Maastricht magazine >
lifestylediy

Poppenhuis pimpen

Poppenhuis pimpen
Artikel begint onder de advertentie

Een van mijn quilty pleasures is mijn poppenhuis, zogenaamd voor mijn nichtjes om mee te spelen. Ik kocht mijn poppenhuis voor €4,50 op de rommelmarkt en was heel toepasselijk als een kind zo blij. Ookal was hij gewoon hout met rood.

Mijn poppenhuis na de metamorfose

Zelf speel ik natuurlijk allang niet meer met een poppenhuis, maar het leek mij zo leuk om er eens één op te knappen en in te richten, en de Sonny Angels die ik erbij heb gekocht zijn ook echt te cute!

Door het resultaat van mijn poppenhuis heb ik eerder dit jaar nog een poppenhuis opgeknapt als opdracht, die een stuk groter was dan mijn poppenhuisje.

Zo zag het poppenhuis eruit voor ik begon

Het poppenhuis lijkt op de foto wel wat. In het echt was hij niet meer in al te beste staat. En zo wit was ook best wel saai. Er moest dus behang op de muren komen.

Het “behang”

Ik was druk op zoek naar geschikt behang voor het poppenhuis in zwart wit thema. Dat bleek lastiger te vinden dan gedacht, terwijl de oplossing eigenlijk heel eenvoudig is. Je print het namelijk gewoon zelf op A4 of A3 papier! Gewoon leuke prints googelen en afdrukken en klaar is je behang.

Het behangen deed ik met crea podge van Action. Ik smeerde de muren in en daarna kon het behang tegen de muren.

Muren behangen met zelf geprint behang

Voor de vloeren gebruikte ik ontelbaar veel ijsstokjes, die ook gewoon bij Action verkrijgbaar zijn. Met een mes sneed ik de ronde kanten eraf en ik plaatste de “parketvloer” door de vloer in het poppenhuis in te smeren met houtlijm en daar de ijsstokjes stevig op aan te drukken. Voor het drogen legde ik er een grote steen in.

In de badkamer wilde ik een tegelvloer. Maar omdat ik geen mozaïeklijm kon vinden in een fysieke winkel in de buurt, bedacht ik een alternatief. Ik printe de vloer en bracht deze aan op de zelfde manier als het behang. Na het drogen smeerde ik de vloer in met een laag crea podge en daarna nog een laag.

De badkamer

De vloer van de onderste verdieping was wit hoogglans. Dat heb ik zo gelaten.

De keuken

Voor in 1 van de slaapkamers maakte ik een foto van van de kleine meid en haar broers op canvas als persoonlijke touch. Ook dit is erg eenvoudig. Action verkoopt kleine canvas doekjes op een mini ezel. Het doek smeer je in met een dun laagje crea podge, je legt de afbeelding erop met de geprinte kant boven en brengt daarna nog een dun laagje crea podge aan ter bescherming.

Een mini foto op canvas

In de woonkamer verfde ik een lambrisering in de kleur die de kleine dame ook in haar kamer had. Ik maakte een jute kleed door met een lijmpistool jute touw op een stevig stukje karton te plakken.

In de woonkamer kwam ook een heuse zelf geknoopte mini macramé wandhanger.

De woonkamer

Bijna alle meubels vond ik bij de kringloop en zijn grotendeels geverfd en opnieuw gestoffeerd. Dit deed ik overal in hetzelfde patroon. Voor de stoffering gebruikte ik een vaatdoek die ik bij Zeeman kocht.

Lijkt het je ook leuk zijn poppenhuis voor de kinderen, op Pinterest barst het van de zelfmaak ideeën. Ik haalde er ook een idee vandaan voor een boerendeur van ijsstokjes.

En ben je zelf niet zo handig? Ikea verkoopt ook een poppenhuis, die je daarna natuurlijk ook in kan richten met hun meubels, of nog leuker, meubels van Project Dollhouse en accessoires en stickers van Little Sissy.

 

Gerelateerde blogs

  Reacties (4)

   1. Wat leuk om te lezen dat je het een geslaagd project vond.
    De Crea Podge over de vloer is vooral gebruikt als bescherming van het papier wat ik voor de vloer heb gebruikt, maar zorgt ook voor een beetje zijdeglans afwerking.

  1. Hoi, even een vraagje (nu ik zelf een poppenhuis probeer te pimpen) als je papier op de grond doet, en daarover die crea podge.. Loopt de inkt dan niet uit? Doe je over het behang ook nog crea podge? En de houten vloer, schuur en lak je die daarna nog? 🙂 groet, karina

   1. Hoi Karina,
    Leuk hè, zo een poppenhuis?
    Ik heb mijn prints gemaakt op een laserprinter, dus dan heb je niet het risico dat de inkt doorloopt van de creapodge. Je zou het gewoon op een print kunnen proberen. Als het doorloopt, dan zou je altijd nog een kopie van je print in bijvoorbeeld de supermarkt kunnen maken. Dat is ook met een toner en niet met inkt.
    De vloer heb ik zelf niet geschuurd en gelakt, maar dat kan natuurlijk wel. Je zou hem ook kunnen beitsen met wat verdunde verf op water basis (verhouding: één deel verf en één deel water) en met een oude doek over de vloer aan brengen.
    Heel veel succes met je project!
    Groetjes Wendy

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *