Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Raamdecoratie: een maker of kraker voor je interieur

Raamdecoratie: een maker of kraker voor je interieur

Wat je voor de ramen hebt hangen in huis kan je interieur helemaal maken of juist kraken. Er zijn verschillende dingen van belang bij het kiezen van een gordijn: wil je er vooral sfeer mee creëren, is het om de zon uit huis te houden of wil je dat niet iedereen naar binnen kan gluren? Voor alles is er een passende oplossing.

Ruimte besparende raamdecoratie

Allereerst is het belangrijk om even in te gaan op de ruimte. Heb je namelijk alle ruimte dan maakt het niet zoveel uit wat voor soort gordijnen je kiest. Heb je juist wat minder ruimte, dan kan het verstandig zijn om de gewone gordijnen links te laten liggen. Kies je namelijk voor gordijnen die van het plafond tot aan de vloer lopen dan neemt dit, vooral voor het zicht, veel ruimte in. Neem je in plaats daarvan bijvoorbeeld een vouwgordijn, dan valt deze netjes weg in het kozijn waardoor het geen extra ruimte in beslag neemt en het juist ruimtelijker zal ogen.

Verduisterende gordijnen

Vooral op de slaapkamer kiezen we vaak voor verduisterende gordijnen. Niet zo gek, want als je lekker door wilt slapen en niet wakker wilt worden van licht in je kamer, dan is dit de enige optie naast rolluiken.

Bijna alle soorten gordijnen zijn verduisterend te krijgen. Uiteraard gewone gordijnen, maar ook rol-, vouw- en plisségordijnen zijn er bijvoorbeeld verduisterend. Vooral bij verduisterende gordijnen is het heel belangrijk dat je de maten goed opmeet. Doe je dit namelijk verkeerd kan het zijn de gordijnen alsnog licht zullen doorlaten. Heb je gordijnen bij Veneta besteld dan heb je geluk, want zij bieden een gratis meetverzekering aan waardoor je gratis een nieuwe krijgt mocht de maat toch verkeerd blijken.

Zonwerende gordijnen

Wil je graag licht naar binnen laten, maar schijnt de zon altijd wel erg fel naar binnen? Dan kun je kiezen voor zonwerende gordijnen. Deze gordijnen zijn vaak niet erg dik van stof en laten daardoor nog steeds veel licht naar binnen. De zon zal je echter niet meer verblinden.

Als je gordijnen wilt waarbij het licht nog binnen komt maar de zon niet, moet je kijken naar de dichtheidspercentage van de gordijnen. Deze hoeft namelijk niet zo hoog te zijn. Hoe lager het getal, hoe meer licht de gordijnen nog binnen laten. Wil je de warmte ook nog buiten houden dan is het verstandig om te kiezen voor lichte kleuren omdat deze het zonlicht weerkaatsen. Je kunt onder andere kiezen voor vouw- en rolgordijnen die licht doorlaten, jaloezieën en duo-gordijnen. Duo-gordijnen zijn gordijnen waarbij dichte en transparante stroken worden afgewisseld. Hiermee kun je eenvoudig zelf bepalen hoeveel licht je naar binnen laat.

Weg met pottenkijkers

Woon je in een straat waar de mensen makkelijk naar binnen kunnen kijken, dan is het vaak prettig om te zorgen dat je ze niet de hele tijd in de ogen hoeft te kijken. Ook als je even lekker wilt relaxen op de bank, hoef je hier natuurlijk geen pottenkijkers bij te hebben.

Om te zorgen dat je niet de hele dag in huis opgesloten zit met je gordijnen dicht waardoor je ook geen licht meer binnen zal krijgen, kun je kiezen voor plisségordijnen met een top down bottom up uitvoering. Deze gordijnen hoef je namelijk niet perse van boven tot beneden dicht te doen, deze kunnen namelijk ook van beneden naar boven toe dicht. Hierdoor kan je ervoor kiezen om de gordijnen beneden te laten beginnen en ze omhoog te doen tot de gewenste hoogte waarbij mensen je niet direct meer zien zitten op de bank.

Een andere mogelijkheid is om onderaan het raam raamfolie te plakken in een brede strook, of juist in 3 losse stroken om het een beetje te breken. Vind je dat nog wat teveel inkijk of heb je dan nog last van de zon, dan kun je er ook nog vouw- of rolgordijnen ophangen bijvoorbeeld. Deze kun je dan ook nog wat dicht doen tot vlakbij de raamfolie. Zo zijn je gordijnen niet volledig dicht en blijft er toch nog licht binnenkomen. Maar de pottenkijkers? Daar ben je vanaf.

Sfeervolle gordijnen

Er zijn verschillende gordijnen waarmee je sfeer kunt creëren in huis. Gewone gordijnen van een dikkere stof geven altijd een warme uitstraling en kunnen ook met meerdere soorten gordijnen gecombineerd worden. Houten jaloezieën geven weer sfeer door het houtgebruik. Bij vouwgordijnen zie je echt de weefsels nog zitten wat sfeer in huis brengt.

Gerelateerde blogs

    Reacties (2)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *