, mijn leven bestaat uit meer dan bloggen. Ik run ook nog een communicatiebureau. De opdracht in Heerlen is de aanleiding dat ik het boek kocht. Toch dook ik er niet meteen in. Het leek me zwaar.  En ik vermoedde dat het vanuit een microbril was geschreven. Interessant voor Limburgers, maar weinig te bieden daarbuiten. Best onnozel, want de recensies zijn meer dan lovend. Ook mijn moeder, die meteen de eerste druk van het boek absorbeerde, zei me dat ik het wilde lezen. Misschien is dat de reden dat het extra lang bleef liggen. Dat ik nog steeds niet helemaal uit de puberteit ben. Dat ik iets wat me moeder zegt vooral niet doe. Hetgeen meer over mij dan mijn moeder zegt overigens.

Het geluk van Limburg laat je dingen beter begrijpen

Ik ben pas op een derde, maar ben nu al mega fan. Dit boek wil je lezen. Ik hou van de stijl van Marcia Luyten. Ik hou van de geschiedenis die ze meegeeft. En die geschiedenis gaat over meer dan Limburg! Ik hou van de verhalen die voorbij komen. Ik vind het adembenemend om deelgenoot te worden van een verhaal waarin cultuur zo bepalend is. Waarin je ziet hoe een regio verandert en zichzelf zoekt. Dit is een absolute aanrader als om meer te leren over de geschiedenis van Nederland, als je de cultuur in Limburg wilt begrijpen of wilt wegzinken in een heerlijk boek op je bedje in de zon!

Waar ik Het geluk van Limburg kocht? In de Domincanen in Maastricht natuurlijk. Prima plek om meteen te beginnen met lezen bij zo’n latte van Coffeelovers.

 

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *