Maastricht magazine >
lifestyle

In kader van Kerst: koop een beetje geluk

Geluk is hot. We zien het bijna als een recht. Er zijn Professoren die gespecialiseerd zijn in geluk en op de werkvloer zien we steeds vaker de Chief Happiness Officer. Om gelukkig te worden, te zijn of te blijven, zijn we continue opzoek naar ontwikkeling. We danken het universum als iets ons ten deel valt en ondertussen heeft heel Nederland ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle gelezen. Ook Wendy van Dijk doet mee met het tijdschrift ‘Wendy’ als bron van geluk. Maar is er niet een veel makkelijker remedie? Gewoon dat paar killer heels shoppen of dat ene jasje dat jou al weken toelacht?

Artikel begint onder de advertentie

Als comfort food niet helpt

Op LovestoHave.com zijn we best wel hebberig. Nou ja, zo lijkt het soms. Wie goed oplet, weet dat dat er vaak items van jaren geleden voorbij komen en dat het echt niet alleen maar hebben-hebben-hebben is. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat we soms de illusie wekken dat een shopje de oplossing voor alles is en het enige waar we voor leven. Zoals die bak ijs die jij als comfort food op de bank naar binnenduwt je misselijk maakt, weet jij vast uit eigen ervaring dat het kopen van dat paar schoenen om jezelf te troosten vaak resulteert in een schudgevoel. Als troost eten en shoppen niet helpen, wat draagt dan wel bij aan geluk?

5 dingen die bijdragen aan geluk

Zo goed als het onmogelijk is to buy love, zo goed kun je geluk ook niet afdwingen. Toch zijn er genoeg dingen die lijken te werken en waarvan het zelfs is bewezen. The New Economics Foundation onderzocht dat de volgende dingen bijdragen aan geluk. Een geluksrijtje van 5.

1. Connect

Soms heb je precies zin om jezelf op te sluiten. Om druk met jezelf te zijn of juist helemaal niets te doen, dat kan heerlijk zijn. Een gevoel van welbehagen zit ‘m echter in de interactie met anderen. Denk maar eens aan die tante die niemand heeft om Kerst mee te vieren. Je kunt haar een cadeaupakket van de Douglas sturen, maar het behoeft geen pleidooi dat je haar waarschijnlijk 10x zo blij maakt met dat onnozele tekstbericht op kerstochtend. Ben je een echt diehard, kun je haar natuurlijk ook uitnodigen aan de kerstdis. En natuurlijk mag je dat berichtje ook sturen aan je liefste vrienden, het zit ‘m in de connectie!

2. Wees bewust van de dingen om je heen

Je bent het vast weleens tegengekomen in de ‘Happiness’ of Wendy’, misschien heb je ‘De kracht van het nu’ of ‘The Secret’ zelfs gelezen, het stilstaan bij je zegenigen. In een tijd waar druk-druk-druk de boventoon voert, vergeten we soms om ons heen te kijken. Een eenvoudige oefening is om ’s avonds in bed, voor het slapen gaan, drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. Het is bewezen dat dit bijdraagt aan een geluksgevoel.

3. Delen

Geven voelt goed! En nee, dat hoeft niet altijd een cadeautje te zijn of iets dat in geld uit te drukken is. Weleens gedacht aan het beste deel van je tijd aan iemand geven of jouw hulpvaardigheid aanbieden? In plaats daarvan kun je ook iemand bedanken voor iets dat hij voor jou heeft gedaan. Ook nu mag het om iets kleins zijn, zoals de postbode bedanken voor de eeuwige glimlach op zijn gezicht.

4. Beweeg

En daar zit ik weer achter mijn computer een berichtje te schrijven. Tuurlijk geeft het me een blij gevoel, ik hou van delen (zie ook nummer 3). Het onderzoek wijst uit dat beweging echter ook een essentiële is als het op geluk aankomt. Dus zet die stappenteller aan en zorg dat je die 10.000 stappen per dag nu ook eens echt haalt, laat je hond een keertje extra uit, neem je nihtje mee naar de speeltuin en klim zelf mee of maak eindelijk eens gebruik van dat slepende sportschool abonnement.

5. Blijf leren

Ik noemde het al, dat continue in ontwikkeling zijn. En dat is niet zonder reden. We hebben het kennelijk begrepen, want iets nieuws leren geeft je vertrouwen en daagt je uit om ook dingen buiten jouw comfort zone te doen. En het leukste van al? Wie buiten zijn comfort zone stapt, leert niet enkel nieuwe dingen maar ontmoet ook nieuewe mensen. En dan zijn we terug bij punt 1: connect!

Ga je nu morgen alles anders doen? Het zou zomaar kunnen. De 5 geluksbrengers zijn namelijk makkelijk toe te passen in alledaagse dingen. Je hoeft er niet een heel ander persoon voor te worden of je hele leven voor om te gooien. Maar pas op: voor je het weet ben je gelukkiger en is niets meer zoals het was… daar ga je dus! En nu ga ik de hondjes uitlaten (een beetje beweging), because I’m worth it!

Hebben!

Meer weten over ‘De kracht van het nu’ of de lessen in ‘The Secret’ om het universum te bedanken? Je shopt deze boeken en nog vele andere geluksdragers op Bol.com. Natuurlijk kun je ook even naar de boekhandel in de stad lopen, heb je meteen jouw lichaamsbeweging gehad en wie weet ontmoet je nog iemand. Wat zeg ik, in de Dominicanen Boekhandel in Maastricht voel ik me per definitie gelukkig, daar hoef ik niet eens een boek voor te kopen.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *