Maastricht magazine >
lifestyletip

Niet zien wat voor je staat: Levi van Veluw

Ik zie het overal voorbij komen: Ferran Adrià komt naar Maastricht. Wie? De grootste kok ter wereld, die van El Bulli. In Europa doet hij met zijn laatste tentoonsteling slechts één locatie aan. Hij exposeert bij Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Natuurlijk is het groot nieuws, hoewel de oplettende luisteraar dit echt allang had kunnen weten. Wat mij vooral verbaast, is dat velen door het jaar heen vergeten (of zelfs niet weten) wat Marres te bieden heeft. Het is een beetje als het geluk van Paulo Coelho dat naast de voordeur op je wacht, maar je al die tijd niet ziet. Vandaag mocht ik dat geluk wederom ervaren. Ik bezocht de tentoonstelling ‘The Relativity of Matter’ van Levi van Veluw bij Marres.

Artikel begint onder de advertentie

Een mes in de Nachtwacht

Het was hard werken om de tentoonstelling te realiseren. Zowel financieel als om de installatie te maken. Het resultaat is overweldigend. De tentoonstelling is dan ook reeds verlengd en zal straks ook andere landen aandoen. Eerder zou ik al gaan. Door ziekte ging het niet door. Vandaag dan eindelijk een gaatje, want ‘The Relativity of Matter’ werkt met time-slots en reserveren is gewenst. Dat is één van de dingen die Levi wil, dat mensen zich volledig vrij kunnen maken. Zich begeven in een fysieke wereld die anders is van al het andere. Een wereld waar geen afleiding plaatsvindt door prikkels van buitenaf en dus ook niet door andere bezoekers. In je eentje of met z’n tweeën loop je door het kunstwerk heen. Dat creëren is Levi van Veluw goed gelukt. Nou ja, totdat de mensen voor mij tegen de regels in en luid pratend toch nog even een keer door de hele tentoonstelling terugliepen. Gezien hetgeen Levi de bezoeker wil meegeven, kan je die actie zo ongeveer vergelijken met een mes zetten in de Nachtwacht. Nou ja – dat dan ook weer niet, meer om je gevoel te geven bij wat ik bedoel…

Alsof ik in het schilderij zit

Levi van Veluw wil vooral niet teveel uitleggen over zijn kunst. En dus ga ik dat al helemaal niet proberen. Wat ik wel graag deel is mijn emotie, de herinneringen aan mijn radio vroeger. De radio waarvan ik dacht dat er miniatuur mensen inzaten die uit volle borst Abba liedjes zongen. Ik voelde me nog net niet Agnetha in mijn oude radio, maar werd onderdeel van het kunstwerk. Alsof ik door een schilderij liep. Pas na het bezoeken van de tentoonstelling las ik het verhaal van Levi waarin hij uitlegt dat zijn streven was om alleen het werk zelf de tentoonstelling te laten zijn. Dat is hem gelukt!

Marres bezoeken

Je kunt ‘The Relativity of Matter’ nog tot half januari bezoeken. Reserveren is noodzaak en de tentoonstelling is zo goed als uitverkocht. Wil jij voorkomen dat je het geluk dat naast de voordeur staat de volgende keer mist, kun je Vriend worden van Marres. Dan blijf je steeds op de hoogte. Als vriend heb je de nodige voordelen, wie weet komt dat nog goed van pas wanneer Feran Adrià Maastricht bezoekt.

Zie ook eerdere blogje op LovestoHave.com over Marres.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *