Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Het kiezen van de juiste vloer

Het kiezen van de juiste vloer

Ga je thuis een nieuwe vloer leggen of heb je een huis gekocht waar nog een nieuwe vloer in moet? Dan kan het verstandig zijn om je vooraf te verdiepen in de verschillende soorten vloeren die er zijn, zodat je gelijk de juiste vloer kiest.

Een vloer is een van de belangrijkste sfeermakers van je huis. Omdat een vloer leggen ook niet de eenvoudigste klus is, denk aan al de meubels die je eraf moet halen, wil je dit het liefst gelijk goed doen. In deze blog laat ik jullie wat verschillende voorbeelden van vloeren zien die je misschien kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Visgraat vloer

Een visgraat vloer is weer helemaal in. Deze zag je vroeger veel liggen in herenhuizen bij rijke mensen, maar tegenwoordig is het goed betaalbaar en lang niet meer alleen voor de rijke weggelegd. Bij een visgraat vloer liggen de planken loodrecht op elkaar waardoor er een visgraat patroon ontstaat. Een visgraat vloer springt er uit en geeft de ruimte echt een hele andere, unieke look.

Het leggen van een visgraat vloer is een stuk lastiger dan het plaatsen van een laminaat- of parketvloer op de gebruikelijke manier. Het moet heel nauwkeurig gebeuren en kost daardoor ook veel tijd. Indien het budget het toe laat is het verstandig om een visgraat vloer te laten leggen door ervaren mensen om jezelf zo een hoop tijd en ellende te besparen. Een visgraat vloer is mogelijk in combinatie met vloerverwarming.

Betonvloer/gietvloer

Nog een trendy vloer die je nu veel voorbij ziet komen is een vloer van beton. Het is strak maar heeft toch veel karakter. Deze vloer past perfect in een industrieel interieur, maar ook in andere interieurstijlen misstaat hij zeker niet. Een beton- of gietvloer gaat jaren mee. Het kan levenslang mee gaan als je om de 8 jaar ongeveer een nieuwe beschermlaag aanbrengt.

Wil je vloerverwarming onder je betonvloer moet je op een aantal dingen letten zodat de vloer niet gaat scheuren. Als je hier voor kiest, laat je dan eerst goed adviseren of lees je in op internet om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden. Het zou natuurlijk zonde zijn als je nieuwe vloer begint te scheuren. Op de foto hieronder zien we een betonvloer van Betongietvloer.nl.

Laminaat

De meest gebruikte vloer in huis is denk ik nog steeds wel een laminaatvloer. Het is eenvoudig te leggen en is in vele prijsklassen verkrijgbaar. Zo kun je voor een paar euro per m² al laminaat kopen. De kwaliteit kan wel erg verschillen, dus het lezen van reviews voor je tot kopen over gaat kan heel verstandig zijn. Omdat laminaat er in zoveel verschillende soorten en kleuren is, is er altijd wel een geschikte laminaatvloer te vinden die past in jouw huis. De levensduur is erg afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen laminaat. Over het algemeen gaat een laminaatvloer gemiddeld 20 jaar mee, maar er zijn ook laminaatvloeren die binnen enkele jaren al beginnen te slijten.

Niet al het laminaat is geschikt voor vloerverwarming. Is het laminaat wel geschikt voor vloerverwarming dan staat dit er vaak bij vermeld. Staat dit er niet op en twijfel je of het wel of niet kan, neem dan voor de zekerheid eerst contact op met de verkoper.

PVC vloer

Een PVC vloer is gemaakt van kunststof en is net als laminaat verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren. Er zijn PVC vloeren die lijken op een echt houten- of tegelvloer. PVC is vochtbestendig, dempt geluid heel goed en is ook nog eens makkelijk te leggen. Omdat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen is er altijd wel een passende PVC vloer te vinden bij ieder interieur.

Vloerverwarming is geen probleem met een PVC vloer, sterker nog, deze vloer is hier juist heel geschikt voor. Mede doordat er geen ondervloer nodig is bij een PVC vloer haal je het optimale uit de vloerverwarming.

Vloertegels

Wil je een gebruiksvriendelijke vloer die goed te combineren is met vloerverwarming, dan is een tegelvloer een goede keus. Vloerverwarming is in dit geval ook wel prettig omdat een tegelvloer altijd heel koud aan voelt. In de wintermaanden kan dit wat vervelend zijn als je zonder schoenen door het huis heen loopt.

Vloertegels zijn duurzaam en makkelijk schoon te maken. Enige wat er na verloop van tijd wat vuil uit kan gaan zien zijn de voegen. Probeer deze dus goed schoon te houden. Zijn ze er toch wat vuil uit gaan zien? Dan kun je ook altijd nog de voegen verven. Kies je voor grote tegels dan lijkt de ruimte wat groter, kleine tegels maken het wat drukker.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende soorten vloeren waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld nog parketvloeren, vloeren van kurk en tapijt. De keuze is dus reuze. Wat vinden jullie een mooie vloer?

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *