Maastricht magazine >
lifestyletravel

Op kampeervakantie in Europa in de winter: Inspiratie

Op kampeervakantie in Europa in de winter: Inspiratie
Artikel begint onder de advertentie

De winter is niet voor iedereen het meest uitgelezen seizoen om te gaan kamperen. De meesten halen de tent of de caravan pas weer uit de stalling als het voorjaar op zijn minst halverwege is en de kans op nachtvorst tot bijna nul procent is gedaald. Maar er zijn mensen die het heerlijk vinden om ook in de winter te kamperen. Ze zorgen ervoor dat het in hun verblijf lekker warm is en kleden zich op de winterse omstandigheden. Er zijn dan ook steeds meer campings in Nederland en andere landen die in de wintermaanden niet meer sluiten, maar het hele jaar open zijn.

Klimaatverandering

De klimaatverandering speelt wel een rol bij het veranderende sentiment. Ook in Nederland vriest het niet meer dat het kraakt in de winter. Vooral in Zuid-Europa blijven de temperaturen vaak aangenaam genoeg om zonder problemen te kunnen kamperen. Het voordeel is natuurlijk dat het op de camping een stuk rustiger is dan in het hoogseizoen, ook al mijd je de schoolvakanties. Als je kampeervakantie is bedoeld om lekker tot rust te komen en van de natuur te genieten, dan is het winterseizoen helemaal zo gek nog niet. Vaak liggen de tarieven voor het verblijf op de camping ook lager.

Je moet er wel rekening mee houden dat bepaalde voorzieningen gesloten zijn en doorgaans is er buiten het hoogseizoen ook geen animatieteam aanwezig. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, als je vooral veel wandelingen wilt maken om van de omgeving te genieten. Ben je in het bezit van een fietsendrager, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om je fietsen mee te nemen zodat je mooie fietstochten kunt maken op je bestemming. Mocht je nog niet over een fietsendrager beschikken, kijk dan hier eens.

Favoriete bestemmingen in Europa

Wil je de grens over voor een winterkampeervakantie, dan kun je in een aantal landen terecht. Dicht bij huis is het Zwarte Woud in Duitsland bijvoorbeeld een geschikte bestemming. Je kunt er heerlijk wandelen in de besneeuwde bossen en genieten van prachtige vergezichten bij helder weer. Ook aan de Oostzee is het in de wintermaanden goed toeven. Een strandwandeling kan ook, of misschien wel juist, in de winter heerlijk zijn om je hoofd leeg te maken.

Winterkamperen in combinatie met wintersport

De meeste Nederlanders die voor een wintersportvakantie kiezen reizen af naar Oostenrijk. Het Zillertal of de omgeving van Tirol zijn favoriet. Hier kun je heerlijk skiën, langlaufen of wandelen. Natuurlijk kun je een hotel boeken of een chalet, maar het is ook heel goed mogelijk om met de caravan neer te strijken op een camping in de buurt van je favoriete piste. Ook de regio rond Eigernordwand in Zwitserland is populair voor kamperende wintersporters.

Naar Frankrijk in de winter

Frankrijk is voor kampeerders uit Nederland een favoriet land. En dat geldt zeker niet alleen in de zomer. Zo is er de regio Châtel, vlak aan de grens met Zwitserland. Je geniet er van prachtig uitzicht op de Alpen en de Mont Blanc. In de buurt kun je skiën, snowboarden en langlaufen. Wandelen is natuurlijk ook een optie. Ook voor winterkamperen in Frankrijk geldt dat de tarieven in de wintermaanden zeer aantrekkelijk zijn.

Waar moet je op letten als je in de winter gaat kamperen?

Zorg er altijd voor dat je auto en tent of caravan in goede staat zijn. De kans dat je met pech komt te staan is in de winter nu eenmaal groter. Zorg er ook voor dat je onder alle omstandigheden goed warm blijft, zowel in de auto als eenmaal op je bestemming. Thermische kleding kan helpen om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *