Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Hoe richt ik mijn vitrinekast het beste in?

Hoe richt ik mijn vitrinekast het beste in?
Artikel begint onder de advertentie

We zijn gek op verzamelen. Met een vitrinekast laat je niet alleen je mooiste spullen zien, het geeft ook een kijk op je persoonlijke smaak. Een vitrine kast is de perfecte plek om je mooiste en dierbaarste spullen, een verzameling souvenirs of juist je goede servies in te presenteren. Het staat veilig, stofvrij en goed in het zicht. Je kunt er zelfs nog voor kiezen om er verlichting in te (laten) bouwen, als dat er nog niet in zit. Zo komen je spullen, ook in deze donkere dagen, goed tot hun recht.

Heb je al een vitrinekast? Lucky you! Zo niet, dan wordt het nu tijd om er één in huis te halen, want ik ga je helpen om hem in te richten. Je kunt er voor kiezen om er één tweedehands te kopen en hem desgewenst in een kleur die in je interieur past te (laten) verven. Of maak een kast met een antiek raam als deur.

Ben je minder handig, of ontbreekt het je simpelweg aan tijd of zin? Kijk dan eens naar de vitrinekasten van Haco. Vitrinekasten zijn leverbaar in alle soorten, maten en materialen, dus voor iedere ruimte en elk interieur moet er één te vinden zijn.

Vitrinekast Konan, een stoere eyecatcher.

Hoe richt je nu de vitrinekast het beste in, zonder dat het een chaotisch zooitje wordt? Ik leg het hieronder aan jullie uit.

Basis

Allereerst, prop hem niet zomaar vol (dit is meestal alleen maar een goed idee als je de kast vult met servies). Leg of zet er nooit iets in omdat je het “even” kwijt moet, en verkies grotere boven kleine items. Verder geeft het gebruik van rechte vormen meer rust dan het gebruik van ronde vormen.

Sorteer

Haal hem eens leeg en berg de dingen die je niet wil laten zien op in een dichte kast. Het is ook mogelijk om deze spullen in mooie dozen of manden te doen, zo kunnen ze wel in de vitrinekast staan zonder de aandacht af te lijden.
Nu heb je als het goed is alleen de dingen over die wel gezien mogen worden.

De vitrine is leeg!

Kleurenschema

Voor het inrichten van de kast is het handig om een kleurenschema te kiezen. Kies bijvoorbeeld zwart, wit en voeg daar 1 accentkleur aan toe. Of ga alleen voor aardetinten en verwijder alles wat niet in het kleurenschema past. Hierdoor begin je met een rustige basis.

Groepeer

Groepeer je items. Bijvoorbeeld vazen in verschillende hoogtes, vormen en tinten bij elkaar. Gerangschikte items komen beter tot hun recht. Dus lijstjes bij lijstjes, beeldjes bij beeldjes.
In de meeste kasten zijn de planken verstelbaar, gebruik deze mogelijkheid ook bij het inrichten.

Verschillende vazen, maar doordat ze allemaal een naturel kleur hebben zijn ze toch een setje zo

Leesvoer

Heb je ook boeken in je vitrinekast? Leg je mooiste boeken eens neer in plaats van rechtop. Stapelen geeft een leuk effect. Varieer in hoogte. Dit kun je overigens ook doen met een stapel tijdschriften in plaats van boeken. Op de stapel kun je weer iets decoratief neerzetten.

Door de magazines neer te leggen valt mijn vintage camera nu beter op

Finishing touch

Je bent nu bijna klaar met het inrichten van je vitrinekast. Wat nog rest is je mooiste, dierbaarste of belangrijkste item op een opvallende plek in de vitrine te plaatsen.

Mijn schelpen kettingen die ik tijdens de zomervakantie kocht krijgen een mooie plaats

Compositie

Kijk, nu alles er in staat, vanaf een afstandje eens kritisch naar de compositie die je hebt gecreëerd. Soms is het nog nodig hier en daar nog even wat te verschuiven. Soms gaat dat echt alleen maar om een lijstje 3 centimeter naar achter te zetten of het beeldje 1 centimeter naar links. Soms moeten er nog wat items verwisseld worden om je compositie perfect te krijgen. Maar als alles staat, dan is je persoonlijke tentoonstelling gereed!

Vrij rustige verzameling, door de bovenstaande tips toe te passen

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben, maar als jullie nog vragen hebben, laat dan vooral een reactie achter.

Gerelateerde blogs

    Reacties (1)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *