Maastricht magazine >
lifestyletip

Switchen van zorgverzekering

Switchen van zorgverzekering
Artikel begint onder de advertentie

Misschien kortdag, maar je hebt nog tot en met 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Uiterlijk 31 januari dien je dan een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Natuurlijk lijkt het eenvoudig. Het aanvragen van een zorgverzekering is inderdaad zo gebeurd, net als het opzeggen van de oude. Maar het uitzoeken van een zorgverzekering is nog wel even een klusje. Maar met een investering van misschien een uur kun je uiteindelijk maandelijks een hoop geld besparen, en dat is toch snel verdiend?

Als je er even voor gaat zitten, kun je maandelijks vaak een paar tientjes besparen.

Het is namelijk niet zo dat je je alleen door de premie moet laten leiden, want dan ben je uiteindelijk misschien juist meer kwijt.

Ik begin altijd met het maken van een overzicht van welke zorg ikzelf, maar ook mijn partner en kinderen nodig heb of denk nodig te hebben. Zelf vind ik het prettig om dat in een spreadsheet te zetten, maar je kunt je overzicht natuurlijk ook gewoon op papier zetten. Heb je overigens geen aanvullende zorg nodig, dan volstaat de basisverzekering op zich natuurlijk vaak al. Maar heb je bijvoorbeeld een zware baan in de zorg, dan is extra fysiotherapie wel handig. Je verzekert jezelf natuurlijk tegen het onzekere voorval, zoals wij dat noemen in de financiële dienstverlening.

Als je alles op een rijtje hebt, dan ga je op zoek naar een zorgverzekeraar die zoveel mogelijk van deze wensen dekt in een aanvullende verzekering. Hiervoor zijn verschillende vergelijkingsites online, bijvoorbeeld de vergelijker van Dit Is Zorg.

Welke zorg heb je nodig?

De verzekeraars die het meeste aansluiten zet ik in mijn overzicht. Ik noteer, bij al mijn eerder geïnventariseerde punten, wat er gedekt wordt door de verzekeraar. Verder noteer ik ook de premie van de basis verzekering (ik kom er zo verder op terug, maar voor mijn eigen vergelijking gebruik ik altijd de middelste basisverzekering) en aanvullende verzekering samen.

Is er nog een aanvullende tandarts verzekering benodigd? Verwerk deze dan ook in je overzicht.

Als je vaker bij de tandarts komt dan voor alleen de controle, dan is een aanvullende tandarts verzekering vaak erg fijn.

Op basis van het gemaakte overzicht kan er nu een keuze gemaakt worden. Kijk hierbij goed naar de combinatie van de premie en de dekking. Om een voorbeeld te geven: als je kiest voor de ONVZ Optifit polis voor de vergoeding van de eigen bijdrage bij ADHD medicatie, dan betaal je daar maandelijks bijna €40,- extra voor, dan bij Zilveren Kruis, terwijl de eigen bijdrage maar een kleine €30,- bedraagt. Als dan de andere punten uit je overzicht ongeveer dezelfde dekking kennen, valt ONVZ in dit voorbeeld af.

Bij je keuze is het belangrijk te weten of je bij je vaste zorgaanbieders terecht kan.

Als je een keuze hebt gemaakt, dan is het nog wel zaak om te gaan kijken of je zorgverleners, bijvoorbeeld je tandarts of fysiotherapeut, een contract hebben met de verzekeraar die je hebt gekozen, en of je terecht kan bij je vaste ziekenhuis en andere ziekenhuizen in de buurt. Dit is onderdeel van de basisverzekering, waar ik nu nog kort op in zal gaan.

Zo is er een restitutie polis, waarbij je zelf kunt bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat, maar waarbij je de rekening zelf dient te voldoen, waar na je het weer bij je zorgverzekeraar kunt declareren.

Dan is er nog de natura polis, hier heeft de zorgverzekeraar contracten met bepaalde zorgaanbieders gesloten. Kies je voor een zorgaanbieder met een contract, dan betaald de zorgverzekeraar de zorgaanbieder rechtstreeks. Kies je liever een andere zorgaanbieder, dan kan het zijn dat zorgverzekeraar (een deel van) de kosten niet vergoedt.

Tot slot is een combinatie in de vorm van een mix polis mogelijk. Het verschilt dan per onderdeel of er op basis van restitutie of natura vergoed wordt.

Ik kies zelf meestal voor de mix polis, en controleer daarbij of ik wel bij het plaatselijke ziekenhuis, een aantal universitaire ziekenhuizen in een grote stad en mijn andere vaste zorgverleners terecht kan. Als dat zo is, dan is de mixpolis de voordeligste optie. Zo niet? Dan kun je beter voor de natura polis kiezen.

Alles gecheckt?

Nu je alles hebt gecontroleerd kun je aan de hand van het bericht van je huidige verzekeraar, waarin de premie voor 2019 wordt bekend gemaakt, controleren wat je zou kunnen besparen.
Vind je het de moeite waard, en stap je voor 31 december over, dan zal je nieuwe verzekeraar je oude verzekering voor je opzeggen.
Wil je het nog even rustig bekijken, zeg dan alvast je huidige verzekering op. Je bent dan nog tot 31 januari verzekerd, en kunt tot die datum nog een nieuwe verzekering aanvragen. Dat kan natuurlijk ook bij je huidige verzekeraar, als dat voor jou toch de beste optie is.

Nog een kleine tip bij het aanvragen van de zorgverzekering van je keuze. Kijk eens of je korting krijgt via een collectief, bijvoorbeeld via je werkgever of via je thuiszorgwinkel (als je daar lid van bent).

Ik hoop dat het een mooie besparing oplevert. Mocht het zo zijn dat je na het lezen toch nog vragen hebt, laat dan vooral een reactie achter!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *