Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

Sfeer in huis halen met de juiste verlichting

Sfeer in huis halen met de juiste verlichting

Licht: iets wat in geen een huis ontbreekt. Er zijn alleen zoveel soorten verlichting, dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarnaast hebben we allemaal verschillende eisen aan onze verlichting. De een wilt sfeervolle verlichting die niet zo fel schijnt, terwijl de ander juist het liefst een wat fellere lamp heeft om alles goed te kunnen zien.

Zelf ben ik een beetje van beide: niet te fel licht maar ook niet te zacht. Ik hou van sfeer, maar ik vind het ook wel fijn als ik alles een beetje kan zien. Mijn ogen lijken altijd wat meer moeite te moeten doen als het licht te zacht staat en dat vind ik niet zo prettig. Omdat er zoveel keuze aan verlichting is, in deze blog wat inspiratie!

Tip: Sfeer bepalen met dimmers

Welke verlichting je kiest bepaalt een groot deel van de sfeer in je huis. Iedereen maakt tenslotte dagelijks gebruik van verlichting. Als je net als ik beide wel prettig vindt, dat je het licht zowel hard als zacht kan zetten, dan kun je het beste gebruik maken van dimmers. Er zijn verschillende types led dimmers waarmee je de sterkte van de verlichting altijd kan aanpassen aan je behoefte op dat moment.

Ben je aan het eten en wil je graag zien wat er op je bord ligt? Dan zet je hem wat feller. Zit je ’s avonds bij te kletsen met vrienden, dan zet je hem weer iets zachter om wat meer sfeer te creëren.

Draadlampen

Wat we bijna overal terug zien tegenwoordig zijn draadlampen. Zelf ben ik ook enorm fan van draadlampen en heb er dan ook een aantal in huis hangen.

Deze lampen komen vooral in een industrieel interieur veel voor, maar zoals je op de foto ziet kan het ook makkelijk in ieder ander interieur.

Bamboe hanglamp

Wil je een natuurlijke lamp, ga dan voor een bamboe hanglamp. Deze past perfect in bijvoorbeeld een urban jungle of bohemian/Scandinavisch interieur. De lamp op de foto is van gevlochten bamboe en heeft een warm en uitnodigende uitstraling.

Glazen lampen

Op onderstaande foto zien we draadlampen verwerkt in prachtige glazen lampen gemaakt van zilver smoke glas. Door het als een groepje met verschillende soorten lampen bij elkaar te hangen geeft het extra sfeer.

Oosterse sferen in huis halen

Wat zeker veel sfeer geeft zijn Oosterse lampen. Deze bevatten vaak allemaal gaatjes, wat ’s avonds een heel mooi effect geeft op je muren en plafond. Dit is wel echt meer een sfeerverlichting, dus als je van wat feller licht houdt kun je beter voor een ander soort lamp gaan.

Op de foto hieronder zien we het effect van een Oosterse lamp. Je ziet dat er bij deze lamp aan de onderkant wel genoeg licht uitkomt omdat deze open is gelaten. Aan de bovenkant geeft deze lamp alleen wat sfeer verlichting.

Gaaslampen: stoer en uniek

Een mooie, stoere en unieke lamp is de gaaslamp. Deze past in meerdere interieurstijlen. Met name in een industrieel en urban jungle interieur komt deze lamp goed tot zijn recht.

Wat voor lampen hebben jullie thuis hangen? En hou je van sfeerverlichting, of heb je het liever toch iets feller?

Gerelateerde blogs

Reacties (3)

  1. Ik vind zelf die draadlampen echt zo mooi om te zien als ze uitstaan. Aan zijn ze vaak te fel en ook te warm. Ik heb liever koeler licht dat meer naar daglicht gaat. Dat past beter bij mijn interieur.

    1. Dat laatste is nog gelijk een goede tip die je geeft! Het verschilt inderdaad soms voor je interieur ook wel of je warm (geel) of koel (wit) licht moet kiezen. Soms kan beide, maar zoals bij jouw interieur zou warm licht niet zo mooi staan als de koele variant. Bij mijn interieur vind ik daarin tegen het warme licht juist weer wat beter staan.

    2. Verder zijn veel draadlampen inderdaad erg fel, maar gelukkig zijn er wel ook wat minder felle. In de slaapkamer werd ik gewoon verblind door de draadlamp die daar in zat. Ik wilde toen de hele lamp vervangen, totdat ik erachter kwam dat ik niet verblind werd door de draadlampen beneden. Nu zit dezelfde lamp ook in onze slaapkamer en heb ik er geen last meer van. Er zit een soort gekleurd laagje overheen waardoor het minder fel is en wellicht is de sterkte van deze lamp ook wel wat minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *