Maastricht magazine >

 
lifestyletip

How to.. Geld sparen

How to.. Geld sparen

Voor sommige mensen is het lastig om geld te sparen, maar het is zeker niet onmogelijk. Ook al verdien je weinig geld is het beter om juist al wat geld te gaan sparen zodat je voorbereid bent op onvoorziene uitgaven. Dit geeft je een beter gevoel en meer rust, mocht er bijvoorbeeld iets belangrijks kapot gaan wat gelijk vervangen moet worden.

Inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten

Het klinkt makkelijk gezegd, en dat is het ook, maar je moet het wel even doen. Door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten weet je precies wat je overhoudt onder de streep. Kijk goed naar je bankafschrift welke kosten er maandelijks af gaan en noteer ook al je inkomsten. Naast je loon noteer je eventuele toeslagen, zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag, ook bij je inkomsten. Schrijf op hoeveel je overhoudt en kijk welk bedrag je hier maandelijks wel van zou kunnen missen. Dit kun je automatisch naar je spaarrekening laten overmaken zodat er steeds wat geld opzij gezet wordt, ook als je daar zelf even niet aan gedacht had.

Stop al je kleingeld in een spaarpot

Je denkt misschien dat je niet ver komt door kleingeld te gaan sparen, maar onbewust gaat dit toch vaak veel sneller dan je denkt. Door iedere keer al je kleingeld in een spaarpot te stoppen ga je dit ook minder snel uitgeven aan onnodige zaken. Als er wat kleingeld in je portemonnee zit is het namelijk wel erg verleidelijk om daar bijvoorbeeld even een lekker tussendoortje van te kopen wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Check om het halfjaar of jaar even hoeveel er in zit en laat dit op je spaarrekening storten, want daar krijg je er tenminste ook nog rente overheen. Alle kleine beetjes helpen.

Kijk of je kunt besparen op verzekeringen en abonnementen

Vaak heb je meerdere verzekeringen en/of abonnementen lopen. Door te kijken of je hier geld op kunt besparen, al is het maar een paar euro’s, steek je uiteindelijk na een jaar tijd wel geld in je zak wat je aan andere (leuke) dingen kunt besteden. Zeker bij telefoonabonnementen klinkt alles onbeperkt heel erg leuk, maar is dat nou ook echt nodig? Kijk naar wat je gemiddeld verbruikt per maand en zoek een abonnement wat daarbij past. Dit scheelt een hoop geld, zeker als je ook niet perse het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben. Wat ook helpt is om in gesprek te gaan voor mooie kortingen als je moet verlengen, dit kun je vaak al eenvoudig doen via een chat op de website. Succes gegarandeerd!

Bespaar op je boodschappen

Kijk goed wat je allemaal al in huis hebt liggen voordat je boodschappen gaat doen. Vergeet hierbij zeker niet even in je voorraadkast te kijken. Nog een tip waarbij ik merk dat ikzelf wel echt alleen koop wat ik nodig heb, is door online boodschappen te doen. Hierdoor tik je zelf de boodschappen in die je nodig hebt en loop je niet zoals in de supermarkt langs alle andere schappen waar je dan waarschijnlijk toch weer iets extra’s van mee gaat nemen.

Let altijd op de aanbiedingen en kortingen

Gebruik je bijvoorbeeld altijd Andrélon shampoo? Of liever Garnier? Bij meerdere winkels, zoals Kruidvat, Etos en Albert Heijn, zijn er regelmatig leuke aanbiedingen op de A-merken. Zelf sla ik altijd wat van mijn shampoo en dergelijke in als deze 1+1 gratis zijn. Tegen de tijd dat de voorraad bijna op is komt het weer opnieuw in de aanbieding en sla ik het weer in. Dat is pas echt geld besparen. Ook als je ergens naar toe wilt gaan of iets online wilt kopen, check dan altijd even voor kortingscodes online. Misschien is er geen korting te vinden maar als dat er wel is dan is dat toch weer mooi meegenomen.

Zoveel mogelijk sparen op je spaarrekening

Als laatste is het zoals eerder genoemd verstandig om zoveel mogelijk van het geld wat je over hebt op je spaarrekening te zetten. Op je spaarrekening krijg je er namelijk rente overheen en krijg je dus aan het einde van het jaar nog wat extra’s terug voor je eigen gespaarde centen.

Blijf naast deze tips jezelf ook altijd afvragen of je iets écht nodig hebt voordat je het koopt. Hebben jullie nog andere tips om geld te sparen? Deel ze hieronder!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *