Maastricht magazine >
lifestyletip

Hoe kies ik het juiste dekbed?

Hoe kies ik het juiste dekbed?
Artikel begint onder de advertentie

Er zijn dekbedden verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Je kunt onder andere kiezen uit katoen, wol, dons en dekbedden van synthetisch materiaal. Heb je geen idee welk materiaal dekbed het beste bij jou past? Dan kun je wellicht wel een keuze maken na het lezen van deze blog.

Dekbed gemaakt van katoen

We beginnen gelijk met de meest gekozen dekbed: een dekbed van katoen. Met alleen katoen zijn we er nog niet, want er zijn nog verschillende soorten katoenen dekbedden. Je hebt bijvoorbeeld een satijnen dekbed, deze is glad en glanst mooi. Dan hebben we flanel: deze voelt warmer aan en oogt luxe. Wil je juist liever dat het wat koeler aan voelt in bed? Dan kies je voor percale katoen. Deze kreukt echter wel wat meer doordat het gemaakt is van wat steviger materiaal. Kies je voor een katoen-polyester dekbed dan krijg je een mix van natuurlijk katoen met synthetisch polyester. Dit laatste is goedkoper en beter tegen allergieën.

Wollen dekbed

Koop je een wollen dekbed dan lig je in een lekker warm bedje van schapenwol. Het wol neemt vocht goed op, ademt goed en voelt heerlijk warm aan. Dit materiaal is wel wat zwaarder dan het materiaal in andere dekbedden, maar de meeste mensen vinden dit juist fijn.

Het is ook nog eens een hele duurzame optie omdat schapen toch geschoren moeten worden en daarna zullen zij ook gewoon weer een nieuwe vacht krijgen. Het niet scheren van schapen kan namelijk zorgen voor onder andere infecties en een grote kans op het omvallen van de schaap door de te dikke vacht. Zij kunnen zichzelf dan niet meer terug omdraaien. Het scheren van een schaap hoort er dus bij en jij kunt in ruil daarvoor onder het warme wol kruipen.

Dekbed van dons

Een heerlijk licht, zacht dekbed krijg je als je er eentje kiest van dons. Dit dekbed wordt gemaakt van het dons van eenden en ganzen. Let op: dit is niet hetzelfde als veren. Bij veren zit er een steeltje en stekeltjes, bij dons is dit niet het geval. Een dons dekbed houdt warmte vast en ook vocht wordt redelijk goed opgenomen. Je kunt onder andere een donzen dekbed kopen bij Whitecloudz. De levensduur van dons is heel erg lang waardoor het een goede uitgave is voor de toekomst.

Synthetisch dekbed

Met name voor mensen met een allergie is een synthetisch dekbed, gemaakt van polyester of microvezel, meestal de beste keus. Een synthetisch dekbed heeft een gesloten structuur waardoor stof en huisstofmijt er niet zomaar doorheen komen. Het nadeel is dat het dekbed vaak wel erg warm kan worden. Heb je het vaak koud dan is dit natuurlijk juist weer een voordeel te noemen.

Wat voor dekbed vinden jullie het prettigst om onder te liggen?

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *