Maastricht magazine >
lifestyleentertainment

Retro objecten voor je eigen huis – daarom is oud weer in

Retro objecten voor je eigen huis – daarom is oud weer in
Artikel begint onder de advertentie

De laatste jaren is er een echte trend naar vintage en retro ontwerpen. Dit geldt voor alle gebieden, of het nu mode, muziek of de automarkt is. Voor veel mensen zijn gokkasten met een retro-uitstraling ook bijzonder populair.

Uiteindelijk rijst de vraag waarom retro-objecten zo’n opmars maken. Daar zijn heel verschillende redenen voor, die we hieronder zullen toelichten.

Nostalgische herinneringen en andere redenen voor de retrotrend

Het is bijvoorbeeld een feit dat mensen, vooral in onzekere tijden, graag nostalgische herinneringen ophalen. Daarnaast leiden de trends van duurzaamheid en minimalisme ook tot meer interesse in vintage producten. Vooral retro-objecten nemen mensen mee op een emotionele reis terug in de tijd. 

Een andere zeer belangrijke factor is echter dat vintage producten zeer gewaardeerd worden vanwege hun authenticiteit, omdat ze heel anders zijn dan de massaproducten van vandaag de dag. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren.

De nostalgiefactor

Steeds weer hoor je over de goede oude tijd en dat alles toen beter en eenvoudiger was. De herinneringen voelen altijd troostend warm aan. Het lijkt alsof alles vroeger eenvoudiger, langzamer en vooral minder ingewikkeld was. Dit is precies waar retroproducten om de hoek komen kijken, omdat ze het gevoel van de vertrouwde en zogenaamd betere tijden overbrengen. Natuurlijk is het de vraag of de jaren zestig, zeventig, tachtig of negentig echt zo perfect en zorgeloos waren.

Als we nostalgisch naar het verleden kijken, zien we alles door een roze bril en worden alle negatieve aspecten volledig naar de achtergrond verdrongen. Hier zijn zelfs wetenschappelijke studies over. Ze tonen aan dat mensen zich het verleden positiever herinneren dan het eigenlijk was. Maar dit is precies wat nostalgie zo bijzonder maakt en ervoor zorgt dat vintage en retro zo populair zijn.

Dit fenomeen zien we zelfs bij Generatie Z. Hier zijn zowel mode van vroeger, muziek of zelfs games razend populair en helemaal on trend. Het bijzondere is echter dat deze generatie die tijd helemaal niet zelf heeft meegemaakt, maar wel verlangt naar de zogenaamde collectieve nostalgie.

Het zorgt allemaal voor een gevoel van veiligheid, voorspelbaarheid en in zekere zin controle. In onze snelle en gedigitaliseerde tijd is het verlangen naar vertraging erg groot. Dit wordt weerspiegeld in de grote belangstelling voor retro en vintage.

Retro-objecten besparen bronnen

Maar het verlangen naar nostalgie is lang niet de enige reden waarom retro zo trendy is. Duurzaamheid speelt hier ook een belangrijke rol. Een van de redenen waarom veel mensen nu liever vintage fashion kopen in tweedehandswinkels in plaats van een nieuwe aankoop te doen. De behoefte aan nieuwe producten die geproduceerd moeten worden, neemt af door hergebruik van oude spullen. 

Er zijn schattingen dat de mode-industrie alleen al verantwoordelijk is voor 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is meer dan de gezamenlijke uitstoot van de internationale luchtvaart en scheepvaart. Maar ook in de meubel-, elektronica- en huishoudgoederensector neemt retro een belangrijke plaats in. Daar is een reden voor, want juist retro-objecten gaan vaak langer mee en zijn niet zelden van hogere kwaliteit en ook beter afgewerkt. 

Het hergebruiken van retro-objecten vermindert ook de hoeveelheid afval. Minimalisme draagt ook bij aan de populariteit van retro-objecten. Minimalisten consumeren veel minder en vooral heel bewust. Hier zijn retro voorwerpen al erg in trek omdat ze veel langer meegaan en, wat vintage kleding betreft, ook veel goedkoper zijn. Naast echte retro-objecten is er nu ook een trend naar imitatie-objecten. Hierdoor wordt de retro look steeds populairder bij het grote publiek.

Uniek in plaats van massaproduct

Vooral consumptiegoederen missen vaak authenticiteit, waardoor mensen juist dat missen. Niet zelden zijn de producten onder slechte omstandigheden in het buitenland geproduceerd. Uiteindelijk kun je je er dus op geen enkele manier mee identificeren. Maar bovenal hebben oudere retro-objecten die onmiskenbare charme. Retro wordt altijd geassocieerd met het idee dat retro-objecten na tientallen jaren niets aan kwaliteit en esthetiek verliezen. 

Dit idee is precies het tegenovergestelde van fast fashion. Terwijl de focus hier ligt op het zo vaak mogelijk kopen van goedkope kleding, zien klanten de waarde en levensduur in retro-objecten.

De favorieten in de sectie retro-objecten

Hieronder bekijken we de speciale favorieten onder de retro-objecten.

Retro auto’s

Klassieke auto’s bieden autoliefhebbers de mogelijkheid om eraan te sleutelen en ze zijn uitgegroeid tot het belangrijkste bezit. De enorme belangstelling is heel duidelijk te zien op de internationale oldtimerbijeenkomsten en op de relevante Insta-accounts.

Decoratie en interieur

Dankzij retro accessoires worden kamers meteen een stuk persoonlijker. Ook hier speelt de retrolook al een belangrijke rol; macramé is bijvoorbeeld weer helemaal in.

Meubilair

Dankzij upcycling worden oude meubels al snel weer een echte blikvanger. Inmiddels zijn retromeubels enorm populair, waardoor ze tegen een zeer hoge prijs worden verhandeld. Tegenwoordig vind je veel jonge ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in het restaureren van oude gestoffeerde en houten meubels.

Fotografie

Hoewel de digitalisering al zo ver gevorderd is, hebben polaroidcamera’s ondertussen een echte campagne gevoerd. Maar zelfs in het digitale rijk gebruiken mensen gewoon vintage filters op hun mobiele telefoons, die vervolgens over de foto’s heen worden gelegd.

Mode / Kleding

Ondertussen wordt individuele en duurzame kleding steeds belangrijker voor veel consumenten. Omdat tweedehands of vintage mode steeds populairder wordt, zijn er speciale marktplaatsen voor vintage mode.

Juwelen

Retro speelt ook een belangrijke rol bij sieraden. Het kan een familiestuk zijn of een schat van de rommelmarkt.

Muziek (vinylplaten)

Het geluid van een vinylplaat is ongetwijfeld iets heel speciaals. Daarom neemt het aantal fans gestaag toe. Er zijn al weer winkels die vinylplaten verkopen. Ondertussen verschijnen albums steeds vaker op vinyl en niet alleen als stream.

Cadeaus

Ondertussen kopen vooral 30-plussers dingen voor zichzelf die ze graag willen hebben of die ze nodig hebben. Maar als het gaat om het geven van cadeaus, moet het altijd gaan om het vinden van iets persoonlijks en het bieden van emotionele verrijking in ruil daarvoor. Dit is gemakkelijk te bereiken met een krant van de eigen geboortedag.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *