Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed

Hmm… Niets is zo lekker als onder warme dekens kruipen na een lange dag. Maar je wilt wel dat die dekens een beetje comfortabel zijn. Dit alles valt of staat met een goed dekbed. Heb je het snel koud of juist altijd warm? En van welk materiaal moet het dekbed gemaakt zijn? Welk dekbed je moet kopen, is erg persoonlijk en hangt van een aantal factoren af. Je komt er alles over te weten in deze blog!

De warmteklasse

Misschien wel het belangrijkste punt waar je op moet letten bij het kopen van een dekbed: de warmteklasse. Het is goed om te weten dat er vier verschillende warmteklassen zijn. Klasse 1 betreft de meest warme dekbedden, die je alleen in de winter nodig hebt. Klasse 2 is redelijk warm en kun je in een koude kamer het hele jaar door gebruiken. Klasse 3 is al een stuk koeler en het meest geschikt in het voor- en najaar. Als het echt warm is buiten, kun je het beste een dekbed uit warmteklasse 4 gebruiken. Echter zijn dit slechts indicaties. Welk dekbed je moet kiezen, ligt er vooral aan hoe snel jij het warm of koud krijgt.

Welke warmteklasse past het beste bij mij?

Om te bepalen welke warmteklasse jij nodig hebt, kun je de volgende indicaties opvolgen. Het je het snel koud en slaap je graag met een dikke pyjama? Dan kun je in de winter het beste een dekbed van type 1 gebruiken, in de herfst en in het voorjaar type 2 en in de zomer type 3. Heb je het juist heel snel warm en slaap je graag in dunne kleding of zelfs naakt, dan heb je in de winter al genoeg aan warmtetype 2, in het voor- en najaar aan type 3 en in de zomer aan type 4.

Enkel- of vierseizoenendekbed?

En dan is er nog het verschil tussen een enkel- en een 4 seizoenen dekbed. Een enkeldekbed bestaat uit één deel, en het vierseizoenendekbed uit twee delen, waarvan één deel bedoeld is voor de zomer en het andere voor in het voor- en najaar. In de winter kun je deze delen samenvoegen. Zo hoef je het nooit te warm of te koud te krijgen. Een enkeldekbed daarentegen is geschikt voor het hele jaar, aangezien deze de warmte goed isoleert. Je kunt hierbij kiezen uit de vier warmteklassen. Het beste kun je kiezen voor klasse 2 of 3, maar je kunt ook meerdere enkeldekbedden aanschaffen.

De materialen

Je kunt kiezen tussen dekbedden die gemaakt zijn van dons, wol of synthetisch materiaal. Donzen dekbedden bieden een goede isolatie en ventilatie. Let wel op: als je op het dekbed gaat zitten, kan het dons breken en zal het minder goed isoleren. Als je ’s nachts veel last hebt van transpiratie, is een wollen dekbed de beste optie. Deze reguleert niet alleen de temperatuur, maar ook vocht. Wel is het dekbed relatief zwaar. Heb je een huismijtallergie? Ga dan voor een synthetisch dekbed. Deze is gevuld met microvezels of hollow fiber. Aangezien het vaak is gemaakt van polyester, kun je het heet wassen zodat de huismijt wordt gedood. Wel ventileert dit dekbed wat minder goed.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *