Maastricht magazine >
tip

Geluksmomentje bij Kruisherenrestaurant

Geluksmomentje bij Kruisherenrestaurant
Artikel begint onder de advertentie

Je laten overweldigen bij Dominicanen, een bezoekje aan Marres, de tentoonstelling van Cai Guo-Qiang in het Bonnefantenmuseum, het Kruisherenhotel binnenwandelen, slenteren over de stadsmuur of door het Jekerkwartier, een shopje in de Stokstraat of Wyck, een kaarsje branden op het Onze Lieve Vrouweplein. Het is een riedel die ik meermaals per jaar deel wanneer mensen mij vragen naar invulling voor een weekend Maastricht. Afhankelijk van wat er gaande is of een specifieke wens, gooi ik er iets actueels in. Zoals de tentoonstelling My Stories of Paintings van Cai Guo-Qiang in het Bonnefantenmuseum. Ik som het op zonder na te denken.

Je eigen stad ontdekken

Dat je naast het Rijks woont, maar vergeet om er zo nu en dan binnen te wandelen. Het is slechts een voorbeeld, maar waarschijnlijk herkenbaar. Je ziet niet meer wat er aan groot geluk naast je staat, je zit vastgeplakt in je dagelijkse routine of je verkoos toch dat terras met glas wijn. Het gebeurt iedereen. Nou ja, velen dan! Mensen die een tentoonstelling aanwenden als excuus voor een weekendje weg. En dat meermaals per jaar. Maar ondertussen in hun eigen stad de meest bijzondere dingen aan zich voorbij laten gaan. Zelf ben ik zo schuldig als wat!

Ingang Kruisherenhotel bij dag - foto Oostwegel Collection
Ingang Kruisherenhotel bij dag – foto Oostwegel Collection

De verwondering van het Kruisherenhotel

Wanneer mensen informeren naar to do Maastricht tips en niet in het Kruisherenhotel overnachten, moedig ik ze aan om toch tenminste een kijkje te nemen. Alleen al om de constructie te bewonderen die in dit klooster is bevestigd om het als hotel dienst te laten doen. Het 15e eeuwse klooster is namelijk op zo’n manier verbouwd, dat het hotel ook weer om te toveren is naar haar oorspronkelijke staat. Als je nu denkt dat het een houtje-touwtje constructie is, kom je bedrogen uit. Wanneer eenmaal door de shiny, arty ingang in de romp van het gebouw, nabij de receptie, zijn het vooral de harmonieuze balans en de heerlijke sfeer die je omarmen. Robuust oogt het 15e eeuwse gebouw. De ingenieuze constructie, die mede de tussenverdieping vormt waar het restaurant is gevestigd, zorgt voor luchtige geborgenheid. Breekt de kolossale hoge ruimte en vormt deze met respect voor de statige allure tot geborgen tempel. Een tempel waar design de overhand voert. Maar dan niet dat kek design vol plastic geweld, maar design dat als sinds de opening meer dan tien jaar geleden meegaat en zeker ook de komende 100 jaar van mij mag blijven.

Vanuit de lobby richting de hemel - foto Oostwegel Collection
Vanuit de lobby richting de hemel – foto Oostwegel Collection

Excuus om in Wine bar Rouge & Blanc weg te zakken

Aan de kop van het klooster ligt de wijnbar. Geborgen en intiem, maar wel verbonden met de overige openbare ruimtes. Je voelt je niet weggestopt, maar blijft op intieme wijze in contact met de wereld. Elf jaar geleden vond ik de wijnbar al overweldigend en dat vind ik nog steeds. En dan vraag ik me dus af waarom het zo lang geleden is dat ik hier zelf was. Ik voel me een beetje die Amsterdammer die naast het Rijks woont, maar vergeet om zo nu en dan binnen te wandelen. Hoewel eigenlijk zin om aan tafel te gaan, kan ik het niet laten om eerst een glas te drinken in de bar. Ik zag weg in de heerlijke rode bank en nip aan mijn glas champagne. Mijn lief geniet van één van de heerlijke wijnen die je per glas kunt bestellen. Hoe kan het ook anders met die waanzinnige bovengrondse wijnkelder. Alleen al om de wijn oppert hij dat we Wine bar Rouge & Blanc in ons systeem terug opnemen. Hier willen we vaker vertoeven! Om de energie van het verleden in het nu te proeven.

De wijnbar met de rode banken en de bovengrondse wijnkelder - foto Oostwegel Collection
De wijnbar met de rode banken en de bovengrondse wijnkelder – foto Oostwegel Collection

A table in het Kruisherenrestaurant

Dan een stapje richting de hemel. We lopen langs de bovengrondse wijnkelder en langs de kunst naar de trap richting het restaurant. Al heel wat mensen zitten te eten. Vooral Aziaten. Hetgeen nu niet meteen doet vermoeden dat we in Maastricht zijn. De amuses leggen de lat hoog. We besluiten om in plaats van een fles te bestellen, het te houden bij glazen wijn. De selectie in de wijnbar maakt dat een slimme keuze! We genieten van de sfeer en deze herontdekking in onze stad. Mijn lief wil het morgen liefste terugkomen om wederom de reerug te genieten. Maar ook de menuutjes van de chef, zowel tijdens lunch als diner een troef op de kaart, willen we zeker proberen!

Kunst in het Kruisherenhotel
Kunst in het Kruisherenhotel

Op de weg terug naar huis pikken we een klein hoekje Jekerkwartier mee en branden een kaarsje op het Onze Lieve Vrouweplein. Want waarom niet zelf genieten van wat je stad te bieden heeft?!

Scroll naar beneden voor meer informatie over het Kruisherenrestaurant.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *