Maastricht magazine >
lifestyletip

Nooit meer last van muggen tijdens het slapen met een klamboe

Nooit meer last van muggen tijdens het slapen met een klamboe
Artikel begint onder de advertentie

We verlangen allemaal naar de zomer na een lange winter. Maar de zomer heeft wel een nadeel: muggen. Je ligt nog geen 5 minuten op bed en je hoort de eerste alweer zoemen. Met een beetje pech word je een paar uur later wakker met een paar zeer irritant jeukende muggenbulten. Je kunt dit ongemak voorkomen met een klamboe. Die gebruiken ze in landen als Aziƫ en Afrika ook om zich te beschermen tegen muggen en andere insecten. Daar is dat bittere noodzaak, want onder andere de malariamug kan je flink ziek maken. Maar ook in steeds meer slaapkamers in Nederland treffen we een klamboe aan.

Verschillende modellen klamboes

Wil je een klamboe kopen dan kun je kiezen uit verschillende modellen. Rond of vierkant, gemaakt van verschillende materialen. Als je een bed met ombouw hebt is het belangrijk om goed te meten welk formaat je klamboe moet hebben zodat hij over het gehele bed kan worden gehangen. De meeste klamboes worden bevestigd aan een ophangmechanisme dat aan het plafond wordt bevestigd. Vervolgens kun je de klamboe over het bed draperen. Let daarbij natuurlijk wel op dat er geen muggen onder zitten, want anders heb je nog steeds geen rustige nacht.

Wanneer gebruik je een klamboe?

Het muggenseizoen begint meestal aan het begin van de zomer. Zodra de temperatuur oploopt komen de muggen die op hun schuilplekken hebben overwinterd, weer tevoorschijn. Ze planten zich razendsnel voort en gaan op zoek naar voedsel. Dat voedsel vinden ze jammer genoeg in mensenbloed. Het zijn overigens bij de muggen alleen de vrouwtjes die steken. Zij hebben voedsel nodig om eitjes te leggen en op die manier voor nageslacht te zorgen. Er zijn verschillende soorten muggen, de ene soort steekt venijniger dan de andere. Van sommige muggenbulten heb je maar kort last, maar het kan ook gebeuren dat een muggenbult dagen later nog zichtbaar is. Door onder een klamboe te slapen kun je veel narigheid voorkomen.

Past een klamboe in het interieur van mijn slaapkamer?

Een klamboe kun je in vrijwel alle gevallen combineren met het interieur van je slaapkamer. Ze zijn doorgaans vrij neutraal uitgevoerd met wit materiaal dat zich naadloos aanpast aan de rest van de inrichting. Daar komt bij dat een klamboe vrij onopvallend is in het interieur, het is geen woonaccessoire waar meteen alle aandacht naar uit gaat. Ook om die reden past een klamboe in vrijwel iedere slaapkamer.

Wat kun je nog meer doen om muggen buiten de deur te houden?

Tijdens warme zomernachten slapen we graag met het raam open. Dat is geen probleem, maar plaats wel een hor voor het raam. Zo voorkom je dat muggen wel heel gemakkelijk bij je naar binnen kunnen vliegen. Ook via openstaande deuren kunnen muggen binnen komen. Gebruik dus een hordeur of houd deuren dicht. Hiermee voorkom je ook dat het in huis warm wordt als de temperatuur buiten tot tropische waarden oploopt. Maar ook als het minder warm is en zeker bij een hoge luchtvochtigheid gedijen muggen uitstekend.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *