Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Is een elektrische fiets iets voor mij?

Is een elektrische fiets iets voor mij?

Het is al tijden geen ongewoon beeld meer: fietsers die met een beetje hulp in een razend tempo voorbij komen. Elektrische fietsen zijn helemaal hot en het lijkt inmiddels wel alsof er in het verkeer meer e-bikes zijn te vinden dan gewone fietsen. Zit je er zelf ook aan te denken om een elektrische fiets aan te schaffen? Graag neem ik in deze blog met jullie de voordelen maar ook de nadelen door zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Snel op je bestemming

Een elektrische fiets zorgt ervoor dat je sneller op de plaats van bestemming bent. Je moet nog steeds trappen, maar door de ondersteuning gaat dit vrij eenvoudig en bereik je sneller je doel. Het kost je veel minder inspanning dan met een gewone fiets.

Kilometers maken

Een van de belangrijkste vragen bij de zoektocht naar een elektrische fiets is hoeveel kilometer deze af kan leggen. Het verschilt per accu van de e-bike hoe ver je kunt komen met een opgeladen batterij. Dit kan variëren van ongeveer 25 tot 100 kilometer. Wil je een elektrische fiets gaan kopen, bereken dan vooraf hoeveel kilometer deze ongeveer moet kunnen maken om op je bestemming te komen.

Opladen accu

Een elektrische fiets is leuk tot de accu leeg is. Dus zorg ervoor dat deze vol zit en je deze anders tussendoor ook op kunt laden. Wil je de e-bike bijvoorbeeld gebruiken om naar je werk te gaan en is dat wel een stukje rijden? Ga dan ook na of er een mogelijkheid is om deze op het werk op te laden zodat je aan het einde van de dag ook nog terug naar huis kunt fietsen. Maar geen zorgen; mocht de accu onverhoopt toch leeg raken onderweg dan kun je met de e-bike meestal wel nog verder fietsen, dit zal alleen wel een stuk zwaarder zijn.

Kosten elektrische fiets

Net als het aantal kilometers kunnen ook de prijzen voor een elektrische fiets sterk variëren. Ze zijn duurder dan gewone fietsen, maar dat is gezien de extra opties natuurlijk niet zo vreemd. Aan de andere kant is het wel weer veel goedkoper om de elektrische fiets te pakken in plaats van de auto. Denk bijvoorbeeld aan de wegenbelasting, hoge verzekerings- en parkeerkosten die je bespaart. Ook de kosten voor onderhoud zijn voor de e-bike aanzienlijk goedkoper dan voor de auto.

Wat zijn de nadelen?

Naast de vele voordelen van een elektrische fiets zijn er natuurlijk ook wel wat minpunten te benoemen. Zo moet je met name altijd goed opletten dat je voldoende accu hebt om je bestemming te bereiken, het is daardoor nodig om de accu regelmatig op te laden. Mocht de accu leeg zijn, dan is het fietsen een stuk zwaarder dan met een gewone fiets. Dit komt omdat de trapondersteuning weg valt en je daarnaast wel nog het extra gewicht van het elektrische systeem met je meeneemt, wat al snel zo’n 5 kilo extra is.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *