Maastricht magazine >
tip

Waarom je oren en neus steeds groter worden

Waarom je oren en neus steeds groter worden
Artikel begint onder de advertentie

Ik geloofde er als twintigjarige dus niets van. Dat neus en oren groter worden naarmate je ouder wordt. En als, dan zou het mij niet gebeuren. Wist ik veel?! Ik geloofde wat ik wilde geloven. Nu weet ik wel beter. En dat beter is alles behalve goed nieuws. Niet alleen je neus en oren, maar ook borsten en voeten groeien met de jaren. En wat niet groter wordt? Dat hangt!

Waarom groeien je oren naarmate je ouder wordt?

Tja, dat ze groeien is wetenschappelijk bewezen. Maar over het waarom je oren alsmaar blijven groeien, zijn de meningen verdeeld. James Heatcote ontdekte dat een oor gemiddeld 0,22 millimeter per jaar groeit. Claimt de één dat het te maken heeft met veer- en zwaartekracht, dicht Jamse Heatcote het groter worden toe aan het feit dat kraakbeen nooit stopt met groeien. Meteen vraag ik me af waarom de natuur zo snoeihard is; dat met de jaren je collageenproductie afneemt en je kraakbeen ondertussen maar blijft groeien. Uit ander onderzoek blijkt dat het groeien tussen je 30e en 65e zelfs oplopen tot gemiddeld 8 tot 10 millimeter. We hebben het dus over een hele centimeter! Bij mannen boven de 65 kan het er bovendien extra explosief aan toegaan. Wat nou grote oren om je beter te kunnen horen? Zit je daar met je gehoorapparaat in een oor formaat autodeur.

neus groter ouder

Steek je neus niet overal in

Ja, ook je neus blijft groeien. En net als met je oren, heeft die groei met kraakbeen te maken. Als verklaring, die mij dan ook voor die oren lijkt op te gaan, kom ik tegen dat enerzijds het kraakbeen blijft groeien, terwijl anderzijds de kwaliteit van dat kraakbeen afneemt. De elasticiteit van het kraakbeen gaat achteruit. Met als gevolg het hangen, of uitzakken, van neus en oren. En daar komt dan nog bij dat je gezicht alleen maar verder invalt met de jaren. Een kleiner gezicht maakt dat je oren en neus sowieso al groter lijken! Lekker verhaal dit, not!

Dat je die Jimmy Choo’s opeens niet meer past

En die voeten? Groeien die voeten ook naarmate je ouder wordt? Ja, dat kan! Sommige vrouwen komen hun zwangerschap uit met een schoenmaat meer. Ook bij dikke mensen, dus wie veel gewicht meezeult, kan de voet met de jaren groter worden. Helemaal wanneer je ouder wordt. Dan zakken spieren en banden in en zit je opeens met een maat groter. Hoewel dat ook weer afhankelijk is van je oorspronkelijke maat. Van schoenmaat 36 naar 37 zie ik minder snel gebeuren dan van 41 naar 42. Bij die 41 is er nu immers meer oppervlakte om te zakken. Ach wat, het is een pracht excuus, op een presenteerblaadje aangereikt, om een nieuw paar designer sjoes te shoppen.

En dan van die grote memmen

Er zijn mensen die hun zwangerschap uitkomen met een andere cupmaat. Groter of kleiner. Voor zover ik heb begrepen heeft dat te maken met melkklierweefsel, hormonen en een veranderd gewicht. Er zijn echter ook genoeg vrouwen die op latere leeftijd hun borsten zien groeien. Als je even zoekt, kom je horrorscenario’s tegen. Hoewel de medische sites uitleggen dat borstgroei te maken heeft met oestrogeenproductie en claimen dat je borsten twee jaar na aanvang van je menstruatie niet meer groeien, lees je online verhalen over op 12 jaar tijd van cup B naar H en dat zonder gewichtstoename. En nee, het blijft niet bij een enkel horrorverhaal. Tja, dan kun je dus dat leuke setje van La Perla wel vaarwel zeggen.

En de rest van je lichaam zakt in

En terwijl je neus, oren, voeten en borsten groeien, lijkt de rest van je lichaam in te zakken. Je wordt kleiner (terwijl je ondertussen niet meer kunt rekenen op je te kleine Jimmy Choo’s voor die extra inch) en als je hetzelfde blijft eten als dat je altijd al deed, rol je straks over straat. Blijft er dus maar één ding over. En dat is werken aan je innerlijk. Want wanneer jij goed in je vel zit, word je met de jaren alleen maar mooier. Oké, ik geef je nog een toegift. Alsof je het nog niet wist. Het is niet enkel je innerlijk waaraan je kunt werken. Al na vier weken drie keer per week sporten was ik terug van twee paar billen naar één. O ja, ze zaten nog op hun plaats ook! En anders? Ik heb ze niet en nooit gehad, maar je kunt die siliconen altijd nog uit je borsten pluggen. En als je dan toch in die kliniek bent, neem dan meteen een foldertje over die neusoperaties mee. Kom op, wees gewoon blij me wie je bent! Je bent prachtig!

Foto boven van Kinkate. Foto van het varken van Leah Kelly.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *