Maastricht magazine >
lifestyletip

Risico’s en voordelen van online veilingen: Wat je moet weten

Risico’s en voordelen van online veilingen: Wat je moet weten
Artikel begint onder de advertentie

Online veilingen zijn enorm populair. Je kunt op diverse websites een bod uitbrengen op tal van artikelen. Het aanbod gaat van concertkaartjes tot een grootverpakking vaatwastabletten tot meubels en verzorgingsproducten. Natuurlijk is het leuk en spannend om mee te bieden. Want stel je voor dat je bij zo’n openbare verkoop iets op de kop kunt tikken voor een scherpe prijs. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je je waagt aan het bieden op artikelen.

Wat is de normale verkoopprijs?

Als er tegen elkaar op geboden wordt bij online veilingen dan loop je het risico dat je in het vuur van de strijd te veel biedt. Als je van plan bent om ergens op te bieden, onderzoek dan eerst wat de normale verkoopprijs is. Als je biedt op een restpartij laminaat of een luxe vloerreinigingsmachine voor op de zaak, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat je daar meer voor betaalt dan wanneer je hetzelfde item in een winkel koopt. Let dus goed op dat je niet over de prijs heen gaat die je voor jezelf hebt afgesproken. Dat geldt natuurlijk ook als die onder de reguliere verkoopprijs ligt.

Online veilingen hebben zeker voordelen

Iets kopen via een online veiling heeft zeker voordelen. Je kunt een mooie slag slaan met een product dat fors goedkoper is dan wanneer je het in een winkel of in een webshop koopt. Als het om een grotere partij gaat, dan kun je die misschien delen met familie of vrienden zodat jullie er allemaal van kunnen profiteren. Er zijn ook mensen die op een veiling producten kopen om ze vervolgens zelf met winst door te verkopen. Daar zit natuurlijk een risico aan als dat doorverkopen niet lukt.

Koop alleen wat je echt nodig hebt

Wanneer je op een website van een online veiling kijkt dan zie je daar van alles wat ‘misschien wel handig of leuk is om te hebben’. Maar bedenk vooraf of je dat wat wordt aangeboden wel echt goed kunt gebruiken. Als je alleen woont en hooguit eens per week de wasmachine laat draaien, dan heb je niets aan 25 flessen wasverzachter. Dit is namelijk niet onbeperkt houdbaar. Je komt echt bedrogen uit als je na twee jaar een nieuwe fles uit je voorraad openmaakt en ontdekt dat de inhoud onbruikbaar is geworden. Bij levensmiddelen moet je natuurlijk extra opletten. De THT datum is zeker niet heilig, maar voedsel dat maanden over de datum is kan wel degelijk een risico vormen. Bovendien is de kans groot dat het niet meer lekker is.

De kwaliteit van de aangeboden producten

Als er merkproducten worden aangeboden dan mag je aannemen dat de kwaliteit is zoals je die gewend bent. Maar als het om een aanbod gaat waarvan je de kwaliteit niet vooraf weet dan kan dat zeker een risico zijn. Bedenk daarbij dat je iets wat je bij een veiling koopt doorgaans niet kunt terugsturen. Natuurlijk mag je wel je beklag doen en om een oplossing vragen als blijkt dat de goederen beschadigd zijn terwijl dit niet bij de veiling aangegeven stond. Ook al gaat het om een veiling, dan nog mag je een deugdelijk product verwachten.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *