Maastricht magazine >
lifestyletip

Hou je huis koel met deze tips

Hou je huis koel met deze tips
Artikel begint onder de advertentie

Ook in ons koele kikkerlandje bereiken we in de zomer tegenwoordig behoorlijk tropische temperaturen. En als het kwik oploopt tot ver boven de 30 graden, is het wel zo fijn als je huis lekker koel blijft. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat het binnen goed uit te houden is.

Tip 1: Zorg dat de warmte buiten blijft

Warmte die je huis niet in komt, hoeft er ook niet uit. Dat klinkt logisch, maar hoe zorg je ervoor dat je de warmte buiten houdt? Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte buiten maar er zijn natuurlijk meer manieren. Het beste effect bereikt je als je de warmte aan de buitenkant van je woning kunt tegenhouden. Screens, zonneschermen en rolluiken zorgen ervoor dat de warmte niet door je ramen naar binnen komt. Houd ook ramen en deuren gesloten op momenten dat het buiten warmer is dan binnen. Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Houd dan je gordijnen dicht om de warmte buiten te houden.

Tip 2: Zorg voor goede ventilatie

Als het ’s avonds afkoelt buiten en ’s morgens nog lekker koel is, zet dan ramen en deuren lekker tegen elkaar open. Zolang de temperatuur van de buitenlucht lager is dan de temperatuur in je woning, kan dit helpen om het in huis ook wat koeler te krijgen. Laat alles lekker doorwaaien en laat ramen ook ’s nachts zoveel mogelijk open staan om die frisse lucht binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je alle ramen en deuren weer sluit zodra de temperatuur weer op begint te lopen, anders heeft het weinig zin.

Tip 3: Zorg dat je zelf koel blijft

Neem een frisse douche om af te koelen. Niet te koud, want dan warmt je lichaam daarna juist extra snel op. Een lauwwarme douche werkt het beste om je lichaamstemperatuur wat naar beneden te krijgen. Draag koele, luchtige kleding die goed ademt, zoals katoen en linnen. Zorg daarnaast ook voor koel beddengoed. Alleen een laken is voldoende. Een katoenen laken ademt goed en zorgt ervoor dat je bed koel blijft. Dat slaapt wel zo lekker. Heb je het echt heel warm? Zet dan je voeten even lekker in een ijskoud teiltje, zo koelt je hele lichaam in no time af.

Tip 4: Koel met een ventilator

Een ventilator kan voor extra verkoeling zorgen, zeker als je deze op de juiste manier gebruikt. Zet als het afkoelt buiten het raam open en plaats de ventilator voor het raam of in een deuropening. Zo wordt de koele lucht van buiten de ruimte in geblazen. Om voor extra verkoeling te zorgen, kun je flessen vullen met water en deze in de vriezer leggen. Doe de flessen niet te vol, want water zet nog flink uit als het bevriest. Hang of zet deze flessen voor de ventilator zodat er een koele stroom lucht ontstaat. Dit is een eenvoudige truc om voor heerlijke verkoeling te zorgen. Let er wel op dat het water zal gaan smelten, dus zorg voor een handdoek of teiltje om het water dat vrijkomt op te vangen.

Tip 5: Plaats een airco

Ben je ten einde raad en wordt het echt te warm in huis? Een airco doet natuurlijk wonderen. Ze zijn behoorlijk prijzig in de aanschaf en vreten veel energie, maar een airco zorgt er gegarandeerd voor dat het lekker koel blijft in je huis. Combineer een airco met alle bovenstaande tips om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Overweeg je een airco te plaatsen? Op de bovenverdieping van je woning zal deze voor het meeste comfort zorgen, omdat je dankzij een airco weer lekker kunt slapen. Heb je een airco met voldoende capaciteit dan koel je de hele bovenverdieping in één keer.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *