Maastricht magazine >
lifestyletravel

Giethoorn: Het Venetië van Nederland

Giethoorn: Het Venetië van Nederland
Artikel begint onder de advertentie

Vorig weekend was ik samen met een groep bloggers op persreis in Giethoorn. Het stond al een tijdje op mijn bucketlist, dus ik hoefde ook niet lang na te denken toen ik de uitnodiging kreeg. Ik was wel benieuwd naar Giethoorn, het Venetië van Nederland. Is het echt zo sprookjesachtig als dat het er op de foto’s uit ziet? Ik ging speciaal voor jullie op onderzoek uit ;-).

Waterfietsen in Giethoorn

Ons programma begon met waterfietsen bij Aqua Verhuur. Wat leuk, waterfietsen! Dacht ik toen ik het programma las. Eenmaal aangekomen bij de locatie zag ik echter alleen wat gekke fietsen op drijvers staan. Ik keek een tweede keer en toen viel het kwartje; ze bedoelen geen waterfietsen zoals vroeger op de camping, nee, DIT zijn de waterfietsen! Binnen kregen we de bevestiging dat dit inderdaad het waterfietsen is wat we gaan doen vandaag. Eerlijk toegegeven vond ik het er best spannend uitzien en was ik vooral bang voor een nat pak. Gelukkig werd ik gerustgesteld dat de waterfietsen ontzettend stabiel zijn en je niet zomaar kan omvallen. Weer een zorg minder en dus hoogtijd om op de fiets te stappen.

Waterbikes Aqua Verhuur

In het begin was het even wennen. Net als bij spinning zit je een beetje voorovergebogen op de fiets. Het sturen moest ik ook nog even onder de knie krijgen, dat is wel zo handig als je boten moet ontwijken. Het wende gelukkig snel en ik vond het echt veel leuker dan verwacht. Een unieke ervaring en ook nog eens een goede work-out zo in de ochtend. De fietsen waren inderdaad ook ontzettend stabiel dus ik heb geen moment het gevoel gehad dat ik om zou vallen. We hadden een leuke route gekregen om te fietsen van zo’n 30 tot 45 minuten die mij gelijk een goede indruk van Giethoorn gaf. Zeker een aanrader om te doen wanneer je hier bent! Ook wanneer je eens wilt ervaren hoe het is als er paparazzi achter je aan zit, want de camera’s komen overal tevoorschijn wanneer je voorbij fietst op deze bijzondere waterbike. Hilarisch om te zien, jammer dat je de foto’s zelf nooit te zien zal krijgen.

Waterfietsen Giethoorn

Museum De Oude Aarde

Na onze work-out zijn we naar museum De Oude Aarde gegaan. In dit museum vind je ontzettend mooie edelstenen, mineralen en fossielen. Je kijkt echt je ogen uit. De vormen, de kleuren… stuk voor stuk prachtig. Ik was vooral verliefd op de glinsterende stenen, helaas is dat dan weer niet heel goed over te brengen op beeld. Des te meer reden om er zelf een kijkje te nemen.

Edelstenen museum de Oude Aarde Giethoorn

Wanneer je het museum uitloopt kom je in de winkel terecht, stiekem heb ik hier nog veel meer tijd doorgebracht. De reden? Niet kunnen kiezen uit al het moois dat ze daar verkopen. Ook als je niets wilt kopen is de winkel echt de moeite waard om even doorheen te lopen want ook hier staan prachtige stenen. Zelf bleef ik erg lang hangen bij de armbanden gemaakt van edelstenen en mineralen. Het was moeilijk kiezen maar uiteindelijk heb ik het nog netjes bij twee armbanden gehouden gemaakt van zwarte toermalijn (ook wel schörl genoemd) en maansteen. Naast dat ik deze twee er leuk uit vond zien, vond ik ook de gedachte van hun werking mooi klinken.

Museum De Oude Aarde Giethoorn

Maansteen armband

Schenkt hoop, succes en tevredenheid, tegen menstruatiestoornis, bevordert zwangerschap, goed voor de maag en beschermt tegen ongeluk en vergiftiging. De medewerker noemde dit ook wel dé steen speciaal voor vrouwen, maar dat hadden jullie waarschijnlijk zelf ook al door tijdens het lezen ;-).

Zwarte toermalijn armband

Beschermt tegen negatieve invloeden uit je omgeving, herstelt persoonlijke evenwicht, doet angsten verdwijnen en versterkt wilskracht, wanneer je deze edelsteen op elektrische apparaten plaatst kan het schadelijke effecten voorkomen.

Maansteen armband en Zwarte toermalijn armband

Mocht je naar het museum gaan en ook armbanden of iets anders leuks willen kopen; het personeel weet echt onwijs veel uit hun hoofd te vertellen over de verschillende edelstenen en mineralen en hun werking. Daarnaast hebben ze ook nog een handig boekje waar je dit in kunt lezen.

Alpaca Eiland Giethoorn

Nadat we lekker geluncht hadden vertrokken we met een bootje naar Alpaca Eiland Giethoorn. Hier werden we opgewacht door Arian, een van de eigenaren. We werden welkom geheten met een lekker bak thee en heerlijke koekjes. Tijdens het nuttigen hiervan konden we alvast genieten van Arian zijn verhalen. Van wonen op de Amsterdamse Wallen naar het beginnen van een alpaca boerderij in Giethoorn. Tegenstrijdiger kan haast niet. Ontzettend knap dat zij deze stap hebben durven zetten en er zoiets moois van gemaakt hebben.

Alpaca boerderij

Na veel gelachen te hebben en wat meer te weten gekomen te zijn over het leven in Giethoorn was het tijd om naar de alpaca’s toe te gaan. Maar even, hoe schattig kunnen dieren zijn?! Dit is nu echt cuteness overload. Hoewel ik ze allemaal super schattig vond had vooral Pablo mijn hart gestolen. Iets in zijn koppie maakte hem toch net nog iets schattiger dan de rest. Op dit moment hebben ze 6 alpaca’s, maar in augustus komen hier als alles goed gaat nog twee veulens bij. Je kunt bij Alpaca Eiland Giethoorn onder andere terecht voor een picknick met alpaca’s, een teamdag of een coachingsessie.

Alpaca boerderij Giethoorn
Alpaca Eiland Giethoorn

Varen Giethoorn

We namen afscheid van de alpaca’s en stapte weer terug in onze boot. Dit is toch eigenlijk wel dé activiteit die je moet doen, een bootje huren Giethoorn. Je kan niet in Giethoorn geweest zijn zonder ook even gevaren te hebben door dit prachtige dorp. Dat wij er waren zou het weer erg slecht zijn maar wij hadden het geluk met ons en konden toch genieten van een heerlijk zonnetje tijdens het varen. Op het einde van onze vaartocht nog wel een korte hagelbui, maar dat mocht de pret niet drukken.

Zelf varen is super leuk, maar als dat niet voor jou weggelegd is dan kun je natuurlijk ook een rondvaart Giethoorn doen. Na weer helemaal opgewarmd te zijn met een warme kop chocolademelk deden wij ook nog een rondvaart. Het voordeel van de rondvaart is dat we nu een gids hadden die ons van alles over Giethoorn vertelde tijdens onze vaartocht.

Bootje varen Giethoorn
Bootje huren Giethoorn

Eten in Giethoorn

Zowel lunch als diner aten wij in restaurant de Pergola. Een sfeervol restaurant, maar nog belangrijker dan dat: goed eten. De lunch bestond uit verschillende broodjes die leuk opgediend werden op een houten plank. Ook voor het diner kwamen er weer goed gevulde planken binnen met voor iedereen wel iets; vis, vlees en groente. Het was erg gevarieerd waardoor ook moeilijke eters zoals ik genoeg te eten hadden. Kortom: een aanrader als je een restaurant in Giethoorn zoekt!

Restaurant Giethoorn
Dineren Giethoorn restaurant de Pergola

Overnachten bij Mooi Oldemarkt

Na een toch wel intensieve dag was het erg fijn om aan te komen bij Mooi Oldemarkt, groepsaccommodatie Giethoorn. Gelijk even mijn bed opgemaakt en de nette eigen badkamer die ik erbij had bewonderd. Daarna heb ik mij weer bij de rest van de groep gevoegd om nog gezellig een paar uur na te borrelen. Daar was deze accommodatie echt ideaal voor, je hebt een eigen bar en ook genoeg plekken om gezellig bij elkaar te zitten. Wij waren met ruim 20 man (of eigenlijk vrouwen + 1 man) en konden als één grote groep op de banken zitten. Het was een gezellige avond en ik heb daarna heerlijk geslapen.

Overnachten Giethoorn Mooi Oldemarkt

De volgende ochtend was het na het ontbijt weer tijd om naar huis te gaan. Met een vrolijk bosje tulpen ging ik naar huis, een mooi aandenken van het leuke weekend.

Conclusie

Giethoorn is echt zo sprookjesachtig als het er op de foto’s uit ziet! Ik ben blij dat ik deze persreis heb mogen maken, bedankt Esmée en Giethoorn Village voor het organiseren van deze persreis. Het was enorm genieten, mede dankzij het gezellige groepje waar ik in zat. Ik zal zeker nog eens terug keren naar Giethoorn!

Gerelateerde blogs

    Reacties (2)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *