Maastricht magazine >

 
lifestylediy

Keuken make-over

Keuken make-over

Soms is je keuken in de basis nog goed, maar past de uitstraling niet meer bij de rest van je interieur. Je kunt dan natuurlijk je hele keuken vervangen, maar het is een stuk minder kostbaar om je keuken een make-over te geven. En het hoeft niet heel moeilijk te zijn.

Ik heb dit zelf gedaan 2 jaar geleden en ben zo tevreden over het eindresultaat, dat ik dit graag met jullie deel.

Onze keuken voor de make-over.

Vanuit de andere hoek.

Je ziet op de tweede foto de vuilnisbak staan en daarachter stond nog een open keuken trolley. Wij hadden hier een losse magnetron op staan omdat onze inbouw magnetron kapot was, net als onze vaatwasser. Ook de koelkast liet vaak met bijzondere geluiden weten echt op zijn einde te lopen. In ons geval moest het inbouw apparatuur dus ook vervangen worden. Daarvoor zocht ik online naar de scherpste prijzen.

Voor we aan de make-over begonnen maakte ik eerst een plan, want ik wilde geen vuilnisbak meer in het zicht hebben (dus kocht ik een inbouwsysteem bij Ikea), geen koffiezetapparaat en waterkoker meer op het aanrecht hebben staan, een kookplaat met een andere indeling en een schouwkap ter vervanging van onze geïntegreerde afzuigkap.

Deze eisen en het vervangen van de apparatuur maakte het toch een wat groter project, maar als je tevreden bent over de indeling en de staat van je keukenapparatuur dan valt de daadwerkelijke make-over echt mee. Dus laat je niet direct afschrikken door de eerste paar stappen die wij maakten.

Onze geïntegreerde afzuigkap was in een kast weggewerkt. Echter was de kast door de afvoer erg ondiep en paste er alleen maar potjes kruiden in.

Dus weg ermee!

We begonnen met slopen en het vervangen van de apparatuur. Door het verwijderen kwam er een stuk muur in het zicht met vreemde plekken en gaten. Omdat het geen enorme oppervlakte was en ik een stoerdere keuken wilde heb ik de muur met muurvuller bewerkt. Dit heeft even tijd nodig om goed op te drogen, anders hecht de muurverf niet.

In de droogtijd kon ik mooi alvast de zijkanten van de keuken ontvetten, opschuren en stofvrij maken. De deuren kunnen er daarna uitgehaald worden zodat je het ontvetten, schuren en stofvrij maken buiten kunt doen. Het verwijderen van je kastdeuren is meestal erg eenvoudig, je klikt ze namelijk gewoon los.

Omdat ik de kleur van onze tegels ook beu was, heb ik ook de tegels ontvet en geschuurd. Daarna heb ik alle randen afgeplakt met tape en de tegels geverfd. Hiervoor gebruikte ik betonverf van Action, welke ik met een roller heb aangebracht.

In 2 lagen rolde ik de crème kleurige tegels grijs.

De volgende dag was de betonverf droog en kon ik beginnen met het verven van de keuken. Ik heb hiervoor een emmer van 2,5 liter V33 keukenrenovatie verf bij Praxis gekocht. Deze verf is hier speciaal voor bedoeld, dus leek dat mij de beste keuze. Hij is er in een aantal verschillende kleuren. Wij hebben de kleur Carbonaat gekozen.

Natuurlijk alles eerst even afplakken en gebruik een knappe roller voor acrylverf van de bouwmarkt voor het mooiste resultaat. Rol eerst de verf horizontaal op en daarna verticaal in een overlappende beweging.
De hele keuken is geverfd, en voorzien van andere greepjes. Ikea heeft voordelige greepjes, maar kijk ook zeker eens op Marktplaats om de kosten te drukken. Ik kocht er 25 voor 15 euro.

Toen de hele keuken geverfd was vond ik de betonverf op de tegels te blauw. Nieuwe tegels kan altijd, maar ik probeerde eerst of ik het niet op een andere manier kon oplossen.

Gelukkig bleek de oplossing eenvoudig te zijn.

Omdat de betonverf erg mat en stroef was, besloot ik Histor Clean in de kleur Tin over de tegels te rollen. Dit had ik vooraf op een losse tegel geprobeerd. We zijn inmiddels bijna 2 jaar verder en het zit er nog steeds keurig op! Dus ook echt een aanrader als je in plaats van tegels een gestucte achterwand hebt.

Met dezelfde verf gaf ik de lege muur waar de afzuigkap moest komen een beton-look. Dit deed ik door om en om uit een pot grijs en een pot wit op de muur te kwasten en het tijdens het kwasten in elkaar uit te vegen.

De muur in een betonlook.
Uiteindelijk tikte ik de rij halve tegels nog weg, omdat de afzuigkap nu hoger moest komen te hangen dan de vorige, dus moest ik de muur nog eens bijwerken.

Omdat ik het aanrecht zo vrij mogelijk wilde houden en de open keuken trolley rommelig vond, kocht ik op marktplaats een kast als “koffiebar” en verfde deze met dezelfde verf als de keuken. De greepjes had ik nog liggen, maar waren brons. Daarom spoot ik deze mat zwart zodat ze beter bij de keuken zouden passen.

Voordeel van de kast is dat deze ook extra opbergruimte opleverde. De trolley had maar 2 plankjes.
Van MDF maakte ik frontjes die ik van binnenuit aan wijnkistjes bevestigde. Van een leren riem maakte ik greepjes die ik aan de buitenkant erop schroefde.
Opnieuw wat extra opbergruimte, en een stofnest minder.

En dan heb je een mooie keuken, maar een oud werkblad in kersen kleur. Omdat een werkblad op maat wel een flinke uitgave is en het laten aansluiten van standaard werkbladen in een hoek van 90 graden een wel heel precies klusje is (waarbij je ook nog eens over de juiste apparatuur moet beschikken voor het zagen van de uitsparing voor de spoelbak en kookplaat) kozen wij ervoor om ons bestaande blad te laten stucen met Beton Ciré. Enige nadeel is dat je het aanrechtblad een week niet kunt gebruiken. Het moet namelijk in meerdere lagen aangebracht worden, daar tussen moet het 12 uur drogen en dan moet de laatste laag, de bescherming, ook nog eens een aantal dagen uit harden. Aan de hand van instructie video’s is het echt goed zelf te doen.

Maar voor ons blad gaat de eer naar mijn broer. Hij heeft het blad zo mooi gemaakt, terwijl wij op vakantie waren.
De muur en bovenplint kregen een steenprint behang.
Een close up van het blad. Gaaf, toch?

In onze keuken make-over hielden wij de bestaande spoelbak. Maar de oude kraan vond ik niet meer in het plaatje passen. Deze werd vervangen door een stoerder exemplaar. Je kunt onder andere een bijpassende keukenkraan van Tegeldepot.nl kopen.

De kraan maakt de keuken nog stoerder.

Wij genieten nog elke dag van het eindresultaat, dus wanneer je keuken je irriteert, twijfel niet, gewoon doen! Ik hoop dat de stappen die wij maakte duidelijk genoeg waren, maar als je vragen hebt, laat ze gerust in een reactie achter!

Kleine DIY: een keukenrolhouder van een leren riem en bezemsteel.

Gerelateerde blogs

Reacties (4)

 1. Vraagje, hoe is het nu na een tijd met de hygiene van het aanrechtblad? ik wil dit ook super graag, maar het moet wel schoon te houden zijn…

  1. Beton Cire is juist erg hygiënisch, omdat het naadloos is en vocht er niet in trekt heb je geen last van schimmels en bacteriën.
   Het is eenvoudig schoon te maken, sterk en duurzaam.
   Het wordt daardoor ook gewoon veel gebruikt als wand- en/of vloerafwerking in toilet en/of badkamers door deze eigenschappen, dus een echte aanrader!

  1. Hoi Pascha,

   Beton Cire kost ongeveer 30 euro per vierkante meter, en ik gok dat ik 2 m2 nodig heb gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *