Maastricht magazine >
lifestyletip

Cultura Nova: cultuur blijheid in de achtertuin

Cultura Nova: cultuur blijheid in de achtertuin

Niets dat zo blij maakt als cultuur. Op adem komen, inspiratie opdoen, even niet nadenken, samen iets beleven. Het zijn er maar een paar. En die paar liggen in mijn achtertuin. Tot en met 4 september althans. Dat is de laatste dag van het enorme cultuurfeest Cultura Nova. Een cultuurfestival in en om Heerlen. Een cadeautje dat cultuur heet en dan dus in mijn achtertuin. Nou ja, zo goed als. Ik leg het je graag uit.

Heerlen is zoiets als Amsterdam-West

Ik beweeg me tussen Amsterdam en Maastricht. En nu de vakanties zo goed als afgelopen zijn, ben ik vooral veel in die laatste plaats. En daar ben ik graag. Of dat Heerlen mijn achtertuin maakt? Een soort van! Want hoe graag ik ook in Maastricht vertoef, de stad is niet compleet zonder de buursteden. Neem nu alleen al de winkelboulevard (hoewel niet mijn favoriete uitje), deze is gelegen in Heerlen (en is overigens de grootste winkelboulevard van Europa (dus bijna ook dat ritje vanuit Amsterdam waard – bijna dan…). De winkelboulevard is slechts een voorbeeld van een reden om in Limburg in je auto te stappen. Er zijn er veel meer. Eigenlijk kun je Zuid-Limburg vergelijken met Amsterdam. Dan is Sittard-Geleen zoiets als Amsterdam-Noord, Parkstad (waar Heerlen samen met de 7 omliggende gemeenten deel van uitmaakt) is dan het best vergelijkbaar met het hippe Amsterdam-West en Maastricht maken we voor het gemak even Zuid (Oud-Zuid wel te verstaan). Kijk, nu begrijp je het misschien. Oud-Zuid kan immers enkel Zuid zijn bij de gratie van de andere stadsdelen en zo is dat dus ook in Zuid-Limburg. Alleen gaat men in het Zuiden dan weer niet met de tram of op de fiets naar een ander stadsdeel, maar met de auto (omdat het zo makkelijk parkeren is en dat is meteen ook de reden dat de kapsels van de goedgeklede Limburgers ook beter in model zitten en blijven zitten – niet dat makkelijk parkeren, maar die auto die je tegen weer en wind beschermt). Genoeg achtergrond om te begrijpen dat Heerlen, of eigenlijk Parkstad, als mijn achtertuin voelt? Dan neem ik je graag mee naar mijn culturele achtertuin.

Piknik Horrikik eten

Ja, ik heb het echt geproefd. Zelfs het recept mee naar huid gekregen. Dus als je het wil hebben…, laat maar weten!

Piknik Horrifik is één van de feestjes van Cultura Nova

Het Belgische theatergezelschap Laika is een gezelschap dat al enige jaren speelt tijdens het grensoverschrijdende zomerfestival Cultura Nova. Hoewel ik eerder het zomerfestival heb bezocht, woonde ik niet eerder een voorstelling bij van Laika. Best wel ‘schaamte op mij’, wat het gezelschap gooit hoge ogen en de scoort pracht recensies. De voorstelling zijn dan ook rap uitverkocht. En nu was ik erbij. Bij de voorstelling Piknik Horrifik. En ja, die was best wel horrifik. Een lichte maaltijd maakte deel uit van de voorstelling. Licht? Aards eerder te noemen (zie foto). Met de meest interessante gerechten die deden griezelen. En dat dus in mijn achtertuin. Om precies te zijn? In Landgraaf bij Slot Schaesberg.

on stage piknik horrifik

Je kunt nog tot en met 4 september

Ik ben geen cultuurrecensent. Ik doe Laika te kort als ik met mijn woorden ook maar in de buurt probeer te komen om de voorstelling Piknik Horrifik te omschrijven. Maar wat ben ik een bofkont dat ik een kaartje wist te bemachtigen. En het smaakt naar meer. Niet de aarde die ze als voorgerecht serveerde, wel het cadeautje dat cultuur heet. En dat cadeautje kun je nog tot en met 4 september beleven in en om Heerlen. En haal je het dit jaar niet meer om naar Cultura Nova te gaan? Dan zeker onthouden voor volgend jaar. Ook als Parkstad niet je achtertuin is!

eten cultura nova

Ook onze tafel maakt deel uit van het decor inclusief acteur (of participant) die op tafel kruipt om je te helpen met dekken.

Kijk hier voor het programma van Cultura Nova de komende dagen.

 

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *