Maastricht magazine >
lifestyletip

Geluidsoverlast? Dit kun je er aan doen!

Geluidsoverlast? Dit kun je er aan doen!
Artikel begint onder de advertentie

Geluidsoverlast hebben is natuurlijk nooit leuk. Niet als jij geluidsoverlast zou hebben van een ander maar ook niet wanneer een ander dat heeft van jou. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Welke dingen dit zijn vertellen wij je in dit artikel.

Welke soorten geluidsoverlast zijn er?

Geluidsoverlast heb je in verschillende soorten en maten. Iets wat jij als geluidsoverlast kan ervaren is voor jouw buurman of buurvrouw een alledaags geluid. De eerste overlast die we met elkaar gaan bespreken is het contactgeluid. Dit is het geluid wat zich door de vloer of de wanden verplaatst door middel van trillingen. Je kunt dan denken aan het horen lopen van je buren bij houten vloeren. De tweede soort overlast die we kennen is luchtgeluid. Hieronder vallen de geluiden die door door middel van trillingen worden doorgegeven via de lucht. Je kunt dan denken aan het geluid van een radio.

Welke stappen kun je ondernemen?

Mochten je buren overlast hebben van jou door de geluiden die jij veroorzaakt dan kun je daar natuurlijk rekening mee houden. Je kunt ervoor zorgen dat de radio net een tandje zachter staat of dat je kinderen niet meer zo vaak gaan gooien met de deuren. Toch komt het met regelmaat voor dat de klachten blijven bestaan en je niet meer goed weet wat je er nog tegen kunt doen, ook wanneer jij juist degene bent die last hebt van je buren.

Om te beginnen kun je dan een professioneel bedrijf inschakelen die een geluidsmeting woning kunnen doen. Zo wordt er eenvoudig vastgesteld hoeveel geluidsoverlast er daadwerkelijk is. Vaak als zij aan kunnen tonen dat het eigenlijk wel meevalt houdt het vanzelf op. Mocht er nu uitkomen dat jij of je buren inderdaad zorgen voor geluidsoverlast dan kun je dat bij de bron aanpakken. Bijvoorbeeld door een extra isolatie van de muren of vloeren.

Wat als dat ook niet helpt?

Mochten alle pogingen om de overlast te beperken tot een minimum zijn vruchten niet afwerpen? Dan kan het zelfs gebeuren dat je op een bepaald moment voor de rechter komt te staan. Voordat het zover komt moet er wel het een en ander aan vooraf zijn gegaan. Het beste is dan ook om altijd met elkaar in gesprek te gaan en eventueel samen met een woningvereniging te kijken wat je kunt doen om geen overlast meer te veroorzaken of te hebben.

De conclusie

Eigenlijk kunnen we hieruit concluderen dat het beste wat je kunt doen is praten met elkaar. Of dat nu met de veroorzaker van de overlast is of met degenen die overlast heeft van jou dat maakt niet uit. Met een goede communicatie kom je namelijk veel verder dan wanneer je elkaar alleen maar boos voorbij gaat lopen en elkaar geen blik en geen woord waardig gunt. Vind je het moeilijk om het gesprek aan te gaan? Schrijf dan een brief of kijk of er een bemiddeling mogelijk is.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *