Maastricht magazine >
lifestyletip

Opruimen. Yes please!

Opruimen. Yes please!
Artikel begint onder de advertentie

Een blog over opruimen? Ja zeker, want ik denk dat er genoeg mensen zijn die daar soms best wat tips voor kunnen gebruiken om ze op weg te helpen. Want hoe begin je daar nou mee? En wat mag er blijven en wat gooi je weg? Zelf word ik altijd blij als ik heb opgeruimd. Of dat nu bij mij thuis is of bijvoorbeeld in mijn klaslokaal, dat maakt niets uit. Het geeft mij altijd het gevoel alsof ik ook in mijn hoofd zelf opgeruimd heb en dat is een heerlijk gevoel. Heb jij wat moeite met het opruimen of zou je wellicht nog wat extra tips kunnen gebruiken? Lees dan verder!

Het beginnen met opruimen is vaak nog de grootste uitdaging. Je weet niet waar je moet beginnen, of je hebt er gewoon geen zin in. Toch kan opruimen je echt een goed gevoel geven na afloop. Want hoe lekker voelt het als je zo een aantal dingen zo de prullenbak in kan gooien? Ik vind het heerlijk!

Kasten opruimen

Als je een kast gaat opruimen is het verstandig om eerst per la of per plank alles er uit te halen en uit te zoeken. Je maakt apart een stapeltje met wat weg moet en wat moet blijven. Ondertussen kijk je of je de spullen die moeten blijven kan sorteren, als het om papieren gaat dus bijvoorbeeld alle bonnentjes bij elkaar, alle rekeningen bij elkaar, enzovoort. Weet je zeker dat al deze spullen in dezelfde la of op dezelfde plank terug moeten, leg deze dan weer terug na het uitzoeken en ga verder met de volgende. Kunnen er in de andere laatjes of planken nog meer spullen liggen die bij deze gesorteerde stapels horen? Dan laat je het er nog even uit liggen en ga je eerst verder met de volgende la of plank zodat je het erna in een geheel terug in de kast kunt stoppen.

Rondslingerende rommel

Zodra je kasten hebt opgeruimd heb je misschien nog wat ruimte over in je kasten. Hoogste tijd om dan gewoon in de kamers zelf de spulletjes die overal rondslingeren op te ruimen. Nu weet je voor een aantal spullen of je deze nog een plekje kunt geven in de kast(en). Heb je eenmaal opgeruimd is het verstandig om te proberen dit steeds bij te houden. Het kost je minder moeite om bijvoorbeeld dat ene bonnetje direct bij de andere bonnetjes neer te leggen. Zo zorg je ervoor dat alles zich niet meer opstapelt, waardoor je een volgende keer weer veel tijd in het opruimen moet steken terwijl je daar geen zin in hebt. Altijd een opgeruimd huis geeft voor jezelf ook een ontspannen gevoel voor als er onverwachts bezoek komt. Geen stress meer dat je eerst nog had moeten opruimen!

Spullen weggooien

Wat betreft het weggooien van spullen moet je goed kijken en nadenken bij alles of je het echt nodig hebt. Gebruik (of bij kleren draag) je het nooit? Gooi het dan weg of probeer het te verkopen als het waarde heeft. Vind je dit lastig omdat het je wel geld gekost heeft, denk dan na of je het betreffende product kunt vervangen voor €20 of minder. Is het antwoord ja, dan gooi ik het zelf altijd weg. Niet dat €20 niks is, maar als je alles gaat bewaren omdat je het zonde van het geld vind dan kun je nooit iets weggooien en blijf je met de ‘troep’ zitten. Je kunt voor jezelf ook een ander budget vaststellen (bijvoorbeeld €10 of juist €50) als je dat prettiger vind. Zelf heb ik deze tip gelezen toen ik ging verhuizen. Ons nieuwe huis was ruim 1,5 uur verder weg dus wil je geen onnodige dingen mee gaan verhuizen. Dit zorgde voor een goede opruiming van al onze spullen en ik gebruik deze tip nog steeds als ik ga opruimen in huis.

Heb jij iets aan deze tips? Of heb je misschien zelf nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde blogs

  Reacties (2)

  1. Grappig! Ik gebruik bijna dezelfde regel bij opruimen. Mijn stelling luidt:
   1 heb ik het nodig?
   2 wordt ik er blij van?
   3 kan ik het voor minder dan €20,- ooit weer kopen?

   Ik ben ook echt dol op opruimen om precies dezelfde reden… Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *