Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Gordijnen: Welke moet je kiezen?

Gordijnen: Welke moet je kiezen?

Zoek je naar gordijnen, dan wordt je overspoelt met allemaal verschillende soorten gordijnen die allemaal weer ergens anders goed voor zijn. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Lees dan in deze blog welke gordijnen je waarvoor gebruikt. Zo kun je je zoektocht naar gordijnen wellicht al een stuk makkelijker maken.

Overgordijnen

Wil je gordijnen kopen om het licht buiten te houden, voor privacy, of gewoon om sfeer te creëren? Dan kun je het beste kiezen voor overgordijnen. Deze zijn deels of helemaal verduisterend te verkrijgen.

Hang je ze op in een slaapkamer en slaap je graag goed door, kun je het beste gaan voor volledig verduisterende gordijnen. Koop je ze vanwege privacy of vanwege de sfeer, dan kun je ook kijken naar gordijnen die niet helemaal verduisterend zijn. Vaak staat er bij gordijnen in percentages aangegeven hoeveel licht de gordijnen door laten. Hoe meer licht er doorheen komt, hoe transparanter de gordijnen ook zullen zijn.

Verduisterende overgordijnen zorgen ervoor dat er geen licht je slaapkamer in komt

Vitrages

Vitrages worden voornamelijk gebruikt als decoratie. Deze gordijnen zijn transparant, waardoor ze veel licht door laten. Echter heb je door deze transparantie niet echt privacy met deze gordijnen, voorbijgangers kunnen alles er doorheen zien. Wellicht zien zij van een afstand wel iets minder, maar als privacy het doel is dan zijn dit niet de geschikte gordijnen voor jou. Wil je gordijnen alleen als aankleding gebruiken en daarnaast nog zoveel mogelijk licht binnen krijgen, dan zijn vitrages erg geschikt.

Vitrages zijn transparant en dun van stof, hierdoor laten zij veel licht naar binnen.

Inbetweens

Ben je op zoek naar gordijnen die zowel niet te dik als te dun zijn, die genoeg licht door laten maar je ook privacy bieden? Dan kom je uit bij inbetween gordijnen. Door deze gordijnen kun je zelf wel naar buiten kijken, maar voorbijgangers kunnen niet bij jou naar binnen kijken. Daarnaast is het een sfeervolle aankleding van de ruimte.

Inbetweens zitten net tussen overgordijnen en vitrages in: ze laten veel licht door, maar geven toch ook wat privacy.

Overige raamdecoratie

Naast de ‘gewone’ gordijnen zijn er natuurlijk nog veel meer andere opties waar je naar kunt kijken. Er zijn verschillende soorten raamdecoratie te verkrijgen, waaronder: rolgordijnen, plisségordijnen, (houten) jaloezieën, shutters, duo gordijnen, vouwgordijnen.. Keus genoeg! Mede daardoor is het maken van een keuze extra lastig. Bedenk dus vooraf goed wat voor doel je voor ogen hebt voor de gordijnen en bekijk vanuit daar welke opties je het mooiste vindt.

Naar wat voor gordijnen ben jij op zoek? Koop je ze om het licht tegen te houden, voor privacy of gewoon voor de gezellige, warme sfeer?

Gerelateerde blogs

Reacties (2)

    1. Hi Sofie! Fijn om te horen dat je het een duidelijke samenvatting vond!😊

      Beneden hebben wij semi-transparante vouwgordijnen hangen, zodat je niet naar binnen kunt kijken als hij omlaag is, maar hij toch wel nog licht doorlaat. We kozen voor vouwgordijnen omdat dit bij een groot raam door de vouwlijnen toch net iets meer breekt dan een rolgordijn. In de slaapkamers hebben we verduisterende rolgordijnen zodat het daar goed donker is en in de werkkamer hangt een duo rolgordijn. Hierdoor kunnen we makkelijker spelen met het lichtinval en privacy.

      Er hangen dus geen ‘gewone’ gordijnen bij ons in huis, dit komt voornamelijk omdat ik ze bij ons veel ruimte in beslag vond nemen. Echter vind ik ze daarentegen juist wel weer heel sfeervol, maar soms moet je keuzes maken😊 Al vind ik onze vouwgordijnen wel ook sfeervol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *