Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Mentale vermoeidheid: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Mentale vermoeidheid: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Mentale vermoeidheid: het lijkt helaas steeds vaker voor te komen. In deze blog vertellen we je er graag wat meer over. Wat houdt het precies in en hoe kun je het voorkomen? Ook kijken we naar mentale vermoeidheid op het werk en wat je er daar aan kunt doen.

Wat is mentale vermoeidheid precies?

Mentale vermoeidheid  of psychische vermoeidheid  is een gevolg van mentale inspanning. Denk bijvoorbeeld aan stressvolle taken op het werk zoals presenteren en denktaken zoals hoofdrekenen. Maar ook autorijden is echt een mentale inspanning. Deze inspanningen zorgen er onder andere voor dat je hartslag omhoog gaat en je een sterkere doorbloeding in je hersenen krijgt. Mentale vermoeidheid ontstaat uiteindelijk door een teveel aan mentale belastingen. Het kan leiden tot stress, slechte concentratie, heftige emoties en slaapgebrek.

Voorkomen van mentale vermoeidheid

Het woordje ‘moe’ zit er in, maar helaas los je dit probleem niet op met wat extra slaap. Het voorkomen van mentale vermoeidheid doe je onder andere door goed te luisteren en te zorgen voor je lichaam. Neem je rust, let op je voeding en beweeg voldoende. Daarnaast is het mentaal belangrijk dat je zo weinig mogelijk probeert te stressen en juist zoveel mogelijk te ontspannen. Maak reële doelen en vraag niet teveel van jezelf. Komt het vandaag niet, dan komt het morgen. Zeg niet overal ja op maar kijk naar wat je aan kan. Pieker niet teveel over dingen, laat het los. Wees lief voor jezelf! Probeer er achter te komen welke dingen veel energie van jou vragen en kijk of je hier iets aan kunt veranderen.

Mentale vermoeidheid door werk

Er zijn steeds meer banen die niet fysiek maar juist mentaal veel van je vragen. Daarnaast neemt de werkdruk ook steeds meer toe. Waarbij eerst werd gekeken naar de gewerkte uren wordt er nu vaker gekeken naar de prestaties die je levert, wat de werkdruk verhoogt. Het is daarom belangrijk actie te ondernemen voordat je mentaal uitgeput raakt.

Mentale vermoeidheid voorkomen op het werk

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om mentale vermoeidheid op het werk te voorkomen. Een belangrijk punt is om werken met deadlines te mijden want dit vraagt mentaal extra veel van je. Zorg voor een goede werkverdeling: wissel makkelijke taken met moeilijke taken af en maak gebruik van je productiefste dagdeel. Ben je in de ochtend altijd productiever dan in de middag? Maak in de ochtend dan ook de meeste meters zodat je ’s middags wat meer rust hebt. Plan voor jezelf door de dag heen ook meerdere rustmomenten in, een paar minuten rust tussendoor zorgen ervoor dat je even kunt ontspannen en erna er weer fris tegenaan kunt.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *