Maastricht magazine >

 
tip

Speed Pedelecs. Het alternatief voor de auto en het OV

Speed Pedelecs. Het alternatief voor de auto en het OV

Ga jij altijd met je auto naar het werk en ben je die files wel eens beu? Of reis je altijd met het openbaar vervoer en wordt je regelmatig teleurgesteld omdat de dienstregeling niet gaat zoals jij het wilt? Dit is allemaal verleden tijd met de opkomende markt van de Speed Pedelecs.

Geen ‘gewone’ elektrische fiets

Iedereen is inmiddels wel bekend met de elektrische fietsen die je soms voorbij ziet gaan met 25 km/u, maar de Speed Pedelec brengt jou nog sneller naar je bestemming. Deze high-speed e-bike kan jou ondersteunen tot maar liefst 45 km/u! Dus weg met files, weg met vertragingen door het OV. Jij komt aan op jouw bestemming op de tijd die jij zelf in gedachte had. Het maakt deze sportieve e-bike erg geschikt voor woon-werkveer.

Zelf meetrappen

De Speed Pedelec bevat, net als een normale elektrische fiets, een elektrische motor. Dit betekent echter niet dat je zelf niet meer hoeft te fietsen. In beide gevallen wordt je elektrisch ondersteund maar is het nodig om zelf mee te trappen om te kunnen blijven fietsen. Door de ondersteuning voelt dit uiteraard wel een stuk lichter aan dan bij een gewone fiets, alleen is het wel flink trappen om de snelheid van 40 à 45 km/u te behalen.

Voor- en nadelen van een Speed Pedelec

Laten we beginnen met enkele voordelen te noemen van de Speed Pedelec. Om te beginnen is de grootste voordeel natuurlijk dat deze e-bike tijdsbesparend is omdat je snel op de plaats van bestemming bent. In vergelijking met een auto is de e-bike ook zeer milieuvriendelijk door de geringe energieverbruik. Het voordeel van een e-bike in plaats van auto en OV, is dat je toch nog in beweging blijft aangezien je zelf mee moet trappen.

Een nadeel van de Speed Pedelec is het rijden op de rijbaan. Dit voelt minder veilig aan dan op een fietspad en kan voor onveilige situaties zorgen omdat niet alle automobilisten nog op de hoogte zijn van de regels van deze snelle e-bike. Fietsbonden zijn nog bezig met het vinden van een oplossing hiervoor.

Wetgeving voor de fiets

Aan de Speed Pedelec zitten iets meer regels verbonden dan bij een gewone elektrische fiets. De gewone elektrische fiets valt onder de wetgeving van een snorfiets, maar sinds 1 januari 2017 valt deze e-bike wettelijk gezien onder de bromfietsen. Dit houdt in dat je minimaal 16 jaar moet zijn en in het bezit van een rijbewijs AM of B. Ook dient er een verzekering afgesloten te worden en rij je op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan (afhankelijk van de toegestane snelheid). Een helm is verplicht mede als een geel kentekenplaat. Veiligheid voor alles!

Benieuwd geworden naar deze elektrische fiets? Kijk dan eens naar deze Speed Pedelecs. Is zo’n snelle e-bike voor jou iets te avontuurlijk, maar ben je wel op zoek naar een nieuwe fiets? Kijk dan hier voor een gewone fiets.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *