Maastricht magazine >
lifestyletip

Incontinentie bij vrouwen: oorzaken, mythes en realiteiten

Incontinentie bij vrouwen: oorzaken, mythes en realiteiten
Artikel begint onder de advertentie

Incontinentie is een ander woord voor ongewild urineverlies. Dit kunnen kleine druppeltjes, maar ook de hele inhoud van de blaas zijn. Het probleem komt vaker voor dan je misschien denkt: maar liefst een kwart van de vrouwen onder de 65 jaar heeft hiermee te maken. Een groot deel van die vrouwen ervaart gevoelens van onmacht, frustratie en schaamte. Gedeeltelijk komen die voort uit onbegrip uit de omgeving en misvattingen die over incontinentie bestaan. In dit artikel lees je over de verschillende vormen van incontinentie bij vrouwen en de oorzaken die daaraan ten grondslag kunnen liggen.

Welke soorten incontinentie bestaan er?

Aandrangincontinentie en inspanningsincontinentie komen het vaakst voor. Bij de eerste vorm is het lastig om de plasaandrang te onderdrukken. Die kan bovendien ineens opzetten. Bij inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd, heb je last van urineverlies wanneer je hoest, niest, lacht, iets zwaars optilt of van houding verandert. Daarnaast bestaat er gemengde incontinentie, waarbij beide vormen tegelijkertijd voorkomen, en overloopincontinentie. In dat laatste geval lukt het niet om je blaas geheel te legen.

Incontinentiematerialen

Gelukkig bestaan er vandaag de dag voldoende middelen die de negatieve consequenties van urineverlies tegengaan. Zo produceert TENA een ruim assortiment aan incontinentiematerialen en huidverzorgingsproducten. Daarnaast werkt het bedrijf aan andere oplossingen rondom incontinentiezorg. Ondanks dat je kunt terugvallen op dit soort beschermende en absorberende middelen, is het altijd raadzaam om na te gaan wat de oorzaak is van je incontinentie.

Wat veroorzaakt incontinentie?

Van alle vormen van incontinentie komt inspannings- oftewel stressincontinentie het vaakst voor. Je urineverlies is in dat geval het gevolg van een beschadigde of verslapte bekkenbodem of bindweefsel onder je plasbuis. Dit kan komen door zwangerschappen en bevallingen, verzakkingen, een operatie in dat gebied, veelvuldig persen bij een moeilijke stoelgang en de menopauze. In de overgang worden je spieren en bindweefsel nu eenmaal zwakker.

Over de oorzaken van aandrangincontinentie is minder duidelijk. Mogelijk speelt een overactieve blaas daarbij een belangrijke rol. Dit kan worden veroorzaakt door neurologische of psychische problemen, maar ook het gebruik van bepaalde medicatie. De voor overloopincontinentie bekende oorzaken zijn onder andere een urineweginfectie en een overactieve bekkenbodem.

Misvattingen over incontinentie

Anno nu bestaan er nog veel misvattingen over incontinentie. Je hebt ze misschien al eens gehoord: “Urine-incontinentie is geen probleem, want er bestaat goed incontinentiemateriaal”, “Incontinentie komt alleen bij ouderen voor”, “Urineverlies hoort nou eenmaal bij het ouder worden” en “Je kunt weinig doen aan urineverlies”. Stuk voor stuk zijn ze niet waar, maar toch kunnen deze misvattingen je gevoelens van schaamte en onmacht flink versterken.

Het taboe doorbreken

Incontinentie bij vrouwen is een vervelende klacht die je kwaliteit van leven wel degelijk beïnvloedt. Sommige vrouwen raken zelfs sociaal geïsoleerd. Dat is echter niet nodig, want er bestaan veel behandelmethoden. Medicatie, bekkenfysiotherapie en zelfs een verandering van dagelijkse gewoonten kunnen grote verbetering bieden. Des te meer je over urineverlies praat, des te meer je zult merken dat je lang niet de enige bent. Bovendien hebben niet alleen vrouwen er last van. Met TENA Men producten speelt de eerder genoemde fabrikant ook in op de specifieke behoeften van mannen met incontinentie. Tijd om het taboe te doorbreken!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *