Maastricht magazine >
tip

Op bezoek bij Toon Hermans: Toon Thuis!

Op bezoek bij Toon Hermans: Toon Thuis!
Artikel begint onder de advertentie

Ik ga op bezoek bij Toon Hermans, want hij is nog tot en met maart thuis. De unieke belevingsexpositie in Sittard voert je mee door het leven van Toon Hermans. Toon leeft niet meer, maar zijn belevingsexpositie des te meer. Nog snel een kijkje nemen voor het te laat is. Ik plan een middagje bij Toon om zo het leven van de bekendste clown-cabaratier van Nederland in te duiken.

belevingsexpositie Toon Thuis

Welkom bij Toon Thuis

De expositie Toon Thuis is niet te missen op de Markt in Sittard. Gekleurde ballonnen nodigen je uit aan de ingang van het oude V&D gebouw. Daar staat Toon al klaar om je nog één keer de hand te schudden. Je voelt je meteen welkom als je hem aankijkt. Overal schittert Toon aan de muren. Zijn glimlach voert me terug naar de tijd dat ik als kind moest lachen om zijn grappen. Nu is het al meer dan 100 jaar geleden dat hij geboren is in Sittard (1916-2000). Vandaar deze unieke belevingsexpositie ter ere van Toon Hermans.

Toon Thuis

Rode neuzen wijzen de weg

Een dame begroet Karl en mij en vertelt ons vriendelijk welke richting we moeten volgen. De expo voert je aan de hand van ‘rode neuzen’ op de grond langs het levenspad van Toon Hermans. Dat is makkelijk, volg de rode neuzen. Karl en ik zijn natuurlijk weer aan de late kant en hebben nog maar een uur te gaan. De expo van Toon’s leven is zowel chronologisch als thematisch. Als eerste belanden we in de eetkamer van zijn rijke ouders. In villa Zomerlust ontbrak het de familie Hermans nergens aan. De muren vertellen de verhalen en de foto’s laten je kennismaken met zijn ouders. Het korte rijke leven verandert in een arm leven. Zijn vader sterft en het huis met de mooie spullen wordt verkocht. Via de rode neuzen beland ik in de schoolbank van Toon en sta ik midden op de St. Rosa kermis van Sittard. Door beelden, films en interacties kun je de tradities van Toon herbeleven. De perfecte expositie voor Karl en mij. Zo blijven we actief en nieuwsgierig. We volgen verder de rode neuzen…

tentoonstelling Toon Hermans

Met een traan en een lach

Met een lach en een traan volg je het leven van Toon. Toon heeft altijd van het circus gehouden, maar geld voor een kaartje had hij niet. Daarom is hij als jongetje stiekem onder het tentzeil gekropen en heeft hij kennis gemaakt met zijn favoriete clown. Daar is zijn liefde geboren voor het theater. In zijn expo zie je hem optreden in de revue. Hij heeft humor , positiviteit en clownerie. Daar ik vroeger al vrolijk van geworden en nu voel ik het weer. Wat heeft die man toch. Hij schrijft de mooiste gedichten, liedjes en revues. Hij neemt de mensen mee in zijn wereld. Een wereld van een lach en een traan. Maar dan toch altijd met zoveel positiviteit. Tussendoor trouwt hij met zijn ware liefde, Rietje. Wat ben ik blij om hier te zijn. Karl en ik gaan zitten in een klein nagebouwd theatertje en wachten op Toon. De gordijnen gaan open en de microfoon staat al klaar. We wachten op Toon. Komt hij nu écht of iemand anders. Het duurt even en Karl en ik lachen. We trekken onze schouders op en daarna hebben we tien minuten aan één stuk gelachen.

Toon Hermans Sittard

Backstage bij expositie Toon Thuis

Yesss, we mogen backstage. We staan nu voor Toon’s kleedkamer. Zijn kleedkamer is donker en ziet er een beetje triest uit. Zijn spullen en attributen komen allemaal uit Toon’s privé archief. De trieste sfeer kan natuurlijk ook komen door de donkere ruimte. Tegenwoordig zijn de kleedkamers vrolijker en mooier. Gelukkig blijft Toon er wel altijd vrolijk uitzien. Er is nog meer backstage, we maken kennis met zijn schilderkunsten. Zijn schilderbadjas pronkt aan een kapstok met de schmink en verfspatten erop. Nu staan we wel héél kort bij Toon. Zijn teken- en schilderkunsten vind ik ook te gek. Toon is multi, maar dan op zo’n eenvoudige manier. Echte Toon’s fans kunnen hier hun lol op. Zij zullen nog intenser deze expositie beleven. Ik ben super blij met deze expo en ben Toon alleen nog meer gaan waarderen. Mis deze tentoonstelling niet! Ik heb jullie natuurlijk niet alles vertelt. Er is meer… Ga ook op bezoek bij Toon en neem gerust vrienden of familie mee, want jullie kunnen hier je lol op.

hommage Toon Hermans

De belevingsexpositie Toon Thuis is nog tot 31 maart te bezoeken op de Markt in Sittard. Boek nu je tickets via de website online.

GELUK
Geluk is geen kathedraal, misschien een klein kapelletje.
Geen kermis luid en kolossaal, misschien een carrouselletje.

Geluk is geen zomer van smetteloos blauw, maar nu en dan een zonnetje.
Geluk is geen Zeppelin, ’t is hooguit ’n ballonnetje.
Toon Hermans

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *